Έντυπη Έκδοση

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΡΕΤΟ

Η σφαγή των αμνών

Οι θάνατοι ξεπερνούν το 7% του ζωικού κεφαλαίου της χώρας

Σε μάστιγα εξελίσσεται ο καταρροϊκός πυρετός των αιγοπροβάτων και η ευλογιά, δίνοντας τη χαριστική βολή στην ταλαιπωρημένη ελληνική κτηνοτροφία.

Το πρόβλημα αγγίζει 906 καταγεγραμμένα κοπάδια. Εκτιμάται όμως ότι η ζημιά είναι μεγαλύτερη και αγγίζει περί τα 1.200 κοπάδια και πάνω από 300.000 αιγοπρόβατα, καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι δεν δηλώνουν ότι έχουν άρρωστα ζώα στη μονάδα τους, με το φόβο ότι θ' αναγκαστούν να θανατώσουν και τα υγιή.

Το ζήτημα του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων έχει φτάσει αυτό το διάστημα επανειλημμένα στη Βουλή, με ερωτήσεις κυρίως από βουλευτές της Αριστεράς -ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ-, ενώ χθες έγινε για πολλοστή φορά ευρεία σύσκεψη για τις ζωονόσους των αιγοπροβάτων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό τον Πάρι Κουκουλόπουλο - τούτη τη φορά με τους αρμόδιους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μη συνεχίσει η εξάπλωσή του.

Εστίες έχουν εμφανιστεί σε 33 νομούς της χώρας και φορείς της ζωονόσου είναι τα βοοειδή. Οι Ελληνες κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση, αφού οι θάνατοι φαίνεται ν' αγγίζουν το 7% του ζωικού κεφαλαίου της χώρας κι όσα ζώα δεν ψοφούν παρουσιάζουν προβλήματα, ενώ διίστανται οι απόψεις για το ζήτημα του εμβολίου. Πηγές ανέφεραν ότι η Κοινότητα φαίνεται να επιδοτεί ως ένα βαθμό το εμβόλιο, αλλά δεν καλύπτει τα χρήματα για τη διαδικασία του εμβολιασμού από κτηνιάτρους.

Η νόσος θερίζει

Κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου είναι σε αναμμένα κάρβουνα, στην Ηπειρο κάνουν αλλεπάλληλες συσκέψεις, η νόσος θερίζει πλέον και στη Μακεδονία, που μαζί με τη Θράκη έχουν υποστεί και τις δραματικές συνέπειες της ευλογιάς, οι οποίες έχουν αποδεκατίσει τα κοπάδια, σε σημείο, ειδικά στην περιοχή των Φερών Εβρου, να ψάχνουν ζώα με το κιάλι. Στο κλαμπ του καταρροϊκού πυρετού έχει μπει επισήμως κι η Κρήτη, με 4 μονάδες με βεβαιωμένα κρούσματα και άλλα που δεν έχουν αποδειχθεί εργαστηριακά.

Ο καταρροϊκός πυρετός οφείλεται σε ιό και η χώρα μας είχε ξανά έξαρση το 1999. Μεταδίδεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών στα πρόβατα και πολύ σπάνια στις αίγες.

Τα ζώα παρουσιάζουν πυρετό, απώλεια βάρους, πρήξιμο στην περιοχή του στόματος, των ματιών και των αφτιών, ρινικό έκκριμα που φράζει τη μύτη, σπανιότερα πρήξιμο και μπλε χρωματισμό της γλώσσας, κουτσαίνουν, αποβάλλουν ή παθαίνουν πνευμονία. Ειδικότερα, αν επιζήσουν απ' την ασθένεια τα ζώα χάνουν το μαλλί τους, παθαίνουν στειρότητα και παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη.

Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τα άρρωστα ζώα, παρά μόνο ανακουφιστική για τα συμπτώματα ή βιταμίνες για να δυναμώσουν. Το πρόβλημα είναι έντονο σ' όλη την περιοχή των Βαλκανίων ενώ αγγίζει και την Ιταλία και την Τουρκία.

Το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει επανειλημμένα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες και φαίνεται ότι πια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκη Πεβερέτο, είναι ανεξέλεγκτο, αφού αγγίζει πάνω από 33 νομούς της Ελλάδας, με εξαίρεση τις Κυκλάδες και τα νησιά του Ιονίου. Οπως εξηγεί, έχει παρατηρηθεί εμπειρικά ότι τα ζώα που ταΐζονται καλύτερα ξεπερνούν πιο εύκολα τη νόσο αλλά όσα ήταν υποσιτισμένα, ακόμη κι αν επιζήσουν, παθαίνουν σημαντικές βλάβες.

Το 95% των μονάδων

Μάλιστα, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Εβρο για την άσκηση Παρμενίων, τον πλησίασε ο αντιδήμαρχος Φερών, Νίκος Γκότσης, ζητώντας συγκεκριμένες λύσεις και για το θέμα της ευλογιάς, που αγγίζει πάνω από το 95% των μονάδων της περιοχής και ζητήθηκε άμεσα η τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη.

Ο καθ' ύλην αρμόδιος για την κτηνοτροφία, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος ανακοίνωσε χθες ότι το επόμενο δεκαήμερο ξεκινούν οι διαδικασίες αποζημιώσεων για καταρροϊκό πυρετό και ευλογιά. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι γίνονται προσπάθειες και με όμορες χώρες, καθώς το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού είναι διαβαλκανικό και υπάρχει συνεννόηση με την Κοινότητα, ώστε να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κτηνοτροφία
Θέματα ζώων
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική