Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΤΕ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν γίνεται κοινωνικός διάλογος δίχως τουρισμό»

Σε αναμμένα κάρβουνα είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων μετά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τροπολογία στη Βουλή, να μη θεωρηθεί κοινωνικός εταίρος.

Το 90% των θέσεων εργασίας στον τουρισμό είναι πλήρους απασχόλησης, λέει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Το 90% των θέσεων εργασίας στον τουρισμό είναι πλήρους απασχόλησης, λέει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ακόμη κι οι πιο μετριοπαθείς φωνές του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) θεωρούσαν τελείως αψυχολόγητη την κίνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία είναι πέρα για πέρα αρνητική προς τον κλάδο του τουρισμού.

Το αποτέλεσμα ήταν, ύστερα από συνεννοήσεις με τις αρμόδιες κλαδικές οργανώσεις, χθες το πρωί ο ΣΕΤΕ να βγάλει οργισμένη ανακοίνωση. Σύμφωνα μ' αυτήν «κάθε συζήτηση με ζητούμενο να τεθεί ο ελληνικός τουρισμός εκτός Κοινωνικού Διαλόγου, στερείται λογικής. Η αναγνώριση του τουρισμού ως ισότιμου θεσμικού Κοινωνικού Εταίρου, μέσω του ΣΕΤΕ, ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των Πανελλήνιων Κλαδικών Ενώσεων Επιχειρήσεων (14) με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ήταν δίκαιη και αυτονόητη εκπλήρωση ενός καθολικού αιτήματος δεκαετιών, η οποία έτυχε ευρείας πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αποδοχής».

«Ο τουρισμός -σημείωσε ο ΣΕΤΕ- είναι ο τομέας που συνεισφέρει πλέον το 20% του ΑΕΠ, καλύπτει άνω του 20% της Απασχόλησης, αποφέρει άμεσα εθνικά έσοδα της τάξης άνω των 13,5 δισ. ευρώ ετησίως και δημιουργεί πρόσθετη ζήτηση στην εθνική οικονομία άνω των 35 δισ. ευρώ, συμπαρασύροντας πλήθος άλλων κλάδων και παραγωγικών τάξεων».

Σημείωσαν, δε, πως «είναι ο τομέας που το τρέχον έτος μόνον, με βάση τα στοιχεία ΙΚΑ, δημιούργησε το πρώτο επτάμηνο 120.000 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας σε σχέση με το 2013. Τροφοδότησε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με σχεδόν 650 εκατ. ευρώ ασφαλιστικές εισφορές μέχρι τον Ιούλιο 2014 εμφανίζοντας αύξηση 20% και αντιστάθμισε ουσιαστικά τις απώλειες των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας, με αποτέλεσμα τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων να παραμένουν σταθερά».

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «το 90% των θέσεων εργασίας στον τουρισμό είναι πλήρους απασχόλησης και με μέσους μισθούς που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, ενώ η ραχοκοκαλιά του κλάδου, το 95%, είναι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις». Ο ΣΕΤΕ τόνισε πως «ο τουρισμός, ο πλέον δυναμικός τομέας της οικονομίας της χώρας, δεν έχει κομματικό χρώμα, δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο άσκησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, πρέπει να μείνει μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις».

Για την ιστορία ο ΣΕΤΕ εκπροσωπεί 14 κλαδικές και μεμονωμένα μέλη, δηλαδή αφορά περίπου 350.000 εργαζομένους στο χώρο του τουρισμού κι άνω του 1 εκατομμυρίου εργαζομένους που έχουν έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ουσιαστικά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κίνησή του αυτή ήρθε αντιμέτωπο με ξενοδόχους, ξενοδοχοϋπαλλήλους, εστιάτορες, διοργανωτές συνεδρίων κι εκθέσεων, μικροεπιχειρηματίες στον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων, ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, τουριστικών λεωφορείων, αερομεταφορών, ακτοπλοϊκών εταιρειών, την ένωση πλοιοκτητών ελληνικών σκαφών τουρισμού, τις μικρές επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού, όσους δραστηριοποιούνται στα λιμάνια της χώρας κ.ά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
Τουρισμός
ΣΥΡΙΖΑ