Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΣΑΜΑΡΑ - ΜΕΡΚΕΛ

Κυβερνητικό δράμα σε δύο πράξεις, πριν από την αυλαία

Δημοκρατική Παράταξη, λόγω επιβίωσης...

Του ΘΟΔΩΡΗ ΛΑΠΑΝΑΪΤΗ

Τα ρέστα του είναι αποφασισμένος να παίξει το επόμενο τρίμηνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από κοινού με τον Αντώνη Σαμαρά για την πολιτική τους επιβίωση. Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή είναι η πρώτη μιας σειράς «δυναμικών πολιτικών πρωτοβουλιών» που αναμένεται να αναλάβει η συγκυβέρνηση, όπως διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μια πρώτη γεύση των επόμενων κινήσεων θα δοθούν με την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στη Βουλή.

Ζαν-Κλοντ, θα  'ρθεις στο πάρτι γενεθλίων μας; Ζαν-Κλοντ, θα 'ρθεις στο πάρτι γενεθλίων μας; Οι πληροφορίες θέλουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει μπει στη διαδικασία αναζήτησης πολιτικών κινήσεων για την «ανάταξη της κυβέρνησης» αμέσως μετά τη ΔΕΘ, όπου τις εντυπώσεις κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ακολούθησε το επικοινωνιακό φιάσκο της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ, που σφραγίστηκε από την αποπομπή του Ελληνα πρέσβη στο Βερολίνο. Με την επιστροφή Βενιζέλου από τις ΗΠΑ το θέμα της ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών για την αντιστροφή του κλίματος είχε ωριμάσει.

Στη συνάντηση της προηγούμενης Τετάρτης στο Μαξίμου ανακοινώθηκε η πρώτη (ψήφος εμπιστοσύνης) και η τελευταία (άνοιγμα της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής τον Φεβρουάριο) πράξη ενός στρατηγικού σχεδίου που έχει στόχο την «ισχυροποίηση της κυβέρνησης και του ρόλου της στις εξελίξεις» και σ' αυτή την κατεύθυνση «θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο».

Είναι βέβαιο ότι οι ενδιάμεσες κινήσεις έχουν ήδη σχεδιαστεί, ωστόσο οι συνεργάτες του Ε. Βενιζέλου αποφεύγουν να αποκαλύψουν τα σχέδια της Χαριλάου Τρικούπη. Βασική επιδίωξη είναι η σφυγμομέτρηση στο στρατόπεδο των ανεξάρτητων βουλευτών και κυρίως η κατά μέτωπον αναμέτρηση με τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη -που αντιμετωπίζει θετικά το σχέδιο Ντράγκι για την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ- επιμένουν ότι:

* Πρώτον, η συγκυβέρνηση έχει στα συρτάρια της οικονομικό σχέδιο, το οποίο «θα συμφωνηθεί πολιτικά με τους εταίρους» μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. Συζητείται ήδη έντονα μια κίνηση από τη μεριά των εταίρων, που θα αφήνει ανοιχτή την προοπτική ενίσχυσης της χώρας για την έξοδο στις αγορές, προκειμένου να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.

**Δεύτερον, η συγκυβέρνηση θα απευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, με μια πρόταση ανάλογη με αυτή για τη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», πρόταση στην οποία επέμενε το 2012 μόνος του ο Ε. Βενιζέλος.

Αντιγράφοντας τον Αντρέα του 1989

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κερδίζει τον αναγκαίο χρόνο για να προχωρήσει στη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης, ύστερα και από το ξεκαθάρισμα του τοπίου μετά το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται συνάντηση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και των πολιτικών κινήσεων της Ελιάς, που θα αποφασίσουν τη συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη διεξαγωγή του συνεδρίου μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ονομασία του νέου φορέα αναμένεται να είναι «ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Παράταξη», αντιγράφοντας την κίνηση του Αντρέα Παπανδρέου το 1989.

**

Το καπέλωμα Γκίκα από Χρύσανθο δείχνει φόβο εκλογών

Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ

Η συγκυβέρνηση θα απευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, με μια πρόταση ανάλογη με αυτή για τη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» το 2012 Η συγκυβέρνηση θα απευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, με μια πρόταση ανάλογη με αυτή για τη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» το 2012 Επειτα από μία εβδομάδα εκλογικού πανικού, η ψήφος εμπιστοσύνης την ερχόμενη Παρασκευή αποτελεί μία απελπισμένη προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να εξαγοράσει χρόνο μέχρι τον Φεβρουάριο, ελπίζοντας στο θαύμα.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αναζητούν και άλλες πολιτικές κινήσεις, μετά ή και παράλληλα με τη συζήτηση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να ανακτήσει η συγκυβέρνηση την πρωτοβουλία των κινήσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν και διορθωτικές επεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα, με αφορμή τη μετακόμιση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από το υπουργείο Αμυνας στην Κομισιόν, στα τέλη Οκτώβρη, μέχρι τότε όμως οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες σε πολλά επίπεδα, ενώ αυτό το σενάριο έχει και πολλά μειονεκτήματα.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα κατάρρευσης που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τον πόλεμο διαρροών στο τρίγωνο Μαξίμου - Χαριλάου Τρικούπη - υπουργείο Οικονομικών, την κόντρα γαλάζιων «μεταρρυθμιστών» - «λαϊκής Δεξιάς», την αμοιβαία καχυποψία σαμαρικών - καραμανλικών, τη συνέχιση των αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, δεν αντιστρέφεται. Τουναντίον επιβεβαιώνεται από την απόφαση να ζητηθεί επανεπιβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με στόχο αφ' ενός να σταματήσει η κυβέρνηση να ακολουθεί τον πολιτικό τόνο που δίνει από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ, και αφ' ετέρου να ενισχυθεί η κυβερνητική θέση στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι το κλίμα με την τρόικα αρχίζει να αλλάζει, αναφέροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα την αποδοχή της ελληνικής πρότασης για εξόφληση σε 100 δόσεις των οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο που αυτή δεν αποτελεί βέβαια φοροελάφρυνση, αλλά μία διευκόλυνση στα συνήθη υποζύγια προκειμένου να συνεχίσουν να καταβάλλουν τους δυσβάστακτους φόρους.

Με το καπέλωμα του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη από το σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, είναι σαφές πάντως ότι οι πολιτικοί στόχοι υπερισχύουν των τεχνοκρατικών επιφυλάξεων μπροστά στο φόβο ενδεχόμενων εκλογών. Το πώς θα υλοποιηθούν είναι ένα άλλο ζήτημα, καθώς η προειδοποίηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για τις συνέπειες μιας πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης δείχνει:

Πρώτον, πως ακόμη και εάν πάψει να υφίσταται η τρόικα στη σημερινή της μορφή και ο αναγκαστικός δανεισμός που επιβληθεί αφορά την Ευρώπη μόνον, τα δημοσιονομικά περιθώρια θα παραμείνουν πολύ στενά και ο έλεγχος ασφυκτικός.

Δεύτερον, σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, πως η έξοδος στις αγορές δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Αθήνα προσδοκά τώρα σε χείρα βοηθείας από το νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα με τον κ. Σαμαρά, αλλά, όπως και η Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στις 23 Σεπτεμβρίου, απέφυγε να δεσμευτεί, διαμηνύοντας ότι δεν είναι εκείνος ο (μόνος) αρμόδιος για την αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση, αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που φλερτάρουν μαζί της, προκειμένου να αποφύγουν πρόωρες εκλογές, θέλουν να αποσυνδέσουν τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από την προεδρική εκλογή. Η τακτική αυτή βολεύει και τους δύο: Τους ανεξάρτητους που μπορούν να καταψηφίσουν ή και να δηλώσουν παρών, κάνοντας ένα βήμα προς την ψήφιση Προέδρου, αλλά αποφεύγοντας να δεσμευτούν πριν απ' τον Φεβρουάριο. Την κυβέρνηση, η οποία βλέπει πως η ψηφοφορία της Παρασκευής ενδέχεται να αποδείξει πως οι 180 είναι άπιαστο όνειρο. Οχι πως χρειάζεται η συγκεκριμένη διαδικασία για να καταδειχθεί ότι πλέον η επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής.

Η ταφόπλακα στις κυβερνητικές ελπίδες μπήκε με την οριστική απόφαση της ΔΗΜΑΡ για καταψήφιση του υποψηφίου που θα προτείνει η δικομματική και τη στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτή την έννοια, ελάχιστη σημασία έχει εάν η κυβέρνηση θα λάβει 154, 155 ή 156 ψήφους εμπιστοσύνης την Παρασκευή.

Οι επιθέσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο στον Φώτη Κουβέλη για τη σχετική δήλωσή του οφείλονται λοιπόν στο ότι, πρώτον, η δικομματική δεν μπορεί να ελπίζει στις ψήφους (όλης) της ΔΗΜΑΡ και, δεύτερον, μένει χωρίς τον ιδανικό κεντροαριστερό υποψήφιο για την αμφίπλευρη αλίευση ψήφων.

Διαβλέποντας αυτή την εξέλιξη τον τελευταίο καιρό, ορισμένοι κύκλοι διακινούν όλο και πιο έντονα το σενάριο υποψηφιότητας του ενός εκ των δύο αντιπροέδρων της Ν.Δ. Σταύρου Δήμα. Ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αβραμόπουλος, καίτοι είχε βλέψεις για την Προεδρία μετακομίζει στις Βρυξέλλες, αν και διαμηνύει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα.

Τα γενέθλια της Ν.Δ.

Η Ν.Δ. έκλεισε χθες τα 40 της χρόνια, με τη δεύτερη μεγάλη επετειακή εκδήλωση της Αθήνας, όπου μίλησε ο κ. Σαμαράς παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ το «παρών» έδωσαν ο κ. Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη, που το περασμένο Σάββατο δεν πήγαν στη Χαλκιδική καθώς απουσίαζαν στο εξωτερικό.

Η ανασύνταξη της Κεντροδεξιάς μπαίνει πάντως κι αυτή στην αναμονή, αφού συναρτάται με το προαναγγελθέν «τέλος των Μνημονίων» (το οποίο πάντως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ακόμη και εάν αναγκαστεί να μπει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης) και με την προσδοκία για φοροελαφρύνσεις στον προϋπολογισμό.

Η συζήτηση για πρόσωπα, που μικρή σημασία έχει έτσι κι αλλιώς μπροστά στη σκληρή καθημερινότητα των πολιτών, παραπέμπεται σε δεύτερο χρόνο.

Αν και τα σχέδια για επιστροφές προσώπων όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης με δόξα και τιμή έχουν ακυρωθεί, στο παρασκήνιο παραμένουν σκέψεις για επιστροφή από την πίσω πόρτα, σε μεταγενέστερη όμως στιγμή και μαζί με στελέχη όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Χρήστος Ζώης, ενώ για εξισορρόπηση ορισμένοι βάζουν στην παρασκηνιακή συζήτηση και τα ονόματα των Θοδωρή Σκυλακάκη, Γιώργου Χατζημαρκάκη και Θάνου Τζήμερου.

Χωρίς ΔΗΜΑΡ δεν βγαίνουν τα «κουκιά»

Μήνυμα Κουβέλη προς την κυβέρνηση με πολλαπλές αναγνώσεις

Το μήνυμα που έστειλε ο Φ. Κουβέλης είχε ως αποδέκτη την κυβέρνηση: Η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση καταθέσουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διαμήνυσε από το βήμα του 3ου συνεδρίου του κόμματος, ακυρώνοντας τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης για εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Χωρίς τη ΔΗΜΑΡ δεν βγαίνουν τα «κουκιά» των 180.

Ωστόσο, ο κ. Κουβέλης άφησε και πάλι ανοιχτή μια χαραμάδα. Μπορεί να είπε ότι δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για την «ολική επαναφορά» του κόμματος και να επισήμανε ότι η στάση της ΔΗΜΑΡ πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όμως πρόσθεσε «...με αυτές τις παραμέτρους», παραπέμποντας εκ νέου στην ασκούμενη πολιτική, έστω και χαμηλόφωνα.

Ας σημειωθεί ότι η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης προέκυψε μόλις ένα διήμερο έπειτα από συνέντευξη του Φ. Κουβέλη, που τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο. Δήλωσε ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται, ενώ μέχρι τότε έλεγε ότι δεν τον αφορά η προεδρολογία -κάτι εντελώς διαφορετικό- ενώ υποστήριζε ότι ο ρόλος του Προέδρου δεν είναι διακοσμητικός. Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο η ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ με προτάσεις για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων. Και πριν από τη ΔΕΘ, η κυβερνητική διαρροή έφερε τον ίδιο ως υποψήφιο.

Μέχρι τότε, η ΔΗΜΑΡ υποστήριζε ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, ενώ τώρα εμφανίζεται να τις επιδιώκει, ρίχνοντας γέφυρα προς ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης, πάντως, συσπειρώνει το κόμμα σε μια περίοδο που ασκείται κριτική προς τον πρόεδρό του, ακόμα και μετά την αποχώρηση της μειοψηφίας. Ο Γ. Πανούσης τον καλεί να αποχωρήσει, ενώ -μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ- πληροφορίες έκαναν λόγο για ζυμώσεις στο παρασκήνιο για δεύτερη υποψηφιότητα για την προεδρία στο κόμμα.

Οι δύο τάσεις από τις τοποθετήσεις των συνέδρων κινούνταν μεταξύ της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές και της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το βέβαιο είναι ότι η ΔΗΜΑΡ περνάει τη δυσκολότερη περίοδο και έχει ελπίδα ανάκαμψης μόνο εάν καταφέρει να λειτουργήσει ως πολιτική συλλογικότητα, εκπέμποντας ένα καθαρό στίγμα. Ακόμα κι έτσι, εάν οι εκλογές έρθουν σύντομα, φαντάζει δύσκολο το εγχείρημα της «ολικής επαναφοράς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Βουλή
Ευρωζώνη
Κυβέρνηση
Πολιτικά κόμματα