Έντυπη Έκδοση

«Ανθρωπιστική «καταιγίδα»»

** Αρθρο του Γιώργου Παπασίμου* από την «Αυγή» (3.10.2014)

«Η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης, που επιβλήθηκε από το ευρωπαϊκό «ιερατείο» και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ακολουθήθηκε από τις υποτακτικές ντόπιες «θεραπαινίδες», ως «πείραμα», σε μία χώρα-μέλος του ευρώ, επέφερε «συντριπτικό κάταγμα» στη ζωή και στις ελπίδες της μεγάλης πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας, εξαιρουμένου του «ιδιοτελούς τμήματος» αυτής.

"Δούρειο Ιππο" για την κατάσταση αυτή αποτελεί το πολιτικό και οικονομικό μνημονιακό σύστημα παρακμής, το οποίο, αφού διέλυσε τη χώρα κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, προκειμένου να διατηρήσει τα προκλητικά προνόμιά του, στηριζόμενο στις "πλάτες" των ξένων κέντρων, αφενός εκποιεί τη δυνατότητα της χώρας να παραμείνει ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και αφετέρου δημιουργεί συνθήκες κοινωνικού "Αρμαγεδδώνα".

Αν ληφθεί υπ' όψιν ότι η ανεργία, ήδη, αγγίζει το 30% (στους νέους φθάνει το 60%), ότι το ΑΕΠ έχει, ήδη, μειωθεί κατά 25% από την έναρξη της κρίσης και της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει, με βάση τα νέα ισοπεδωτικά μέτρα, το 50% (πτώση που ξεπερνά κάθε όριο, ακόμα και αν συσχετισθεί με περιόδους πολέμου), είναι πρόδηλο και στον πλέον αδαή στα οικονομικά ότι αυτή η καταστροφή και ισοπεδωτική πολιτική οδηγεί την Ελλάδα σε συνθήκες ιστορικής στρατηγικής εθνικής ήττας.

Οι συνθήκες αυτές, δυστυχώς, δεν είναι παροδικές. Μετατρέπονται σε μόνιμες, αυξάνοντας το αίσθημα του αδιεξόδου. Η γιγάντωση της ανεργίας, το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών, την ώρα που η αγοραστική δύναμη μειώνεται συνεχώς, αναμφισβήτητα, αποτελούν έναν "εκρηκτικό" κοινωνικό συνδυασμό. Η κοινωνική "θρυαλλίδα", που "βρίσκεται προ των πυλών", θα είναι οδυνηρή και καταστρεπτική. Χρειαζόμαστε ριζοσπαστικές πολιτικές, με πρώτη αυτή της εσωτερικής "σεισάχθειας", η οποία μπορεί να δώσει το απαραίτητο "οξυγόνο", τόσο στην κοινωνία, όσο και στην οικονομία μακροπρόθεσμα.

Ετσι, απατείται, σήμερα και άμεσα, μία άλλη προοδευτική, δημοκρατική, πατριωτική κυβέρνηση σωτηρίας αντιμνημονιακού προσανατολισμού, με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες πατριωτικές προοδευτικές δυνάμεις, η οποία θα μπορούσε να προβεί σε σοβαρή πολιτική επαναδιαπραγμάτευση, τόσο για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική στην Ελλάδα, με στόχο την υπέρβαση των σημερινών στρεβλώσεων του κλεπτοκρατισμού, όσο και για την ανάγκη γενναίας αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους των χωρών του Νότου και όλης της Ευρώπης, η οποία με τις πολιτικές του Βερολίνου οδηγείται σήμερα σε μία "αυτοκρατορικού τύπου" ένωση κρατών και "αποικιών χρέους"»

* Ο Γεώργιος Παπασίμος είναι δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του «ΠΡΑΤΤΩ»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο