Έντυπη Έκδοση

Εκτός γραμμής

Ρουκέτες και αρβύλα

Η φήμη που θέλει τον Ντιέγκο Μαραντόνα να στέκεται στο κατώφλι της εθνικής ομάδας της Παλαιστίνης και να κρατάει στο χέρι στυλό, μεταδόθηκε από το ράδιο αρβύλα. «Είμαι ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και δεν γνωρίζω το παραμικρό», διέψευσε αρμοδίως ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ. «Εάν όμως ο σενιόρ Μαραντόνα μας χτυπήσει την πόρτα, θα το σκεφτούμε σοβαρά». Αυτό δα έλειπε, να του κάνουν και κόνξες. Αλλά πώς θα περάσει ο Μαραντόνα από τα οδοφράγματα και πού θα τη βρει την πόρτα για να τη χτυπήσει; Οπως σημειώνει το CNN, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Παλαιστίνης είναι «μία εθνική ομάδα δίχως χώρα». Οι ρουκέτες των Ισραηλινών ρημάζουν τα γήπεδα στη Λωρίδα της Γάζας και η Χαμάς έχει δουλειές πολύ πιο σοβαρές από το ποδόσφαιρο.

Η κορδέλα των εγκαινίων

Η FIFA έσπευσε να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη από το 1998 κιόλας, εν ονόματι «της μελλοντικής δημιουργίας ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους». Τη δέχεται κανονικά στις διεθνείς διοργανώσεις, τη συμπεριλαμβάνει στις λίστες της (νο 144 στον πιο πρόσφατο υπολογισμό) και κρατά τις πόρτες ανοιχτές, αγνοώντας την γκρίνια των Ισραηλινών. Στο πρόσφατο Asian Challenge Cup την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο ίδιος ο Μπλάτερ. Οι Παλαιστίνιοι όχι μόνο έλαβαν μέρος στο τουρνουά, αλλά το κέρδισαν κιόλας. «Το όνειρό μας είναι να συμμετάσχουμε στο Κύπελλο Ασίας του 2015», δήλωνε τότε ο μάνατζερ τα ομάδας, Αμπνταλάχ Αλφάραα. Το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα, τον ερχόμενο Ιανουάριο, στα γήπεδα της Αυστραλίας. Ισως, με προπονητή τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Τζιχάντ του ποδοσφαίρου

Οι Παλαιστίνιοι έχουν στο πλευρό τους σύσσωμο το ευρύτερο μουσουλμανικό τόξο, από Αλγερία μέχρι Κατάρ και από Τανζανία μέχρι Βιετνάμ και Μαυριτανία. Ο ποδοσφαιρικός τους «τζιχάντ» έχει βεβαίως και πολιτικό σκέλος. Μετά το σοβαρότατο τραυματισμό δύο νεαρών ποδοσφαιριστών που πυροβολήθηκαν τον Μάρτιο σε στρατιωτικό μπλόκο Ισραηλινών (επειδή θεωρήθηκαν «καμικάζι» από τους στρατιώτες), η Παλαιστίνη απαιτεί τον εξοστρακισμό του Ισραήλ από τη ΔΟΕ και από τις διεθνείς αθλητικές Ομοσπονδίες. Ο Μπλάτερ βλέπει στον καθρέφτη του ένα διπλωμάτη του αθλητισμού και πασχίζει να δρομολογήσει στρογγυλό τραπέζι, αλλά οι Παλαιστίνιοι μιλούν για «έθνος δολοφόνων» και αρνούνται κάθε συζήτηση. Ο ασυμβίβαστος Μαραντόνα δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής του μαρτυρικού έθνους: «Θα υποστηρίξω με κάθε τρόπο τον αγώνα τους», είπε τον Μάρτιο. Η τελευταία του δουλειά ήταν σε σύλλογο του Κατάρ.

Νικ.α.π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Εκτός γραμμής