Έντυπη Έκδοση

Χάπι απεξάρτησης για Βρετανούς αλκοολικούς

Περισσότεροι από 600 χιλιάδες Βρετανοί, που καταναλώνουν καθημερινά μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, θα μπορούν να λαμβάνουν ένα χάπι που θα τους βοηθά να απεξαρτηθούν από την κατανάλωση αλκοόλ.

Το nalmefene είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, που σε κλινικές μελέτες έδειξε ότι βοηθά στην αποτελεσματική μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε ασθενείς που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο κινδύνου κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με nalmefene παρουσίασαν μείωση κατά 40% στη συνολική κατανάλωση αλκοόλ μέσα στον πρώτο μήνα, ενώ έπειτα από έξι μήνες η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε κατά περίπου 60%. Αυτό αντιστοιχεί σε μια μέση μείωση ίση σχεδόν με ένα μπουκάλι κρασί την ημέρα.

Τα δεδομένα από τη μελέτη διάρκειας ενός έτους κατέδειξαν και τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της nalmefene πέραν των έξι μηνών. Το σκεύασμα θεωρείται γενικά καλά ανεκτό, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συνήθως ήπιες έως μέτριες και παροδικές.

Το σκεύασμα φέρεται ότι ρυθμίζει το οπιοειδές σύστημα που δρα στο σημείο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα κίνητρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς (motivational system). Εχει διαπιστωθεί ότι σε ανθρώπους που παρουσιάζουν εθισμό στο αλκοόλ αυτό το σύστημα είναι απορρυθμισμένο.

Η ουσία που περιέχει το σκεύασμα μειώνει τις ενισχυτικές επιδράσεις του αλκοόλ και κατά συνέπεια μειώνει την ανάγκη για κατανάλωση αλκοόλ.

Το σκεύασμα, που έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ε.Ε. και κυκλοφορεί εδώ και μήνες στη Σκοτία, κοστολογήθηκε πρόσφατα από το αρμόδιο βρετανικό υπουργείο σε 3 λίρες το χάπι, δίνοντας το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του και στη Βρετανία, ενώ τους επόμενους μήνες θα αποφασιστεί εάν θα καλύπτεται από τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία. ΓΙΟΥΛΑ ΖΑΧΙΩΤΗ

(ΠΗΓΗ: GUARDIAN)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Υγεία
Ματιές στον κόσμο