Έντυπη Έκδοση

Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ-ΟΙΝΟΠΟΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΤΟΥ

Από τον τροχό στον τρύγο

Η παλαίωση του κρασιού γίνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και η παραγωγή του είναι περιορισμένη. Κρασί με υπέροχα φρουτώδη αρώματα και με αίσθηση δροσιάς, που κέρδισε τις εντυπώσεις και σε διεθνείς διαγωνισμούς

ΣΤΗΝ άκρη του πουθενά, λίγα χιλιόμετρα απ' την Αλβανία, σε μια μαγευτική τοποθεσία, σε μικρή απόσταση απ' το δάσος Πλατάνων ξεπροβάλλει μια μικρή μονάδα. Είναι του Ηπειρώτη Σπύρου Μαρκατσέλη, οδοντιάτρου στο επάγγελμα, που αντί με τη σύζυγό του, μικροβιολόγο, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με τ' όνειρο της Ιατρικής, τα ώθησαν ν' ασχοληθούν με το επάγγελμα του οινοποιού.

Κρασί από γνωστές ελληνικές και ξένες ποικιλίες, στις πλαγιές του όρους Φαρμακοβούνι, που έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό Κρασί από γνωστές ελληνικές και ξένες ποικιλίες, στις πλαγιές του όρους Φαρμακοβούνι, που έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό Λάτρης του κρασιού απ' τα φοιτητικά του χρόνια, ο 69χρονος σήμερα συνταξιούχος οδοντίατρος Σπύρος Μαρκατσέλης με καταγωγή από το Λίμποβο (Κρυονέρι) και μονάδα στο Μπογάζι (Δάφνη) στα βόρεια χωριά του νομού Θεσπρωτίας, 8 χιλιόμετρα απ' τους Φιλιάτες, δημιουργεί κρασί από γνωστές ελληνικές και ξένες ποικιλίες, στις πλαγιές του όρους Φαρμακοβούνι, κι έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό.

Πασχίζει όμως και για να βρεθούν και ντόπιες ποικιλίες που εγκαταλείφθηκαν, καθώς πολλές φαίνεται πως είναι ξενικές κι ήρθαν στην περιοχή από ξενιτεμένους. Ας μην ξεχνάμε πως ένα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής ήταν η τεχνική δημιουργίας βαρελιών.

«Φαίνεται ότι μάλλον σ' αυτή την πλευρά της οροσειράς Μουργκάνα καλλιεργούσαν μια τοπική ποικιλία για λευκό κρασί, συγγενική προς την Ντεμπίνα, η οποία καλλιεργείται στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Κατά τ' άλλα οι ντόπιοι μιλούσαν και για το ασπρούδι και το μαυρούδι», λέει. Το ωραίο κρασί ήταν η αιτία που συνάδελφοί του από το νοσοκομείο Φιλιατών του πρότειναν να πάει και στην αγορά.

Δυστυχώς, το πρόβλημα των δικαιωμάτων φύτευσης παραμένει μέχρι σήμερα αγκάθι για τους αμπελουργούς, ακόμη κι αν πρόκειται για ακριτική περιοχή, όπου οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. «Δεν γίνεται έτσι δουλειά», λέει ο οινοποιός - οδοντίατρος, που παλεύει από το 1992 για τη μονάδα και μπόλιασε με το μεράκι του και τα παιδιά του.

Η καλλιέργεια ποικιλιών αμπέλου (Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Cabernet Frank, Αγιωργίτικο, Μοσχάτο Αμβούργου) για κόκκινο κρασί και Chardonay, Sauvignon Blanc, Μοσχάτο Bianco, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Toscano, Ασύρτικο, Ντεμπίνα, Σαββατιανό, Ροδίτης για λευκό κρασί καθώς και η οινοποίηση γίνονται απολύτως παραδοσιακά. Η παλαίωση του κρασιού γίνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια κι η παραγωγή του είναι περιορισμένη. Κρασί με υπέροχα φρουτώδη αρώματα και με αίσθηση δροσιάς, που κέρδισε τις εντυπώσεις και σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Το οινοποιείο «ΓΙΤΑΝΗ» με τους δυο γιους Μαρκατσέλη, Μιχάλη και Αλέξανδρο, που φτιάχνει την τοπική παραγωγή, αναμένεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές του.

Στόχος είναι ώς τον Ιούνιο του 2015 να φυτευθεί αμπελώνας 25 στρεμμάτων, που ήταν κληρονομιά από τον παππού τους, ο οποίος έφυγε μετανάστης στην Αμερική κι αγόρασε το κτήμα μαζί με τον αδερφό του εκείνα τα χρόνια από έναν μουσουλμάνο. Γύρισε την περίοδο της οικονομικής κρίσης γύρω στο '29 και παρ' ότι καταγόταν απ' το Λίμποβο, ένα χωριό που υποφέρει ακόμη και σήμερα από έλλειψη δρόμου, αγόρασε ένα μεγάλο κτήμα στη Δάφνη.

Ο παππούς Σπυρίδων Μαρκατσέλης, ήδη από το 1912 είχε συμμετοχή και στην απελευθέρωση της Ηπείρου, αφού, σύμφωνα με σημείωμα της «Ηπειρωτικής Εστίας» της εποχής, συνέβαλε με 10.000 λίρες για πολεμοφόδια.

Αυτό το κτήμα που αγόρασε, όμως, στάθηκε η αιτία για πολλά χρόνια να υπάρχει διένεξη με το τοπικό δασαρχείο κι αλλεπάλληλα δικαστήρια, καθώς σημεία που δεν είχαν φυτευθεί επί χρόνια δασώθηκαν, με αποτέλεσμα, παρά τα σχετικά συμβόλαια, να θεωρείται δασική γη.

Κι όσο η μια οικογένεια δυτικόφερνε, τόσο η αείμνηστη Ελένη, σύζυγος του Σπύρου Μαρκατσέλη, εξισορροπούσε τα πράγματα. Η μικροβιολόγος είχε γεννηθεί στην Τασκένδη, από γονείς αντάρτες από την Ηπειρο.

Η οικογένεια Μαρκατσέλη βγάζει μόλις 2-3 τόνους κρασί, ενώ ο μικρός γιος Αλέξανδρος σπουδάζει γεωπόνος στη Φλωρεντία. Το κρασί πωλείται σε ασκό αλλά ταξίδεψε και στη Λισαβόνα ως πρεσβευτής του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Θεωρείται ιδιαίτερα αρωματικό κρασί κι έχει κλέψει τις εντυπώσεις από φίλους του οίνου, ενώ συμπεριλαμβάνεται και στην 1η φάση στρατηγικού σχεδιασμού στο επιχειρισιακό πρόγραμμα 2012 του Δήμου Φιλιατών.

***

Μεγαλώνει το «Μικιό»

«Πάει σφαίρα!». Σε δύσκολες εποχές η εταιρεία Κρητών Αρτος φαίνεται ότι βρήκε τον τρόπο να κάνει τη διαφορά στην αγορά και το προϊόν «Μικιό» την απογείωσε, παίρνοντας μερίδιο και στην ελληνική αλλά και στη διεθνή, σε προϊόντα αρτοποιίας. Η εταιρεία παράγει κλασικά κρητικά παξιμάδια προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης (ΠΓΕ), μίνι παξιμάδια με γεύσεις τυριού, λαδιού, άγριων χόρτων, λιαστής ντομάτας, ελιάς καλαμών κ.ά., παραδοσιακά κρητικά λαδοκούλουρα και κριτσίνια, σάλτσα για ντάκους και τρίμμα παξιμαδιού.

Η εταιρεία Κρητών Αρτος ιδρύθηκε το 2004 μετά την εξαγορά παλιάς οικογενειακής βιοτεχνίας παραγωγής παραδοσιακών κρητικών αρτοσκευασμάτων. Τον Απρίλιο του 2005 πήγε σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3.000 τ.μ. και σήμερα οι κτηριακές της υποδομές ξεπερνούν τα 4.000 τ.μ., ενώ από τον Φεβρουάριο του 2009 η μετοχή της διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αξιών στην ΕΝ.Α. Στην Ελλάδα συνεργάζεται με όλες τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, ενώ εξάγει και σε Αμερική, Γερμανία, Αγγλία, Κύπρο, Κίνα, Αυστραλία.

Το σνακ «Μικιό» όμως έχει αλλάξει το χάρτη στα αρτοποιήματα, αφού στην τιμή του 1 ευρώ έχει καταφέρει να κερδίσει μερίδιο στην ελληνική αγορά και να κυοφορείται και συμφωνία μεγάλου μεγέθους με πολύ μακρινή χώρα. Δυναμική στις πωλήσεις απέκτησε μετά τη νέα του συσκευασία, ενώ τα σνακ Μικιό με τυρί και δευτευρευόντως με λιαστή ντομάτα τρέχουν με χίλια στην αγορά.

Λεφτά για τρεις

Συνεχίζει να κρατά ανοιχτή τη στρόφιγγα για συμβολαιακή γεωργία η Τράπεζα Πειραιώς με χρηματοδοτικά προγράμματα για τις εταιρείες Ρούσσας Α.Ε., Agris Α.Ε. και Ροδόπη Α.Ε. Πρόκειται για τρεις εταιρείες που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα στο χώρο των γαλακτοκομικών και της λαχανοκομίας, με μονάδες κι εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα: Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και την Κρήτη. Ειδικότερα, η Agris Α.Ε. διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Κλειδί Ημαθίας, την Κρήτη και την Πελοπόννησο και θυγατρικές εταιρείες σε Βουλγαρία και Ρουμανία κι αναπτύσσει λαχανοκομική δραστηριότητα στη Βαλκανική· η Ροδόπη Α.Ε. είναι η γνωστή γαλακτοβιομηχανία που συγκεντρώνει γάλα απ' όλη τη Θράκη, ενώ η τυροκομική εταιρεία Ρούσσας Α.Ε. που ιδρύθηκε το 1953 από την οικογένεια Ρούσσα εξάγει το 90% σε Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία ενώ η φέτα της έχει βραβευτεί επανειλημμένα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρηματικότητα
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Επιχειρήσεις