Έντυπη Έκδοση

Η υγεία των... γιατρών

Γιατροί εν κινδύνω. Αυτό αποκάλυψε το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε» για το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης ή burnout, όπως αποκαλείται διεθνώς. Η μεγάλη έρευνα, που έγινε το καλοκαίρι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Το 41,7% των γιατρών βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φροντίδα και την ασφάλεια των ασθενών.

Η έρευνα δείχνει ότι η πιο επιβαρημένη ειδικότητα είναι οι παιδίατροι αλλά και οι νέοι γιατροί, οι ειδικευόμενοι. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γιατρών αυτών είναι γυναίκες (63,6%). Επιπλέον, το 31,8% συνολικά των ιατρών εμφανίζουν συναισθηματική εξάντληση.

Σε σχέση με τα ιατρικά λάθη, στους παθολόγους και παιδιάτρους βρέθηκε ότι όσο χαμηλότερη είναι η ομαδική συνεργασία τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνουν λάθος την ώρα εργασίας. Στους χειρουργούς, όσο μειώνονται ο ενθουσιασμός και η αφοσίωσή τους στο επάγγελμα τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνουν λάθος την ώρα της δουλειάς τους.

Από προσωπική εμπειρία διαπιστώσαμε παρόμοια κατάσταση και στα νοσοκομεία της Αθήνας. Στα όρια της εξάντλησης βρίσκονται οι γιατροί στο Αττικό Νοσοκομείο, όπου η έλλειψη προσωπικού είναι εμφανέστατη. Πολλές ειδικότητες δεν υπάρχουν, εδώ και καιρό αναζητούνται ογκολόγοι και αιματολόγοι, αλλά οι νέοι ειδικευμένοι γιατροί προτιμούν να εργαστούν στο εξωτερικό. Ετσι το «κουπί» τραβούν οι 60ρηδες γιατροί, που είναι φυσικό να φτάνουν στα όρια εξάντλησης γρηγορότερα.

Παρόμοια κατάσταση και στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου αντικρίσαμε γιατρούς κατάκοπους ύστερα από 48άωρη εφημερία. Αν αναλογιστούμε ότι λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού αναγκάζονται να καλύπτουν και αυτά τα κενά, κατανοούμε πλήρως την κατάσταση. Εκείνες οι εξαγγελίες για πρόσληψη γιατρών του προηγούμενου υπουργού Υγείας, τελικά παρέμειναν εξαγγελίες.

Ωστόσο η έρευνα για τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης, με επιστημονική υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Εύχαρι Παναγοπούλου, απέδειξε το εξής σημαντικό: Οτι η εξάντληση δεν είναι φαινόμενο που προκύπτει από την ελληνική οικονομική κρίση, αλλά συμβαδίζει με δεδομένα από την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική, όπου και εκεί βασικό πρόβλημα των συστημάτων υγείας είναι η εξουθένωση, η πτώση στην απόδοση και η έλλειψη ικανοποίησης του ιατρικού προσωπικού.

Η έρευνα όμως δείχνει και τα «στραβά» των Ελλήνων γιατρών: Το 44,7% είναι καπνιστές, εκ των οποίων 10,3% καπνίζουν περισσότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα. Επίσης το 50% των γιατρών ασκούνται ελάχιστα, λιγότερο από 2 φορές την εβδομάδα και 11% των γιατρών όταν πίνουν, καταναλώνουν περισσότερα από 3 ποτήρια αλκοόλ τη φορά. Η έρευνα της κ. Παναγοπούλου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα ασφαλές σύστημα υγείας είναι υγιείς και ικανοποιημένοι ιατροί.

Ωστόσο η εικόνα που έχουν στο εξωτερικό για τους Ελληνες γιατρούς είναι η καλύτερη. Οπως παραδέχτηκε πρόσφατα η υπουργός Υγείας της Ρηνανίας στη Γερμανία, οι Ελληνες γιατροί αναβαθμίζουν το γερμανικό σύστημα υγείας. Στο κρατίδιο αυτό, όπου ζει περίπου το ένα τέταρτο των Γερμανών, ο αριθμός των ξένων γιατρών έχει φθάσει τους 9.400, εκ των οποίων οι 1.125 (12,1%) είναι Ελληνες. Αυτό κάτι λέει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Α λα ...καρτ