Έντυπη Έκδοση

Σωτήρια θεραπεία για την πρόωρη εμμηνόπαυση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τη ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΑΡΙΔΟΥ

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism μια τριετής τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή μελέτη που έδειξε ποια θα πρέπει να είναι η μορφή της θεραπείας που λαμβάνουν οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, δηλαδή οι νέες γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 40 ετών με παύση της ωοθηκικής λειτουργίας.

«Οι πόλεις καταστρέφονται,  όταν δεν μπορούν  να ξεχωρίσουν  τους τιποτένιους  από τους σπουδαίους» ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ  φιλόσοφος «Οι πόλεις καταστρέφονται, όταν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους τιποτένιους από τους σπουδαίους» ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ φιλόσοφος Η μελέτη αυτή έγινε στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και τη σχεδίασε μια Ελληνίδα πανεπιστημιακός. Εχει σκοπό την ανακάλυψη επιτευγμάτων που βελτιώνουν την υγεία του λαού. Μιλάμε με τη Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

- Δύσκολη η έρευνα;

«Είναι μαγεία και μεράκι. Με την έρευνα ανακαλύπτεις πράγματα που βελτιώνουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα νέοι επιστήμονες με εξαιρετική εκπαίδευση στα μεγαλύτερα κέντρα του εξωτερικού, οι οποίοι κάνουν πολύ σημαντικές ανακαλύψεις. Στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουμε καταφέρει, με ελάχιστους πόρους, να κάνουμε έρευνα που δημοσιεύεται στα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά και έχει διεθνή αντίκτυπο. Για παράδειγμα, πριν από λίγα χρόνια είχε δημοσιευτεί μία κλινική μελέτη στις ΗΠΑ, που στοίχισε 625 εκατομμύρια δολάρια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μετά την εμμηνόπαυση δεν πρέπει οι γυναίκες να λαμβάνουν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης γιατί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, αυξανόταν ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες. Σε χρόνο-μηδέν πλημμύρισαν όλα τα διεθνή ΜΜΕ με την προτροπή να σταματήσουν όλες οι γυναίκες να λαμβάνουν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης».

- Ετσι σχεδιάστηκε;

«Τότε σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μαζί με τον καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λάμπρο Μιχάλη και την ερευνητική του ομάδα μία μελέτη, στην οποία αποδείξαμε ότι η επίδραση της ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης ήταν απαραίτητη και σωτήρια σε νέες γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση (οι οποίες είχαν υγιή αγγεία), ενώ αντίθετα η επίδραση ήταν βλαπτική σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με εγκατεστημένη αθηρωματική νόσο, όπως ήταν και οι γυναίκες της αμερικανικής μελέτης που είχαν μέση ηλικία τα 63 έτη. Σήμερα οι κατευθυντήριες οδηγίες από όλους τους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς επιστημονικούς οργανισμούς έχουν υιοθετήσει τα αποτελέσματά μας και συστήνουν την ορμονική θεραπεία υποκατάστασης σε νέες γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση (μέχρι την ηλικία της φυσιολογικής εμμηνόπαυσης). Επίσης, αποδείξαμε ότι η ύπαρξη εξάψεων σε γυναίκες ηλικίας περίπου 50 ετών αποτελεί δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου. Ετσι λοιπόν, η ερευνητική μας ομάδα από το Μιχαηλίδειο Καρδιολογικό Κέντρο και την Κλινική μας αισθανόμαστε ότι βελτιώσαμε την υγεία των γυναικών και συμβάλαμε στο να καταταχθεί φέτος η Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων στην πρώτη θέση μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων, σύμφωνα με την κατάταξη Leiden 2014».

- Το τοπίο στην Ελλάδα;

«Προ διετίας υπήρξε προκήρυξη ερευνητικών προγραμμάτων στις βιοϊατρικές επιστήμες από κρατικό φορέα, για τα οποία οι κρίσεις θα γίνονταν από διεθνείς κριτές. Υποβάλαμε ένα ερευνητικό πρόγραμμα και στην πρώτη φάση του διαγωνισμού λάβαμε διθυραμβικά σχόλια και πολύ υψηλές βαθμολογίες από τους διεθνείς κριτές. Στη δεύτερη φάση επιλογής, που υπήρχαν Ελληνες κριτές, αποκλειστήκαμε. Ζητήσαμε να δημοσιευτεί η σειρά κατάταξης των ερευνητικών προγραμμάτων με βάση τη βαθμολογία από τους διεθνείς κριτές, αλλά ακόμη περιμένουμε απάντηση. Το πρόγραμμά μας υλοποιήθηκε τελικά με τη "χορηγία στο όνομα Γεωργίου Παπανικολάου για την ενθάρυνση της έρευνας στο χώρο της Γυναικολογίας στην Ελλάδα", που αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία».

- Τι πρέπει να αλλάξει;

«Να καλλιεργηθεί περισσότερο η διαφάνεια, η εξωστρέφεια και η αξιοκρατία».

- Οι συνεργασίες σου;

«Είναι μεγάλη η χαρά, η τιμή και η ικανοποίηση που παίρνω από τις συνεργασίες που έχω με επιστήμονες του εξωτερικού. Είναι συνεργασίες που διακατέχονται από αμοιβαίο σεβασμό και έλλειψη αθέμιτου ανταγωνισμού».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Γυναικολογία
Ανθρώπινα
Πρόσωπα
Ψυχολογία και Ψυχιατρική