Έντυπη Έκδοση

Με «μικρό καλάθι» στο λάκκο των στρες τεστ

Μνημόνιο τέλος, ζήτω το νέο Μνημόνιο, που όμως από τα συστημικά ΜΜΕ βαφτίζεται «πρόγραμμα επιτήρησης» και από τη συγκυβέρνηση «επικοινωνείται» ως αποχώρηση του ΔΝΤ και έξοδος από το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ v.papavasiliou@eleftherotypia.net Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ v.papavasiliou@eleftherotypia.net Για τη συγκυβέρνηση η όσο το δυνατόν ταχύτερη απεμπλοκή από το Μνημόνιο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα όπλα στη φαρέτρα της τη δεδομένη στιγμή, στη σκιά του ισχυρού προβαδίσματος που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά για τους τύπους και ουδόλως την ουσία, που δεν αφορά καν στο ελάχιστο την κοινωνία, την πραγματική οικονομία και την αγορά, ενώ όλως περιέργως μέχρι και οι Ελληνες τραπεζίτες εμφανίζονταν προβληματισμένοι με την κίνηση Ντράγκι. Αλλωστε, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στη μέγκενη των ευρωπαϊκών stress tests, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώνει τα αποτελέσματα των ελέγχων την Κυριακή 26 Οκτωβρίου.

«Μικρό καλάθι» λοιπόν από τους τραπεζίτες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει η ΕΚΤ είναι αποθαρρυντικοί. Πρακτικά η ΕΚΤ θα αγοράζει στο 30% της ονομαστικής αξίας τους ελληνικούς (και κυπριακούς ) τίτλους, ενώ με δεδομένη τη μικρή δεξαμενή ικανών ενεχύρων που διαθέτει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το όποιο αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό καθώς τα τελικά κεφάλαια δεν θα ξεπερνούν τα 4-5 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως όσον αφορά στις αγορές τιτλοποιημένων δανείων είναι πολύ δύσκολο να γίνει χρήση τους από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς εκτός των άλλων πρέπει να έχουν βαθμολόγηση από δύο οίκους αξιολόγησης, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν από έναν.

Επιπρόσθετα οι καλυμμένες ομολογίες που μπορεί να επιλεγούν από το συνολικό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών δεν ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα πρακτικά για άντληση περί τα 4 και στην καλύτερη περίπτωση τα 5 δισ. ευρώ.

Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις, καθώς διαθέτουν δεξαμενή ελεύθερων εξυπηρετούμενων δανείων της τάξης των 70 δισ. ευρώ, που μπορούν να δώσουν νέες εκδόσεις 50 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, την κοινωνία και την πραγματική οικονομία ουδόλως τις απασχολεί το πώς θα βαφτιστεί το νέο πρόγραμμα - αφού επί της ουσίας για τρίτο Μνημόνιο θα πρόκειται και τη στιγμή που η χρηματοδότηση των τραπεζών θα συνεχιστεί να δίνεται με φειδώ και κάτω από αυστηρότατες προϋποθέσεις.

Ποιο λοιπόν το όφελος για την οικονομία, τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις, τα δυσθεώρητα «κόκκινα δάνεια» από την κίνηση της ΕΚΤ; Ελάχιστο έως μηδενικό, προεξοφλούν επαγγελματίες της αγοράς, τη στιγμή που, σύμφωνα με την ελβετική ιδιωτική τράπεζα Julius Baer, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν χάσει περί τα 170 δισ. επό το 2007 μέχρι σήμερα, δηλαδή σχεδόν ένα ΑΕΠ σε μία περίοδο 7 ετών.

Οταν μάλιστα τα μη εξπυρετούμενα δάνεια ξεπερνούν πλέον σε ποσοστό το 30% του συνόλου (τουλάχιστον 82 δισ. ευρώ με στοιχεία πρώτου 10ήμερου Σεπτεμβρίου), η ανεργία... μειώνεται στο 27% ( !) και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα παρά τις συνεχείς ενέσεις κεφαλαίων δεν είναι ακόμη σε θέση να χρηματοδοτήσει την οικονομία.

Ωστόσο το ελληνικό πρόβλημα γίνεται πιο σύνθετο, καθώς σε τροχιά ύφεσης βρίσκονται οι οικονομίες των χωρών του ευρω-νότου, με τις ισπανικές και ιταλικές τράπεζες να «βυθίζονται» χρηματιστηριακά μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη, την ύφεση της γαλλικής οικονομίας να «απειλεί» το δεύτερο ΑΕΠ της Ευρώπης και να φέρνει σε τροχιά σύγκρουσης το Παρίσι με το Βερολίνο. Και στον ορίζοντα να διακρίνονται όλο και περισσότερα σύννεφα στον ουρανό της γερμανικής οικονομίας, με τα ξένα κεφάλαια να προεξοφλούν την επικείμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του πρώτου ΑΕΠ της Ευρώπης, μειώνοντας σταδιακά τις θέσεις τους σε μετοχές γερμανικών εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Επιπλέον, αρνητικό για την Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία είναι η ενδόμυχη ανησυχία της ΕΚΤ για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Ευρώπη διανύει φάση απομόχλευσης, δηλαδή μειώνει δανεισμό και ξοδεύει λιγότερα χρήματα, υποχωρεί η ανάπτυξη, περιορίζεται η ζήτηση-κατανάλωση. Ετσι, ένα νέο Μνημόνιο (ή πρόγραμμα επιτήρησης) που θα επιβληθεί επιπλέον στην ασφυκτιούσα ελληνική οικονομία θα επιφέρει ελάχιστες βελτιώσεις, ασήμαντες μπροστά στο βάρος της συσσωρευμένης 6ετούς ύφεσης. Εάν μάλιστα η ενίσχυση των τραπεζών είναι όντως χαμηλότερη των αρχικών προσδοκιών, τότε τα όποια ελάχιστα περιθώρια ενίσχυσης οικονομίας και επιχειρήσεων εξανεμίζονται δραματικά. Είναι απορίας άξιον, πώς σε μια χώρα όπου τα μεν νοικοκυριά έχουν χάσει περιουσία 170 δισ. ευρώ, οι δε τράπεζες έχουν ενισχυθεί - στηριχθεί με περισσότερα κεφάλαια/εγγυήσεις/ομόλογα να μην κινείται... φύλλο.

Σε αυτή την ασφυκτιούσα οικονομία-κοινωνία, η κίνηση Ντράγκι προοιωνίζεται πως θα αποτελέσει άλλο ένα ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας με την ανάπτυξη να μην έρχεται ούτε το 2015.

Βέβαια, το Βερολίνο επικρίνει τον κεντρικό τραπεζίτη ακόμη και για αυτά τα ελάχιστα... ψήγματα ρευστότητας, που επιχειρεί να διαθέσει στο ευρω-σύστημα, με το «Der Spiegel» να κάνει λόγο για πράξεις απόγνωσης, λέγοντας πως προφανώς και ο Ιταλός δεν είναι πλέον απόλυτα πεπεισμένος ότι η βαθιά κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να λυθεί με τα μέσα της νομισματικής πολιτικής. Γνωστή η κόντρα Βερολίνου- ΕΚΤ, με τα γερμανικά μέσα (Deutsche Welle, Frank-furtrer Allgemeine Zeitung, Wirtschaf tswoche) να υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ δεν είναι σε θέση να επιλύσει μόνη της την εν εξελίξει κρίση.

Τώρα για ποιο λόγο κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να μιλήσουν για σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα και τη στιγμή που το περιθώριο αξιοποίησης του «προγράμματος Ντράγκι» είναι περιορισμένο, είναι απορίας άξιον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΔΝΤ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Κύριο θέμα
Ψίχουλα στις τράπεζες, νέο Μνημόνιο στο λαό