Έντυπη Έκδοση

Καταλανοί: Το είπαμε και θα το κάνουμε

Την απόφαση της Καταλονίας να προχωρήσει στο δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου ανακοίνωσε χθες ο περιφερειακός πρόεδρος, Αρτούρ Μας, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να κηρύξει την ψηφοφορία παράνομη.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, αρνήθηκε στην αρχή να σχολιάσει. Η επίσημη τοποθέτηση, από την οποία η κεντρική ηγεσία της Μαδρίτης παραμένει αμετακίνητη, είναι ότι το δημοψήφισμα που έχει ορίσει η καταλανική πλευρά για τις 9 Νοεμβρίου είναι αντισυνταγματικό, όπως κατέληξε και με πρόσφατη απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο. Στη συνέχεια, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως θα αμφισβητήσει ενώπιον του συγκεκριμένου δικαστηρίου ως «παραβίαση της νομοθεσίας» την «πρωτοβουλία» της καταλανικής κυβέρνησης.

Η Καταλονία είχε ανακοινώσει ομοίως στην αρχή της εβδομάδας ότι θα αναστείλει προσωρινά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα καθώς επρόκειτο να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου. Τις μέρες που ακολούθησαν επικράτησε ωστόσο μεγάλη ένταση ανάμεσα στα τέσσερα βασικά κόμματα που υποστηρίζουν το δημοψήφισμα. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν πάλι στους δρόμους την Τρίτη για να διαδηλώσουν υπέρ της διεξαγωγής του.

Ετσι, την Πέμπτη, το σχετικό κείμενο του δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου, ανεξαρτήτως της απόφασης του Ισπανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, υπογράφηκε τελικά από τον Καταλανό πρόεδρο που δεχόταν ήδη πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση από την αριστερή πτέρυγα της συμμαχίας των κομμάτων που το υποστηρίζουν. Ανησυχίες εκφράζονται σχετικά με το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να βυθίσει την Καταλονία σε μια θεσμική κρίση που όμοιά της έχει να ζήσει από το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο, οι «απαλλοτριωτικές» τάσεις του οποίου πυροδότησαν στην ουσία όλα τα εθνικιστικά κινήματα κα τις τάσεις απόσχισης στην Ισπανία.

Στην περίπτωση επίσης τελικής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος χωρίς την έγκριση των ισπανικών αρχών, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι της Καταλονίας, που αμείβονται από την κεντρική κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στη μισθοδοσία τους.

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις της καταλανικής κυβέρνησης, 4.834 δημόσιοι υπάλληλοι, 9.200 αστυνομικοί και άλλα 24.390 άτομα στα εκλογικά κέντρα θα έπρεπε να επιστρατευτούν για το δημοψήφισμα σε μια περιφέρεια που διαθέτει 315.000 δημοσίους υπαλλήλους και περίπου 21.000 μέλη στις δυνάμεις ασφαλείας.

Η επιτροπή ελέγχου διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, που αποτελείται από 7 μέλη, θεωρητικά πρέπει να ξεκινήσει επίσης τις εργασίες της έξι βδομάδες πριν από το δημοψήφισμα, οπότε ο χρόνος πιέζει ήδη ασφυκτικά.

Εκτός από τη Μαδρίτη, αντίθετο στο δημοψήφισμα είναι και το Λαϊκό Κόμμα της Καταλονίας. «Η κυβέρνηση και το Λαϊκό Κόμμα της Καταλονίας αντιτίθενται στο παράνομο δημοψήφισμα του Αρτούρ Μας» έγραψε στο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter η Αλίθια Καμάτσο, πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Καταλονίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοψηφίσματα
Ισπανία
Ματιές στον κόσμο