Έντυπη Έκδοση

«Πληρώστε τις εφημερίες γιατρών με 22 υπογραφές, αντί 132»

Μαθήματα δραστικής μείωσης της γραφειοκρατίας στην καταβολή αποζημιώσεων για εφημερίες γιατρών παραδίδει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).

Με αφορμή την πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής εφημεριών στους γιατρούς του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει ότι τα 132 γραφειοκρατικά βήματα που απαιτούνται ετησίως, θα μπορούσαν, με ελάχιστες αλλαγές, να είναι μόλις 22!

Λόγω της καθυστέρησης που προκαλεί αυτή η παράλογη γραφειοκρατία, οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες τους εδώ και αρκετούς μήνες, και γι' αυτό βρίσκονται σε κινητοποιήσεις επί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πολύμηνη καθυστέρηση υπάρχει παρά το ότι τα σχετικά κονδύλια υπάρχουν, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του διοικητή του νοσοκομείου και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου. Ομως η πληρωμή καθυστερεί λόγω της γραφειοκρατίας.

Οπως επισημαίνει ο ΙΣΘ, αυτό συμβαίνει γιατί απαιτούνται 11 γραφειοκρατικά βήματα, τα οποία επαναλαμβάνονται 12 φορές το χρόνο ανά μήνα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι γιατροί των νοσοκομείων να πληρώνονται τις εφημερίες τους πάντα με καθυστέρηση 11 εβδομάδων, όταν όλα λειτουργούν ομαλά. «Δεδομένων των ορίων που ισχύουν ανά κλινική, βαθμίδα, ειδικότητα και νοσοκομεία, καταλήγουμε ύστερα από 132 γραφειοκρατικές στάσεις ετησίως, ο κάθε ιατρός να λαμβάνει περίπου το ίδιο ποσό για τις εφημερίες του κάθε μήνα», αναφέρει ο ΙΣΘ. Και προτείνει απλές, λογικές και εύκολες λύσεις με τις οποίες θα μπορούσε νομοθετικά να απλοποιηθεί το όλο σύστημα.

Οι υπηρεσίες να προϋπολογίσουν από τώρα την αποζημίωση των εφημεριών του κάθε γιατρού ξεχωριστά για το 2015 και αυτές να καταβάλλονται κάθε μήνα μαζί με το μισθό του. Μία ή δύο φορές ετησίως να υπολογίζουν τυχόν μικροδιαφορές που θα προκύπτουν από την εκτέλεση του προγράμματος εφημεριών και με αυτόν τον τρόπο εφεξής να υπολογίζονται οι εφημερίες. «Ετσι τα 132 γραφειοκρατικά βήματα ετησίως θα γίνουν 22, οι γιατροί θα πληρώνονται στην ώρα τους κάθε μήνα και θα ομαλοποιηθεί εν μέρει η λειτουργία των νοσοκομείων», τονίζει ο ΙΣΘ. Κι επισημαίνει ότι οι αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ είναι πολύ χαμηλές, κάτι που καθιστά τη μη έγκυρη καταβολή τους «απολύτως απαράδεκτη».

«Σταματήστε την ντροπή»

«Ειδικά για το θέμα του "Ιπποκρατείου"», τονίζει ο ΙΣΘ, «και με δεδομένη την απομάκρυνση του διοικητή της αρμόδιας ΥΠΕ, η οποία ελπίζουμε να μην αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων, ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για να σταματήσει η ντροπή». Και προτείνει την άμεση κατάργηση των ΥΠΕ, οι οποίες από την ίδρυσή τους το 2001 «ουδόλως συνέβαλαν στη βελτίωση του ΕΣΥ και προ κρίσης, είτε γιατί ποτέ δεν λειτούργησαν σωστά κατά τον απομακρυθέντα διοικητή, είτε γιατί εξ αρχής ήταν άχρηστες γραφειοκρατικές δομές για το βόλεμα ημετέρων», τονίζει.

Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνει ο ΙΣΘ, χρειάζεται αναθεώρηση και του διοικητικού μοντέλου των νοσοκομείων που έπειτα από υπερδεκαετή δοκιμασία δεν έχει αποδείξει την υπεροχή του έναντι του προηγούμενου. «Εναλλακτικά βεβαίως θα μπορούσαν να δοθούν πλήρεις αρμοδιότητες στις ΥΠΕ και να καταργηθεί το 70% των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας», καταλήγει ο ΙΣΘ στην επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Θεσσαλονίκη
Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ)
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας