Έντυπη Έκδοση

«Συσσωρευμένες υπερβολές» στο χρηματοπιστωτικό τομέα ανακάλυψε η Λαγκάρντ

Πιο αδύναμη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες βλέπει η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, που διακινδύνευσε γενικότερες προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον, η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για «γκρίζα σύννεφα» που πλανώνται πάνω από την παγκόσμια οικονομία, σημειώνοντας ότι βασική επιδίωξη είναι η ανάπτυξη και η ευημερία. Το θέμα αυτό, όπως είπε, θα εξεταστεί κατά την επικείμενη ετήσια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών από 188 χώρες, την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η ανάκαμψη

Η ανάκαμψη αναμένεται να είναι «ισχυρότερη» στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, «μέτρια» στην Ιαπωνία και «πιο αδύναμη» στην Ευρωζώνη, προέβλεψε η Λαγκάρντ. Επισήμανε επίσης ότι στη σύνοδο της Ουάσιγκτον θα συζητηθεί και ο ρόλος του ΔΝΤ, το οποίο ιδρύθηκε μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κι «έχει βοηθήσει τον κόσμο στην καταπολέμηση πολλών οικονομικών κρίσεων -από την Ευρώπη, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, την πρώην Σοβιετική Ενωση και ξανά πίσω στην Ευρώπη». Βεβαίως σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια έχει παρασχεθεί βοήθεια κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που είναι η χειρότερη που αντιμετώπισε ο κόσμος μετά τη μεγάλη ύφεση».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε επίσης ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα «σημείο καμπής» και ότι «υπάρχει μια ανάκαμψη», προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρξει «μεγαλύτερη στόχευση» και «σκληρότερη προσπάθεια» για όλο γενικά τον κόσμο και για κάθε χώρα ξεχωριστά. Για το 2015 επισήμανε ότι αναμένεται «μικρή ανάκαμψη».

«Τολμηρές επιλογές»

Ενας συνδυασμός τολμηρών πολιτικών επιλογών θα δώσει «νέα ώθηση» για να ξεπεραστεί το «μέτριο επίπεδο ανάπτυξης που επισκιάζει το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη σημασία τού να αντιμετωπιστούν πολυμερώς οι προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Μάλιστα το ΔΝΤ πρόκειται να κυκλοφορήσει «επικαιροποιημένες προβλέψεις» την επόμενη εβδομάδα.

Οσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε ότι αυτές πρέπει να οδηγούν στην αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης και ότι σήμερα, στον πλανήτη μας, περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, ανάμεσά τους 75 εκατομμύρια νέοι. Το θέμα της ανεργίας είναι ένα θέμα στο οποίο επέμεινε η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι για την αντιμετώπισή της απαιτούνται μεταξύ άλλων «καλά σχεδιασμένες, ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», καθώς και «προγράμματα κατάρτισης».

Επισήμανε εξίσου την ανάγκη να δημιουργηθούν προοπτικές για δημόσιες επενδύσεις, ειδικά στον κλάδο των υποδομών, και μίλησε για «συσσωρευμένες υπερβολές» στο χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως στις προηγμένες οικονομίες, ζητώντας να τεθούν υπό επιτήρηση αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να πληγούν από την «αποσταθεροποιητική μαζική εισροή κεφαλαίων».

(Πηγή: ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
ΔΝΤ
Οικονομικές έρευνες και μελέτες