Ηλεκτρονική Έκδοση

Παζάρια με την τρόικα για τον προϋπολογισμό

Συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών

Τελευταία ενημέρωση:

Με βασικό θέμα το προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 προβλέπεται να είναι «πολύ κοντά στο 3% του ΑΕΠ, θα απέχει ελάχιστα από τον στόχο» και χωρίς νέα μέτρα.

Στο προσχέδιο, εκτός από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα περιλαμβάνεται μόνον το κονδύλι για τους ένστολους και δέσμευση για την εκκίνηση της αποκατάστασης των αποδοχών τους από το τρέχον έτος ενώ το πλήρες σχέδιο για τους ένστολους θα «αποτυπώνεται» αναλυτικά στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα «δεν έχει εκφράσει ούτε συμφωνία, ούτε διαφωνία» για τα μεγέθη του προσχεδίου, και «θα τα παρακολουθεί όλα» έως και το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν εξάλλου χθες ότι η διαπραγμάτευση για τους στόχους και τις προβλέψεις δεν θα τελειώσει με την κατάθεση του προσχεδίου.
 
Ο συγκεκριμένος παράγοντας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, τα έσοδα του Σεπτεμβρίου (προ επιστροφών φόρων) κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα από τους στόχους και κατά 16% υψηλότερα από τον Σεπτέμβριο πέρυσι. Παράλληλα, αν και δεν υπάρχει εικόνα για τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «ικανοποιητική πορεία», καθώς ο Σεπτέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας καταβολής του φόρου.
Όσο για τις υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις στο εισόδημα και τις επιχειρήσεις μένει να φανεί όπως είπε την Παρασκευή  κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ το «πότε και πως θα γίνουν».

Στη  σημερινή συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταίκούρας, καθώς και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Μιχάλης Πεγκλής.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Κρατικός προϋπολογισμός
Υπουργείο Οικονομικών
Για το ίδιο θέμα
Παζάρια για τον προϋπολογισμό