Έντυπη Έκδοση

Κλείνει ο κύκλος...

Εισερχόμαστε σε ένα πεντάμηνο καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων, στο οποίο σχεδόν τίποτα δεν θα μοιάζει με το σημερινό σκηνικό. Ολοκληρώνεται έτσι ένας πολιτικός κύκλος που άνοιξε το 2012 και ανοίγει ένας καινούργιος. Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβαν μια πρωτοβουλία υψηλού ρίσκου, σχεδόν αυτοκτονική για τους ίδιους, ζητώντας επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής, δύο μέρες αφότου ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε αρνητικός σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Enet,gr Enet,gr Ο κύβος έχει ριφθεί. Ολοι προετοιμάζονται και ταυτόχρονα προετοιμάζουν το πολιτικό σύστημα της επόμενης μέρας. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι ορίζοντας του σχεδιασμού της είναι η προεδρική εκλογή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τέλος χρόνου μιας καταρρέουσας κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι διαθέτει άσους στο μανίκι, σε μια παρτίδα όμως με σημαδεμένα χαρτιά. Βαφτίζει το κρέας ψάρι προκειμένου να ισχυριστεί ότι το Μνημόνιο τελειώνει με την αποχώρηση του ΔΝΤ. Στην πραγματικότητα όμως πάμε σε αλλαγή της μορφής της επιτήρησης και της επιβολής της δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας από την Ε.Ε. Οι κινήσεις Ντράγκι στην ΕΚΤ ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας νέας ισοτιμίας ευρώ και δολαρίου θα περάσουμε σε ένα πανευρωπαϊκό «πρόγραμμα επιτήρησης», επί της ουσίας Μνημόνιο, με αντάλλαγμα κάποια «ψίχουλα» στις τράπεζες.

Στην Ελλάδα η συγκυβέρνηση επιχειρεί να καρπωθεί αυτή την εξέλιξη προκειμένου να υπηρετήσει τον πολιτικό σχεδιασμό της. Προσπαθεί να αποτρέψει μια ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι. Βασικό ζητούμενο, η αναδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Σ' αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης οριοθέτησαν τις κατευθύνσεις των πολιτικών τους πρωτοβουλιών, καθώς και το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Η αρχή γίνεται την ερχόμενη Τετάρτη με τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης και η ολοκλήρωσή του τον Φεβρουάριο με το επίσημο άνοιγμα των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή, αν στο μεταξύ δεν έχει προκύψει κάποιο απρόοπτο «πολιτικό ατύχημα».

Κύριο στοιχείο του πολιτικού περιεχομένου των κυβερνητικών πρωτοβουλιών θα είναι το «πρεσάρισμα» στον ΣΥΡΙΖΑ, για να διαμορφωθεί κλίμα πολιτικής συναίνεσης προκειμένου να έχουν ελπίδες ανάταξης και αναβάπτισης τα δύο κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης. Δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή μας ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος προ ημερών είχε δηλώσει ότι «στόχος μας είναι η προετοιμασία ενός συνασπισμού δυνάμεων» που θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση. Σ' αυτή τη φάση της «προετοιμασίας», στην οποία επιδίδονται από κοινού ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, βρισκόμαστε τώρα.

Ολες οι συμφωνίες τις οποίες επιδιώκει η συγκυβέρνηση να κάνει αυτή την περίοδο με τους εταίρους-δανειστές έχουν ως ζητούμενο τη δέσμευση της χώρας και της επόμενης κυβέρνησης στο μνημονιακό καθεστώς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Κύριο άρθρο