Έντυπη Έκδοση

WWF-ΕΛΛΑΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ζωντανή οικονομία έχει προτεραιότητα

Σχέδιο για μία «ζωντανή ελληνική οικονομία» για «το περιβάλλον και τον άνθρωπο», με ένα από τα βασικά συστατικά του «το δίκαιο φορολογικό σύστημα που αναγνωρίζει την αξία του φυσικού κεφαλαίου» θα αναπτυχθεί σε ειδική εκδήλωση του WWF-Ελλάς.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα πρέπει να αξιοποιεί το φυσικό κεφάλαιο της χώρας, την πολιτιστική κληρονομιά και το τοπίο στο μέγιστο δυνατό βαθμό που να αποφέρει και το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος για να είναι βιώσιμος, τονίζεται σε σχέδιο που παρουσιάζει το WWF-Ελλάς Ο τουρισμός στην Ελλάδα πρέπει να αξιοποιεί το φυσικό κεφάλαιο της χώρας, την πολιτιστική κληρονομιά και το τοπίο στο μέγιστο δυνατό βαθμό που να αποφέρει και το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος για να είναι βιώσιμος, τονίζεται σε σχέδιο που παρουσιάζει το WWF-Ελλάς Η κοινωνική επιχειρηματικότητα, τα συνεργατικά σχήματα για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα με περιβαλλοντικά κοινωνικά κριτήρια περιλαμβάνονται επίσης στο σχέδιο, που αποτελεί το αντικείμενο ημερίδας (15 Οκτωβρίου), την οποία συνδιοργανώνει η περιβαλλοντική οργάνωση με το Megaron Plus.

Αναλυτικά, οι τομείς που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι (χωρίς σειρά):

* Ζωντανή βιομηχανία. Δεδομένου ότι από τον πολεοδομικό σχεδιασμό υπάρχουν ήδη περίπου 450 θεσμοθετημένες περιοχές βιομηχανικών χρήσεων και 48 οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα, τα οποία όμως είναι ελάχιστα αξιοποιημένα, υφίστανται πλέον όλες οι προϋποθέσεις για πλήρη κατάργηση της πρόβλεψης για εκτός σχεδίου χωροθέτηση νέων εγκαταστάσεων.

Για τη μετεγκατάσταση των εν λειτουργία μονάδων σε οργανωμένους υποδοχείς και τον προσανατολισμό των νέων επιχειρήσεων προς (περιβαλλοντικά) βιώσιμες πρακτικές, σημαντικά εργαλεία είναι ο επενδυτικός νόμος και οι σχετικές προβλέψεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Να σημειωθεί ότι τα υφιστάμενα διοικητικά συστήματα επικεντρώνονται σε κατασταλτικά μέσα συμμόρφωσης με τη νομοθεσία. Επίσης, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του επιθυμητού ισχυρού και αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού (με πλαίσιο προληπτικής συμμόρφωσης και βελτίωσης των περιβαλλοντικών επιδόσεων των επιχειρήσεων).

Να ενταθούν οι έλεγχοι

«Είναι απολύτως απαραίτητο να ενταθούν οι έλεγχοι λειτουργίας όλων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, κυρίως στις άτυπες βιομηχανικές και στις εκτός σχεδίου περιοχές» λέει η Θεοδότα Νάντσου, παλαίμαχη στο χώρο και στέλεχος του WWF.

* Βιώσιμος τουρισμός... Στη χώρα μας πρέπει να επιτυγχάνει το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος σε συνδυασμό με το μέγιστο δυνατό βαθμό προστασίας και αξιοποίησης του φυσικού κεφαλαίου του τόπου, της πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι και τα βασικά κεφάλαια του ελληνικού τουρισμού.

Για να έχουμε βιώσιμο προϊόν πρέπει να ενισχυθεί η εθνική και η τοπική στρατηγική του θεματικού τουρισμού. Χωρίς όμως χρήσεις γης, χωροταξία και πολεοδομία, καταλήγουμε σε άναρχη ανάπτυξη χωρίς δίκτυα, υποδομές και αρχιτεκτονική καλαισθησία.

* Χρηματοπιστωτικό σύστημα (τραπεζικός κλάδος).

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται, μεταξύ άλλων, η εκτίμηση της περιβαλλοντικής διάστασης και της εξάρτησης των επενδύσεων από το φυσικό κεφάλαιο. Επίσης χρειάζεται η δημιουργία ενός ικανού εποπτικού και απολογιστικού μηχανισμού σε σχέση με το πώς οι επενδύσεις εκλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους στους οποίους υπόκεινται τα χαρτοφυλάκιά τους.

* Ασφάλεια δικαίου. Εδώ προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην περιβαλλοντική ενσωμάτωση (στο σύνολο) της άμεσα ή έμμεσα σχετικής νομοθεσίας και να καταργηθεί (πολύ σημαντικό) η πρακτική των «φωτογραφικών» ρυθμίσεων. Αυτό να γίνει σε συνδυασμό με την κατάργηση των απαρχαιωμένων, ανενεργών ή υπερβολικών ρυθμίσεων του συνόλου της νομοθεσίας.

* Φορολογικό σύστημα. Να είναι δίκαιο και αναλογικό -φιλικό προς την εργασία, ώστε να ενισχύει την απασχόληση, με τη μετατόπιση του βάρους προς τη χρήση φυσικών πόρων και το θέμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Φυσικά, να είναι σαφώς προσανατολισμένο προς την ανταπόδοση υπηρεσιών προς την κοινωνία και να ενθαρρύνει την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.

* Κοινωνική οικονομία. Οσο η ευημερία μετριέται μονοδιάστατα με τη δυνατότητα κατανάλωσης προϊόντων τόσο η προστασία και η επένδυση σε δημόσια αγαθά και φυσικούς πόρους θα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Η δημιουργία δικτύων, στα οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους, να ανταλλάξει εργασία, να βρει διεξόδους αναψυχής, μπορεί να δώσει έμφαση στη συνέργεια και τη συνεργασία με γνώμονα το καλό και το υγιές φυσικό κεφάλαιο.

Με την ολοκληρωμένη παρέμβαση που παρουσιάσαμε πριν από ένα χρόνο αναλύουμε τη σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση και διατυπώνουμε ένα πλαίσιο για περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά υγιή ανάπτυξη, δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF-Ελλάς, τονίζοντας: Η συγκεκριμένη (προσεχώς) ημερίδα για μια «ζωντανή ελληνική οικονομία» αποτελεί το έναυσμα για να ανοίξει, επιτέλους, ο δημόσιος διάλογος που μέχρι στιγμής απουσιάζει και που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
WWF
Χλωρίδα & Πανίδα
Ακτιβισμός και ΜΚΟ
Περιβάλλον & οικολογία