Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ «Κ.Ε.» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ

«Προσπεράστε τη γραφειοκρατία, κ. Λοβέρδε»

Οι δικαιούχοι μετεγγραφής, για να μη χάσουν το εξάμηνο λόγω υποχρεωτικής παρακολούθησης εργαστηρίων, να παρακολουθούν μαθήματα εξ αρχής στα Πανεπιστήμια υποδοχής

Η περίοδος προετοιμασίας της για τις πανελλαδικές εξετάσεις υπήρξε ιδιαίτερα φορτισμένη και δύσκολη, όπως και για πολλούς άλλους μαθητές. Είχε τη θέληση και βρήκε τη δύναμη να πετύχει και να εισαχθεί στο Χημικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ανήκει στην κατηγορία φοιτητών που, σύμφωνα με το νόμο, δικαιούται μετεγγραφή στο αντίστοιχο τμήμα του Καποδιστριακού Αθηνών, όπου και ο τόπος κατοικίας της.

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις μετεγγραφές την αναγκάζουν να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη για όσον καιρό το υπουργείο Παιδείας χρειαστεί να επεξεργαστεί τα στοιχεία, με ό,τι κόστος, οικονομικό και ψυχολογικό, αυτό συνεπάγεται. Η πρόταση που κάνει η «Κ.Ε.» είναι απλή. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής, για να μη χάσουν το εξάμηνο λόγω υποχρεωτικής παρακολούθησης εργαστηρίων, να παρακολουθούν μαθήματα εξ αρχής στα Πανεπιστήμια υποδοχής.

«Τα μαθήματα της Σχολής στη Θεσσαλονίκη είναι διαφορετικά της αντίστοιχης των Αθηνών. Αυτό σημαίνει ότι επιστρέφοντας στην Αθήνα δεν θα έχω "συνέχεια" των σπουδών μου» μας λέει η Βασιλεία Θεοχαράτου. «Αν δει κάποιος τα προγράμματα των δύο σχολών, αμέσως θα αντιληφθεί το πρόβλημα. Υποχρεωνόμαστε σε δαπάνες δεύτερης κατοικίας, σε εποχή που με δυσκολία συντηρείται η μία. Θα ταλαιπωρηθώ να προσαρμοστώ σε νέες συνθήκες ζωής -κοινωνικές, οικονομικές- και έπειτα από κάποιο διάστημα θα χρειαστεί να ενταχθώ ξανά, μετά την έγκριση της μετεγγραφής, στο τμήμα υποδοχής. Θα μπορούσα να παρακολουθήσω στην Αθήνα τα θεωρητικά μαθήματα, όπως άλλωστε μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε Ελληνας πολίτης δίχως να είναι γραμμένος στο Πανεπιστήμιο. Δεν δικαιούμαι να παρακολουθήσω τα εργαστήρια -τα οποία είναι υποχρεωτικά- και δικαιολογούν μόνο τρεις απουσίες το εξάμηνο. Αρα χάνω τα εργαστηριακά μαθήματα του εξαμήνου. Νιώθω απογοήτευση για τον παραλογισμό του συστήματος».

Τι προβλέπει ο νόμος

Βάσει του Ν. 4264 άρθρο 53/2014, τα παιδιά πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών πολιτών, τα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας το 2014, δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα Πανεπιστημίου.

Η μεταφορά αυτή δεν τίθεται σε κρίση, εφ' όσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα τμήματα υποδοχής, των οποίων όμως η αρμοδιότητα είναι διαπιστωτική.

Στις πιο πάνω κατηγορίες δεν υπάρχει ποσόστωση. Αυτό σημαίνει ότι η επεξεργασία των δεδομένων, για την τυπική έγκριση μεταφοράς από το τμήμα υποδοχής, δεν θα έχει τεχνικές δυσκολίες και μπορεί άμεσα να διεκπεραιωθεί. Εφ' όσον δικαιούνται από το νόμο μετεγγραφή, εύλογο είναι να δικαιούνται και την παρακολούθηση των μαθημάτων της σχολής στην οποία θα μετεγγραφούν. Για να μπορέσουν, όμως, να παρακολουθήσουν, ως φοιτητές, πρέπει να έχει γίνει η μεταφορά της θέσης έγκαιρα, πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Το πρόβλημα για τους επιτυχόντες φοιτητές, ειδικά της θετικής κατεύθυνσης (Πολυτεχνείο, Φυσικομαθηματική κ.λπ.) είναι οξύτατο και η σημερινή κατάσταση ακυρώνει τη φιλοσοφία του νόμου που σκοπεύει να βοηθήσει οικονομικά την κρίση που περνά η σημερινή ελληνική οικογένεια.

Το υπουργείο Παιδείας, όμως, δηλώνει διά στόματος υπουργού ότι οι μετεγγραφές θα ολοκληρωθούν μετά τα Χριστούγεννα.

Την οδύσσειά της να ενημερώσει σχετικά για το θέμα τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, μέσω των συμβούλων του, μας μεταφέρει η Ελένη Σπυράτου, μόνιμη κάτοικος Αθηνών, μητέρα παιδιού που εισήχθη στο ΑΠΘ και ανήκει στην κατηγορία γ.β) (ορφανοί από τον ένα ή και τους δύο γονείς) του Ν. 4264 άρθρο 53/2014.

«Σύμβουλος επί αυτών των θεμάτων του υπουργού Παιδείας, όταν τον ενημέρωσα για το θέμα, διατύπωσε την ακόλουθη απορία: Ε καλά, σιγά το πρόβλημα. Ας χάσει το εξάμηνο. Αφού θα χάσει εξάμηνα όπως όλοι οι φοιτητές, γιατί κόπτεσαι εσύ τώρα; Οταν βέβαια του απάντησα ότι υπάρχουν παιδιά που για κάποια χρόνια στερήθηκαν, κοπίασαν, αγχώθηκαν, μόχθησαν για να μπουν σε κάποια σχολή, μεταξύ των οποίων και το παιδί μου, και ίσως να μην ανήκουν στην κατηγορία ούτε των αιώνιων φοιτητών ούτε των πλαστών πτυχίων που προφανώς ο ίδιος γνωρίζει καλά, αλλά και εάν χάσουν εξάμηνο να είναι αποτέλεσμα δικών τους επιλογών, δυσκολιών κ.λπ. και όχι εξ αιτίας της αδυναμίας των υπουργών και των παρατρεχάμενων να αντιληφθούν το αυτονόητο(!), φρόντισε "να την... κάνει με ελαφρά πηδηματάκια", να βγει στο διάδρομο για κάπνισμα και να πετάξει το τσιγάρο του στο φωταγωγό. (Η συνάντηση έγινε στο πολιτικό γραφείο του υπουργού, οδός Βαλαωρίτου 17, 4ος όροφος.) Ανάλογη αντιμετώπιση είχα και από το νομικό σύμβουλο του υπουργού, ο οποίος, στην αγωνία μου να μη χάσει μαθήματα κανένα παιδί, μου απάντησε: Δεν θα χάσουν κανένα μάθημα. Θα μετακομίσουν στην πόλη που εισήχθησαν και όταν έρθει η μετεγγραφή θα επιστρέψουν στην πόλη τους».

Πρόταση της «Κ.Ε.»

Εφ' όσον το υπουργείο Παιδείας θέλει να βοηθηθούν τα παιδιά αυτών των κατηγοριών και θα πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά η μεταφορά θέσης, γιατί δεν πραγματοποιείται άμεσα, ώστε να ωφεληθούν ουσιαστικά και να νιώσουν τη στήριξη που τους παρέχει το κράτος;

Γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα σε αυτές τις κατηγορίες των μετεγγραφών να παρακολουθούν τα μαθήματα-εργαστήρια «υπό αίρεση» από την πρώτη μέρα των σπουδών στα Πανεπιστήμια υποδοχής για όσον καιρό είναι σε εκκρεμότητα η τυπική διεκπεραίωση; Δηλαδή, να λαμβάνουν τη γνώση που δικαιούνται, να μη χάνονται τα εξάμηνα, να μη ματώνει η οικογένεια. Και μια τέτοια λύση δεν ζημιώνει ούτε το κράτος ούτε τα ΑΕΙ, μια και οι εν λόγω μετεγγραφές είναι βέβαιες και το κράτος έχει όσο χρόνο χρειάζεται προκειμένου να ελέγξει τη γνησιότητα των δικαιολογητικών που έχουν κατατεθεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετεγγραφές
Υπουργείο Παιδείας
Παιδεία
Εκπαίδευση
Φοιτητές