Έντυπη Έκδοση

Νέα επίθεση κατά του αεροδρομίου της Βεγγάζης

Οι μαχητές του Συμβουλίου της Σούρα των επαναστατών της Βεγγάζης, μια συμμαχία πολιτοφυλακών στην οποία μετέχουν οι τζιχαντιστές της Ανσαρ αλ Ασάρια, πραγματοποίησε χθες νέα επίθεση κατά του αεροδρομίου της Βεγγάζης, με τη συνδρομή της ταξιαρχίας «Ασπίδα της Λιβύης».

Η Ανσαρ αλ Ασάρια έχει χαρακτηριστεί από την Ουάσιγκτον ως τρομοκρατική οργάνωση και έχει επίσης θεωρηθεί υπεύθυνη για την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βεγγάζη το 2012. Τέσσερις Βορειοαμερικανοί σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτή, μεταξύ των οποίων ο πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς.

Από τις χθεσινές επιθέσεις και μάχες γύρω από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 36 στρατιώτες του λιβυκού στρατού και τραυματίστηκαν περισσότεροι από εβδομήντα. Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν κατά τη διέλευση αυτοκινητοπομπής του στρατού κοντά στο αεροδρόμιο, προκαλώντας το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων. Μια τρίτη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε αργότερα, όχι μακριά από το αεροδρόμιο, από την οποία υπήρξαν επίσης θύματα.

Οι τραυματίες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο της περιοχής αλ Μαρτζ, περί τα 100 χλμ. ανατολικά της Βεγγάζης.

«Βαριές απώλειες»

Ο λιβυκός στρατός ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση μαχητών ισλαμιστών, προκαλώντας τους «βαριές απώλειες σε άνδρες και υλικό».

Οι συγκρούσεις είναι σχεδόν καθημερινές μεταξύ των ανταρτών -που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Βεγγάζης από τον Ιούλιο (οι αντάρτες ανακήρυξαν τότε την ίδρυση «ισλαμιστικού εμιράτου» ακολουθώντας τα «βήματα» της ίδρυσης χαλιφάτου από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία)- και μελών των δυνάμεων ασφαλείας, πιστών στον απόστρατο στρατηγό Χάφταρ, ο οποίος άρχισε στις 16 Μαΐου στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ανσαρ αλ Ασάρια, χωρίς όμως να καταγάγει μεγάλες νίκες.

Από τον Σεπτέμβριο, οι ομάδες των τζιχαντιστών επιχειρούν να καταλάβουν το χώρο του αεροδρομίου στον οποίο υπάρχει πολιτικό αεροδρόμιο και βάση της πολεμικής αεροπορίας.

Εκτός από τις μάχες, στη Βεγγάζη διαπράττονται δολοφονίες, στόχος των οποίων είναι μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, δημοσιογράφοι και πολιτικοί ακτιβιστές. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, 79 άνθρωποι δολοφονήθηκαν τον προηγούμενο μήνα στην πόλη.

Πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) αναφέρει ότι από την αρχή του έτους περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στη Βεγγάζη και την Ντέρνα, επίσης στα ανατολικά της χώρας, δύο προπύργια των ριζοσπαστών ισλαμιστών. Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δολοφονίες αυτές που μπορεί να συνιστούν «έγκλημα πολέμου», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΑΦΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

(Πηγές: EuropaPress, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Afp)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Οργανώσεις/Επιθέσεις/Συμμορίες
Πολεμικές επιχειρήσεις