Έντυπη Έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: ΜΕ 180 ΨΗΦΟΥΣ ΣΩΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ 154

«Αλλο η δεδηλωμένη κι άλλο ο Πρόεδρος»

Το βασικό συμπέρασμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο χρόνος της κυβέρνησης εξαντλείται εν όψει και της προεδρικής εκλογής και ως εκ τούτου, η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης που αρχίζει αύριο στη Βουλή, αντιμετωπίζεται ως ύστατη πράξη του Αντώνη Σαμαρά να παρατείνει την πρωθυπουργική του θητεία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί βέβαιο πως η κυβέρνηση θα προσμετρήσει στη δεδηλωμένη ακόμη και τα ενδεχόμενα «παρών» των βουλευτών Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί βέβαιο πως η κυβέρνηση θα προσμετρήσει στη δεδηλωμένη ακόμη και τα ενδεχόμενα «παρών» των βουλευτών Για αυτό και η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει διαφορετικά το μέτρο της εμπιστοσύνης που ζητεί ο Αντώνης Σαμαράς ορίζοντας την πλειοψηφία όχι στη βάση των 150 βουλευτών αλλά στους 180 που απαιτούνται για να μπορεί ο πρωθυπουργός να κερδίσει, πέραν μιας μικρής ανάσας, ουσιαστικό πολιτικό χρόνο για να κρατηθεί στη θέση του. «Η κυβέρνηση έτσι και αλλιώς, δεν έχει ζωή μετά τον Μάρτιο» λένε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο είναι σαφές ότι ο πήχυς ανεβαίνει για τον Αντώνη Σαμαρά και για έναν ακόμη λόγο. Διότι δεν μπορεί να αποκλειστεί, αντιθέτως θεωρείται πιθανό, η κυβέρνηση να λάβει περισσότερες από τις 154 ψήφους που διαθέτει αυτή τη στιγμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί, δηλαδή, να προλάβει το κυβερνητικό επιτελείο που θεωρείται βέβαιο πως θα θριαμβολογεί στην περίπτωση εκείνη που η κυβέρνηση αυξήσει αριθμητικά τη δεδηλωμένη, προσμετρώντας ως έμμεση υποστήριξη ακόμη και τα «παρών» βουλευτών που θα καταγραφούν, κυρίως από την πλευρά της ομάδας των ανεξαρτήτων.

«Η κυβέρνηση παραπαίει, έχει χάσει κάθε πρωτοβουλία» αναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την επισήμανση ότι στη Βουλή θα αποδειχθεί η μεγάλη αδυναμία του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου να αντιστρέψουν το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα. Και παρά την κυβερνητική προσπάθεια να αποσυνδεθεί η ψήφος εμπιστοσύνης από την εκλογή νέου Προέδρου, θα φανεί καθαρά πως δεν έχει, ακόμη και με την προσθήκη ορισμένων βουλευτών, την απαραίτητη πλειοψηφία των εκατόν ογδόντα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμοι για ολομέτωπη επίθεση, εφ' όλης της ύλης κατά των δύο κυβερνητικών εταίρων που θα βρεθούν στα κοινοβουλευτικά έδρανα, γεγονός που εκλαμβάνεται ως μια καλή ευκαιρία να αναδειχθεί, με τον Αντώνη Σαμαρά παρόντα, η κυριαρχία της προγραμματικής πρότασης που ο πρόεδρος του κόμματος εξήγγειλε στη ΔΕΘ. Σε αντιδιαστολή, πάντα, με τις θολές υποσχέσεις που μοιράζονται από το κυβερνητικό επιτελείο και το αφήγημα περί οριστικού τέλους του Μνημονίου, που μπάζει από παντού.

Ηρθε και η παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι, που επιτρέπει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί από θέση μεγαλύτερης ισχύος και να τονίσει ότι κανείς στην Ελλάδα και την Ευρώπη -πλην του Ελληνα πρωθυπουργού- δεν υιοθετεί την κυβερνητική ρητορική για έξοδο από τη μνημονιακή εποχή. Ο Μάριο Ντράγκι ουσιαστικά κατέρριψε τις πρωθυπουργικές προσδοκίες με την παρέμβασή του, με την οποία δεν έκανε τίποτα άλλο από το να προαναγγείλει νέο Μνημόνιο με άλλο όνομα, λέγοντας πως αν Ελλάδα (και Κύπρος) θέλουν να αγοράσει η ΕΚΤ τιτλοποιημένα δάνεια από τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, προκειμένου οι τελευταίες να «στηριχτούν», τότε πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να βρίσκονται οπωσδήποτε σε «πρόγραμμα επιτήρησης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση βιώνει αδιέξοδα και βρίσκεται σε σύγχυση υπό το βάρος της κοινωνικής δυσφορίας και φτάνει στο τέλος της αφήνοντας ανοιχτό το σενάριο πρόωρων εκλογών και μιας ηρωικής εξόδου του πρωθυπουργού. Διαμηνύει, παράλληλα, και θεωρείται βέβαιο ότι θα το κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ότι ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του δεν νομιμοποιούνται να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους ξένους για το χρέος, και στην περίπτωση που υπάρξει, αυτή η συμφωνία δεν θα γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την τρόικα για το χρέος, γιατί δεν θα αναγνωριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει το δικαίωμα να δεσμεύσει τη χώρα σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για το χρέος» ξεκαθάρισε ο Νίκος Παππάς, προσθέτοντας ότι «αυτό το ενδεχόμενο το γνωρίζουν και οι εταίροι μας».

Με όλες τις μετρήσεις να δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ μπροστά από τη Ν.Δ., και μάλιστα με διαφορά πάνω από τέσσερις μονάδες, και δυναμική που επιτρέπει στην Αριστερά να βλέπει αυτοδυναμία, ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή θα αναδείξει όχι τον αντιπολιτευτικό αλλά τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ και την ετοιμότητα του ίδιου και των στελεχών του να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας σε αυτή τη δύσκολη φάση.

Αυτό, άλλωστε, υποδηλώνει το μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών που κατατέθηκαν Τετάρτη και Πέμπτη στη βάση των εξαγγελιών των άμεσων μέτρων, με στόχο φορολογικές ρυθμίσεις για όσους αδυνατούν να αποπληρώσουν και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

«Ή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή το μνημονιακό καθεστώς» είπε ο κ. Τσίπρας την Τετάρτη και αυτό το δίλημμα θα επαναλάβει ενώπιον του πρωθυπουργού αυτή τη φορά και των βουλευτών όλων των πτερύγων. Εστιάζοντας ιδιαίτερα στην κοινωνική κατάσταση, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καθημερινή πραγματικότητα, που δείχνει ότι εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας εξωθούνται στη φτώχεια. Γεγονός που διευρύνει το πολιτικό πλεονέκτημα και την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ σε δεξαμενές ψηφοφόρων του ευρέως πολιτικού φάσματος που υπό το βάρος της λιτότητας μεταστρέφονται προς την Αριστερά ως μόνη εναλλακτική επιλογή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Προεδρία της Δημοκρατίας
Βουλή
ΣΥΡΙΖΑ