Ηλεκτρονική Έκδοση

Επανέναρξη διαλόγου για Βόρειο και Νότιο Κορέα

Να ξεκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες, που είχαν «παγώσει» από τον περασμένο Φεβρουάριο, συμφώνησαν η Βόρειος και Νότιος Κορέα, όπως μεταδίδουν νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης. Η συμφωνία ήρθε στη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψης υψηλόβαθμων Bορειοκορεατών αξιωματούχων στη Σεούλ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Στη Σεούλ μετέβησαν ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Άμυνας Χουάνγκ Πιόνγκ-Σο, ο οποίος θεωρείται ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας στη Βόρειο Κορέα μετά τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, καθώς και οι Τσόε Ριόνγ-Χάε και Κιμ Γιανγκ-Γκον, δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Ενοποίησης Λιμ Μπιεόνγκ-Τσεόλ.

Συνάντησαν στη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας τον υπουργό Ενοποίησης Ρίου Κιλ-Τζάε και τον σύμβουλο ασφαλείας της προέδρου Παρκ Γκέουν-Χε.

Άγνωστο για την ώρα το τι συζήτησαν καθώς και οι δύο πλευρές δεν έχουν προβεί σε σχόλια.

Είναι η πρώτη έπειτα από χρόνια. υψηλού επιπέδου επαφή μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών, που τυπικά εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο, καθώς δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης μετά τον πόλεμο του 1950-53.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται την ώρα που φουντώνουν οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν, ο οποίος δεν έχει εμφανισθεί δημοσίως από τις 3 Σεπτεμβρίου. 

Με πληροφορίες από BBC

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βόρεια Κορέα
Νότια Κορέα