Έντυπη Έκδοση

Ετοιμη η μικροζυθοποιία της Αθηναϊκής

ΧΑΡΑΣ ευαγγέλια, για εμάς τους γευσιγνώστες ζύθων μικρο-παραγωγών, καθώς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ολοκληρώνει σύντομα τη δημιουργία της δικής της μονάδας, στη Λεωφόρο Κηφισού, στο Αιγάλεω. Στο κτήριο του παλιού μικρού εργοστασίου-αποθήκης (απέναντι από τις κύριες εγκαταστάσεις του ομίλου) στήνεται με πολύ μεράκι η μονάδα μικροζυθοποιίας.

Οπως εξηγεί ο Μηνάς Μαυρικάκης (διευθυντής επικοινωνίας και εταιρικών σχέσεων), στο χώρο των παλιών αποθηκών «στήνεται» ένα νέο εγχείρημα που φιλοδοξεί, εκτός από την παραγωγή, να συγκεράσει όλα τα στάδια που αφορούν στο ζύθο και την Αθηναϊκή. Από μονάδα παραγωγής, φυσικά, μέχρι Ακαδημία (με πλήρεις αίθουσες εκπαίδευσης, χώρους γευσιγνωσίας), Μουσείο (για την 50χρονη και βάλε ιστορία/παρουσία στην ελληνική αγορά) μέχρι ειδικά τμήματα όπου ομάδες πολιτών θα μπορούν να παράγουν τη δική τους μπίρα.

Το τελευταίο μπορεί να έχει πολλαπλό ενδιαφέρον, καθώς η ομάδα θα μπορεί να αναλάβει όλη τη διαδικασία (από την παραγωγή, ονοματοδοσία, λογότυπα, διαφημιστική προώθηση μέχρι την πώληση του προϊόντος), με την εταιρεία να επιβραβεύει τις καλύτερες προσπάθειες λανσάροντας και εμπορικά.

Το ενθαρρυντικό για τη ζυθοποιία στην Ελλάδα είναι η εκρηκτική ανάπτυξη τοπικών μικρο-μονάδων στην περιφέρεια (από Ρόδο, Κρήτη, Χίο, Τήνο, Κέρκυρα, Σαντορίνη, μέχρι Αργος, Θεσσαλονίκη, Εύβοια), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποβληθεί περί τις 15 αιτήσεις για τη δημιουργία -λειτουργία νέων μικρο- μονάδων απ' όλη την επικράτεια. Εάν υπολογίσουμε και τις περίπου 20 εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αλλά και τη φιλόδοξη είσοδο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (κατά την ταπεινή γνώμη μου και πολύ άργησε) στη μικρο-παραγωγή, μπορούμε να προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες και νέες ζυθοποσίες.

Οσον αφορά στον όμιλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, διατηρεί ισχυρή παραγωγική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά με τέσσερα εργοστάσια και απασχολεί περί τους 1.000 εργαζομένους, από τους οποίους οι χαμηλότερα αμειβόμενοι έχουν μικρές αυξήσεις για το 2014. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει προγραμματίσει ώς το 2017 επενδύσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ, με τα 20 εκατ. ευρώ να επενδύονται ήδη στη φετινή χρήση, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα και τη σημασία που έχει η ελληνική αγορά για τον όμιλο Heineken.

Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας τονίζει πως φέτος θα καλύψει το 100% των αναγκών της σε κριθάρι από την ελληνική αγορά μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, ενώ το σύνολο των πρώτων και βοηθητικών υλών της (φιάλες, ετικέτες, καπάκια κ.λπ.) καλύπτεται ήδη από ελληνικές προμηθευτικές επιχειρήσεις. Δημιουργώντας έτσι σημαντικές επιχειρηματικές και οικονομικές συνέργειες -είτε άμεσα είτε έμμεσα- σε παραμφερείς και συμπληρωματικούς τομείς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Επιχειρηματικότητα
Επιχειρήσεις