Έντυπη Έκδοση

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ: ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΕ ΑΜΦΙΒΙΑ

Ο ηγούμενος, οι καλόγεροι και το ψάρι

(βλέπε Σημίτης, ΚΥΣΕΑ, προμήθεια)

Ο κ. Κων. Σημίτης, με πρόφαση τον εκσυγχρονισμό, δοξάστηκε και στηρίχθηκε όσο κανείς άλλος πρωθυπουργός, από αυτούς που αργότερα ο Καραμανλής αποκάλεσε νταβατζήδες. Γρ. Ρουμπάνης, «Ελευθεροτυπία», 10.3.07

Το έγγραφο που αποδεικνύει πώς τα πυροσβεστικά βαφτίστηκαν αμφίβια, για να προχωρήσει η δουλειά Το έγγραφο που αποδεικνύει πώς τα πυροσβεστικά βαφτίστηκαν αμφίβια, για να προχωρήσει η δουλειά Συμπληρώνω απλά, ότι από τον τίτλο λείπει ο «οικονόμος» του μοναστηριού, έμπιστος του Σημίτη, και ότι επί Καραμανλή οι νταβατζήδες συνέχισαν τη δράση τους ανενόχλητοι. Θα έχετε, σίγουρα, ακούσει περί του μοναστηριακού «κόλπου» της προσευχής του ηγούμενου, σε περίοδο νηστείας, ώστε το κρέας να μετατραπεί σε ψάρι, οπότε η βρώση του δεν θα συνεπάγετο αμαρτία. Κάτι τέτοιο συνέβη στην κυβέρνηση του Κ. Σημίτη (Οκτώβριος 1998), με την προμήθεια των πυροσβεστικών αεροσκαφών Bombardier - Canadair CL-415. Το θέμα, όπως τόσα άλλα, θα είχε ξεχαστεί, αν δεν το έφερνε στην επιφάνεια μια πρόσφατη δίκη στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού, μεταξύ ελληνικού ΥΕΘΑ και Bombardier, για την προμήθεια... Ας της ρίξουμε μια ματιά.

Η λαμπροτέρα Ακική ημέρα

Οταν το ημερολόγιο δείχνει 9 Οκτωβρίου, από την ιστορική, παραπάνω, ημερομηνία και εντεύθεν, στο εκκλησάκι του Αγ. Ιακώβου Αλφαίου, κάπου στον Αλφειό της Αρκαδίας, γίνεται πανηγυρική λειτουργία μετ' αρτοκλασίας, οργανωμένη από κλειστό κύκλο ζάπλουτων βαρόνων, νταβατζήδων, πολιτικών, λαμογιών κ.λπ. Γιατί; Διότι την 9η.10.98 εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΕΑ οι πλέον χρυσοφόρες συμβάσεις εξοπλιστικών, όλες με Απ' ευθείας ανάθεση (υποβρύχια, αντιαεροπορικά Patriot, αντιαεροπορικά TOR-Μ1 και Crotale, πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, εκπαιδευτικά αεροσκάφη κ.λπ.). Πολλές δεκάδες δισ. ευρώ, μεγάλο ποσοστό των οποίων εισήλθαν στα θυλάκια των «ευγενών». Αφήνουμε όλα τα άλλα και περνάμε στα πυροσβεστικά.

Τα πυροσβεστικά Α/Φ CL-415

Αν η φύση έδωσε στον Υπουργό,/ κ. Κ. Παγκράτη, έν μόνο στόμα/ ίνα τρώγει, παρέσχεν αυτώ δύο χείρας/ ίνα δωροδοκείται. Εμμ. Ροΐδης

Θα αρχίσω με κάτι το αναμφισβήτητο, για να είμαι δίκαιος. Η χώρα είχε ανάγκη ενίσχυσης της δυνατότητας πυρόσβεσης. Στον Π.Υ. 1998 του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στον οποίο υπαγόταν ο τομέας Πυρόσβεσης, υπήρχε πρόβλεψη αγοράς πέντε (5) πυροσβεστικών Canadair CL-415.

Ο «οικονόμος» επιθύμησε να γίνει η προμήθεια χωρίς καθυστέρηση. Μερίμνησε, επίσης, για εξασφάλιση πιστώσεων, ώστε τα Canadair να γίνουν από πέντε (5), δέκα (10). Προέκυψε, όμως, ένα πρόβλημα πρακτικής. Το υπ. Δημόσιας Τάξης ήταν εντελώς ανέτοιμο και χωρίς εμπειρίες, ώστε να αναλάβει το έργο. Και σε αυτό βρέθηκε λύση από τους ενδιαφερομένους. Στο ΥΕΘΑ υπήρχε, ήδη, επώνυμο «μαγαζί», η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, που έκανε θαύματα. Προμήθειες στο τσακ μπαμ... Οργανωμένα πράγματα. Τα πέντε (5) Α/Φ, που έγιναν δέκα (10), «πέταξαν» από την Κατεχάκη (Υ.Δ.Τ.) στη ΓΔΕ. Δεν απέμενε παρά μια πανηγυρική συνεδρίαση αυτού του ανυπόληπτου Οργάνου, που λεγόταν ΚΥΣΕΑ, για να τελειώνουμε.

Προέκυψε, όμως, ένα άλλο πρόβλημα, πιο σοβαρό από το πρώτο. Κάποιος παρατήρησε ότι τα πυροσβεστικά δεν είναι πολεμικό υλικό, οπότε το ΚΥΣΕΑ είναι αναρμόδιο. Πάλι, όμως, έκανε το θαύμα της η εφευρετικότητα των λαμογιών. Εύκολα πράγματα. Εκαναν ό,τι οι καλόγεροι για το κρέας, που το ονόμασαν ψάρι! Τα πυροσβεστικά ονομάστηκαν αμφίβια Α/Φ, δηλαδή Ερευνας-Διάσωσης. Παραθέτω, ως έχει, την απόφαση (Νο 1/11.10.98), για του λόγου το αληθές:

(...)

γ. Αμφίβια Αεροσκάφη CL-415

(1) Τροποποιείται η υπ' αρ. 2 απόφαση ΚΥΣΕΑ (24.07.98) ως προς τον αριθμό των Α/Φ και εγκρίνει την απόκτηση δέκα (10) αμφίβιων Α/Φ CL-415 από την καναδική Bombardier κ.λπ.

Να εξασφαλισθούν Αντισταθμιστικά Ωφελήματα.

Κόστος προγράμματος 260 εκατ. $.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση

«Τον μηδέν τώνδε μετέχοντα ουκ απράγμονα αλλ' αχρείον ονομάζομεν» (Θουκυδίδης, Επιτάφιος).

Μέλος του ΚΥΣΕΑ ήταν και ο πολιτικά ανεύθυνος κόθορνος Γ. Παπανδρέου, ως αναπληρωτής ΥΠΕΞ. Ποτέ, μα ποτέ δεν πάτησε το πόδι του εκεί. Απλά υποτονθόριζε στους αυλικούς του: «Δεν πατάω εγώ σε αυτόν τον βόθρο...». Δεν τολμούσε να παραστεί και να διαμαρτυρηθεί.

Το ψάρι... βρόμισε μετά 15ετία

Οπως είδατε παραπάνω, συμφωνήθηκαν Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (ΑΩ). Γενικότερα, τα ΑΩ υπήρξαν μια απάτη. Φρούδες υποσχέσεις, άθλιες μεθοδεύσεις «συνεταίρων» πωλητών-αγοραστών, που αντί να καταλήγουν στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, όδευαν στις τσέπες των συναλλασσομένων. Δεκάδες δισ. ― μαύρου χρήματος, που διακινείται ακόμη και σήμερα. Ενα μέρος ΑΩ δόθηκε από την Bombardier στον Ελληνα επιχειρηματία-κατασκευαστή κ. Βάλιακα. Κάπου (δεν γνωρίζω λεπτομέρειες) διαφώνησαν. Προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Η υπόθεση «τράβηξε» χρονικά. Το ΓΕΑ, από τον Π.Υ. του οποίου πληρώθηκαν τα πυροσβεστικά, προσέφυγε, μετά 10 χρόνια, στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού, για να ζητήσει κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της Bombardier, λόγω ασυνέπειάς της.

Εδώ οι πληροφορίες μου είναι ασαφείς. (Το κράτος δεν ομιλεί, τηρεί σιγήν.) Λέγεται ότι η Ελλάδα δεν έστειλε καν δικηγόρους για να στηρίξουν την προσφυγή. Οι Καναδοί, που γενικά φέρθηκαν εντελώς αρνητικά στην υπόθεση, προέβαλαν το επιχείρημα ότι δεν οφείλουν ΑΩ, γιατί το υλικό δεν είναι πολεμικό. (Κακοπιστία α' μεγέθους, αφού τα είχαν υποσχεθεί. Αν δεν έδιναν ΑΩ, θα όφειλαν να μας τα πουλήσουν φθηνότερα, όπως έκαναν στην Ιταλία.)

Και το τελευταίο, το χείριστο: ένα ύποπτο έγγραφο

Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) είναι υπηρεσία του υπουργείου Αμυνας και, εννοείται, υπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα. Σήμερα τελεί υπό ιδιότυπο καθεστώς. Αποτελεί βιλαέτι, ντομίνιο του Ευάγ. Βενιζέλου στο ΥΕΘΑ. Το εξουσιάζει από το 2009 που κατείχε το θώκο και το ελέγχει απόλυτα με τον προϊστάμενό του, γεν. διευθυντή, πτέραρχο ε.α., Δ. Γεωργιόπουλο. Γιατί; Ο Βενιζέλος το γνωρίζει... Ενώ, λοιπόν, η διαμάχη ΓΕΑ και κακόπιστης Bombardier βρίσκεται στην αποκορύφωσή της, ο κ. Γεωργιόπουλος στέλνει επιστολή στην Bombardier, με την οποία... διακηρύσσει ότι το υλικό δεν είναι πολεμικό! Δηλαδή παίρνει αναφανδόν το μέρος της και όχι αυτό του ΓΕΑ. Γράφει επί λέξει: «...and by no means can be classified as military aircraft...».

Το έγγραφο αυτό αποκαλύφθηκε προ 5 μηνών από το περιοδικό «Η-D» και προκάλεσε σάλο. Στα ερωτήματα που διατυπώθησαν (Είναι γνήσιο το έγγραφο; Ποιος έδωσε εντολή στον Γεωργιόπουλο να το στείλει; Το κείμενο είναι εμπνεύσεως πτεράρχου; Τι ακριβώς συμβαίνει;) ουδείς απάντησε.

Στις 3.9.14 το έγκυρο ιντερνοκανάλι On Alert παρουσίασε 15 καυτά και δυσώδη θέματα ΑΩ. Στο τελευταίο σημειώνει: «Κάποιος θυμήθηκε την Bombardier και όλοι έγνεψαν με συγκατάβαση. Αραγε δεν γνώριζαν ότι, στη συγκεκριμένη υπόθεση, γενικός διευθυντής Εξοπλισμών συνομολόγησε τους ισχυρισμούς των αντιδίκων του Ελληνικού Δημοσίου ή μήπως ξέχασαν τι κατέθεσαν πρόσωπα των οποίων τα έξοδα μετάβασης στο Διαιτητικό Δικαστήριο πλήρωσε το Δημόσιο (η χρεοκοπημένη Ελλάς), για να καταθέσουν ως μάρτυρες ποιου άραγε; Αυτά...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ερευνες & μελέτες
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
ΚΥΣΕΑ
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Διαφθορά
Εταιρείες Εξοπλιστικών Συστημάτων