Έντυπη Έκδοση

Χωρίς ΔΗΜΑΡ δεν βγαίνουν τα «κουκιά»

Μήνυμα Κουβέλη προς την κυβέρνηση με πολλαπλές αναγνώσεις

Το μήνυμα που έστειλε ο Φ. Κουβέλης είχε ως αποδέκτη την κυβέρνηση: Η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση καταθέσουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διαμήνυσε από το βήμα του 3ου συνεδρίου του κόμματος, ακυρώνοντας τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης για εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Χωρίς τη ΔΗΜΑΡ δεν βγαίνουν τα «κουκιά» των 180.

Ωστόσο, ο κ. Κουβέλης άφησε και πάλι ανοιχτή μια χαραμάδα. Μπορεί να είπε ότι δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για την «ολική επαναφορά» του κόμματος και να επισήμανε ότι η στάση της ΔΗΜΑΡ πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όμως πρόσθεσε «...με αυτές τις παραμέτρους», παραπέμποντας εκ νέου στην ασκούμενη πολιτική, έστω και χαμηλόφωνα.

Ας σημειωθεί ότι η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης προέκυψε μόλις ένα διήμερο έπειτα από συνέντευξη του Φ. Κουβέλη, που τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο. Δήλωσε ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται, ενώ μέχρι τότε έλεγε ότι δεν τον αφορά η προεδρολογία -κάτι εντελώς διαφορετικό- ενώ υποστήριζε ότι ο ρόλος του Προέδρου δεν είναι διακοσμητικός. Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο η ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ με προτάσεις για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων. Και πριν από τη ΔΕΘ, η κυβερνητική διαρροή έφερε τον ίδιο ως υποψήφιο.

Μέχρι τότε, η ΔΗΜΑΡ υποστήριζε ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, ενώ τώρα εμφανίζεται να τις επιδιώκει, ρίχνοντας γέφυρα προς ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης, πάντως, συσπειρώνει το κόμμα σε μια περίοδο που ασκείται κριτική προς τον πρόεδρό του, ακόμα και μετά την αποχώρηση της μειοψηφίας. Ο Γ. Πανούσης τον καλεί να αποχωρήσει, ενώ -μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ- πληροφορίες έκαναν λόγο για ζυμώσεις στο παρασκήνιο για δεύτερη υποψηφιότητα για την προεδρία στο κόμμα.

Οι δύο τάσεις από τις τοποθετήσεις των συνέδρων κινούνταν μεταξύ της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές και της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το βέβαιο είναι ότι η ΔΗΜΑΡ περνάει τη δυσκολότερη περίοδο και έχει ελπίδα ανάκαμψης μόνο εάν καταφέρει να λειτουργήσει ως πολιτική συλλογικότητα, εκπέμποντας ένα καθαρό στίγμα. Ακόμα κι έτσι, εάν οι εκλογές έρθουν σύντομα, φαντάζει δύσκολο το εγχείρημα της «ολικής επαναφοράς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΗΜΑΡ
Κύριο θέμα
Κυβερνητικό δράμα σε δύο πράξεις, πριν από την αυλαία