Έντυπη Έκδοση

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΖΗΤΕΙ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

«Να αλλάξουμε την Ευρώπη»

Την άμεση ανάγκη αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ενωση επισημαίνει σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας ότι Ευρώπη διέρχεται μια επικίνδυνη περίοδο. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει πως είναι απαραίτητος ο περιορισμός της εξουσίας των τεχνοκρατών.

«Πρέπει να μειωθεί η εξουσία των τεχνοκρατών των Βρυξελλών. Είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη και επικίνδυνη στιγμή. Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Ιταλός πρωθυπουργός, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε την Πέμπτη στο Λονδίνο και μεταδόθηκε χθες Παρασκευή από το αμερικανικό δίκτυο. «Πρέπει ν' αλλάξουμε την Ευρώπη επειδή αυτό είναι το σωστό κι επειδή ακριβώς, το πρόβλημα είναι η κατεύθυνση που έχουμε πάρει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να μειώσουμε το επίπεδο της γραφειοκρατίας στην Ευρώπη», είπε και πρόσθεσε πως «η Ευρώπη δεν είναι απλώς μια οικονομική κοινότητα αλλά και μια κοινότητα που τη συνθέτουν οι άνθρωποί της (οι ψυχές της), οι αξίες της και η οποία προσβλέπει στο μέλλον».

Ο Ματέο Ρέντσι τόνισε, επίσης, ότι θεωρεί πως «η παράμετρος του 3% στη σχέση δημοσίου ελλείμματος - ΑΕΠ αποτελεί ήδη παρελθόν, αλλά η Ιταλία πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απώλειας αξιοπιστίας επειδή στο παρελθόν δε σεβάστηκε την παράμετρο αυτή».

Στη συνέχεια έβαλε εμμέσως στην κουβέντα τον παράγοντα του Παρισιού, λέγοντας πως η χώρα του «θα σεβαστεί το όριο αυτό για το έλλειμμα, αλλά αν ο πρόεδρος της Γαλλίας, από τη μεριά του, αποφασίσει να το υπερβεί, δεν θα μπορεί κανείς να πει ότι είναι μια λανθασμένη ενέργεια. Προτιμώ τη Γαλλία του Ολάντ και του Βαλς, η οποία υπερβαίνει το 3%, παρά μια Γαλλία της κυρίας Λεπέν που μπορεί να έλθει ως αποτέλεσμα της κρίσης αξιών».

Επισήμανε επίσης ότι οι χώρες-μέλη δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν «σχολιαρόπαιδα», απαντώντας σε σχόλια της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, που υπογράμμισε την ανάγκη κάποιες χώρες να είναι συνεπείς στα δημοσιονομικά τους «μαθήματα».

(Πηγές: Ansa-www.lagazzettadelmezzogiorno.it)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία