Έντυπη Έκδοση

Μετεξεταστέοι επίτροποι από την ομάδα του Γιουνκέρ

Σε σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς εξελίσσεται στο Ευρωκοινοβούλιο η διαδικασία επικύρωσης του διορισμού των νέων επιτρόπων, με αρκετά από τα μέλη της ομάδας του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ να μένουν για την ώρα... μετεξεταστέα.

Η «μεγάλη συμμαχία» μεταξύ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων, που συμφωνήθηκε μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, εμφανίζει ρήγματα, με τη μια ομάδα να επιτίθεται στον υποψήφιο επίτροπο που προέρχεται πολιτικά από τους κόλπους της άλλης. Οι μεγαλύτερες κόντρες εκδηλώθηκαν κατά τις ακροάσεις του Βρετανού επιτρόπου Χρηματο-οικονομικών Υπηρεσιών Τζόναθαν Χιλ, του Ισπανού επιτρόπου για την Ενέργεια και το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, της Σουηδής επιτρόπου Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ και του Γάλλου επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

Η κ. Μάλμστρομ «πέρασε» τελικώς τις εξετάσεις των ευρωβουλευτών, αλλά βγήκε από τη διαδικασία με τραυματισμένο προφίλ καθώς απεκαλύφθη ότι οι γραπτές απαντήσεις που είχε υποβάλει στους ευρωβουλευτές είχαν προετοιμαστεί από το περιβάλλον του κ. Γιουνκέρ. Ο κ. Χιλ -παρά τις πολύ καλές επιδόσεις του- εκλήθη για μια δεύτερη ακρόαση την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Κανιέτε είδε την επικύρωση του διορισμού του να αναβάλλεται καθώς οι ευρωβουλευτές ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις περί ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων του ιδίου και της οικογενείας του λόγω επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα, ενώ ο κ. Μοσκοβισί θα πρέπει ν' αναπαντήσει γραπτώς σε νέα σειρά ερωτήσεων.

«Τα σπασμένα»

Στην πραγματικότητα, ο Γάλλος επίτροπος πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό τα «σπασμένα» των προηγούμενων διαφωνιών. Η Κεντροδεξιά θεώρησε ότι οι Σοσιαλιστές παρέβησαν τη συμφωνία μη επίθεσης μεταξύ των τριών πολιτικών ομάδων όταν επιτέθηκαν στον κ. Κανιέτε, οι Φιλελεύθεροι θέλησαν να πάρουν εκδίκηση για την αρνητική ψήφο των Σοσιαλιστών εναντίον της κ. Μάλμστρομ και η ομάδα των συντηρητικών υπό την ηγεσία των Βρετανών ευρωβουλευτών θέλησαν με τη σειρά τους να ανταποδώσουν το χτύπημα που δέχθηκε από τους Σοσιαλιστές ο Τζ. Χιλ. Ετσι, ο Γάλλος επίτροπος πέρασε δύσκολες στιγμές κατά την ακρόασή του -όπου ουσιαστικά κατηγορήθηκε για την αδυναμία μείωσης του γαλλικού δημοσιονομικού ελλείμματος- και πήρε σε αυτή τη φάση τη θετική ψήφο μόνο των Σοσιαλιστών.

Το Ευρωκοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει για την έγκριση του συνόλου της Κομισιόν στις 22 Οκτωβρίου και μέχρι τότε έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ να αλλάξει κάποια από τα μέλη της ομάδας του ή να αναδιανείμει ορισμένα χαρτοφυλάκια. Ο ίδιος δεν δείχνει για την ώρα διατεθειμένος να κάνει κάτι τέτοιο και δηλώνει, μέσω της εκπροσώπου του, ικανοποιημένος από τις επιδόσεις των στελεχών του ενώ κρίνει «πρόωρη» οποιαδήποτε συζήτηση περί αλλαγών. Παρ' όλα αυτά, έχει συγκαλέσει την Τρίτη έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τους επικεφαλής των Σοσιαλιστών, του ΕΛΚ και των Φιλελευθέρων, προφανώς σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών. Η ευρύτερη κόντρα μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν θα παίξει κι εκεί το ρόλο της.

(Πηγές: AFP-www.guardian.co.uk)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Κομισιόν
Ευρωπαϊκή Ένωση