Ηλεκτρονική Έκδοση

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται, η Ευρώπη σε σταυροδρόμι

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική λιτότητας κατά τις επιταγές της Γερμανίας την ώρα που η Γαλλία κινήθηκε εκτός της γραμμής Μέρκελ στον νέο της προϋπολογισμό, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, με παρέμβασή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στο άρθρο του, με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται, η Ευρώπη σε σταυροδρόμι», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «το μοντέλο της τρόικα πεθαίνει υπό το βάρος της ελληνικής αποτυχίας. Σε μια Ευρώπη που αλλάζει και η Ελλάδα θα αλλάξει. Από μια Ευρώπη που αμφισβητεί τη λιτότητα – στην πράξη, πλέον, όχι μόνο στα λόγια –και αντιδρά στον πατερναλισμό της Γερμανίας, η πατρίδα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να απουσιάζει.»

Όπως αναφέρει στη συνέχεια «η Ελλάδα του κυρίου Σαμαρά, αντί να απαιτεί χαλάρωση αυτής της θηλιάς στο λαιμό της, ζητά να παραμείνει σφιχτή. Ελέγχει ακόμη και όσους, όπως η Γαλλία, διεκδικούν την επιστροφή σε άλλες προτεραιότητες.»

Και προσθέτει: «Αντί, όμως, η Ελλάδα να σέρνει το χορό της διεκδίκησης στην Ευρώπη, για την αναγκαία αλλαγή πολιτικής, κραδαίνοντας τα δραματικά αποτελέσματα από το πρόγραμμα της εσωτερικής υποτίμησης, με την κυβέρνηση Σαμαρά επιδεικνύει αξιοσημείωτη επιμονή στο αυτομαστίγωμα του success story.»

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η Ελλάδα έχει σήμερα «όλες τις δυνατότητες να μετατραπεί από πειραματόζωο της κρίσης σε χώρα εμβρυουλκό μιας νέας ελπίδας στην Ευρώπη» καθώς και «το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να βροντοφωνάξει στην Ευρώπη: Ως εδώ.»

Γι’ αυτό και σήμερα, όπως επισημαίνει «η Ευρώπη ακούει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον ξορκίζει. Άλλωστε, θεσμικοί πυλώνες της, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό την προεδρία Ντράγκι, έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων οιονεί ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς προηγούμενο.»

«Συνεπώς»,προσθέτει «πράγματι κάτι αλλάζει στην Ευρώπη. Η συντονισμένη αντίδραση της Γαλλίας και της Ιταλίας σε αυτές τις πολιτικές είναι στην πράξη, η αμφισβήτηση της ταύτισης της ευρωζώνης με τη λιτότητα. Και η ελληνική κυβέρνηση αντί να το κάνει σημαία, τάσσεται με το στρατόπεδο του Βερολίνου. Νουθετεί τη γαλλική κυβέρνηση να αφήσει τις ακρότητες διότι, όπως είπε και ο κος Σαμαράς : «Παν μέτρον άριστον»!»

Όλα αυτά, καταλήγει, «αποδεικνύουν ότι ο κ. Σαμαράς ούτε θέλει, ούτε μπορεί να διαπραγματευτεί. Ακριβώς γιατί έχει πλέον ταυτιστεί με το μνημόνιο και την καταστροφή. Γιατί πιστεύει και ο ίδιος βαθιά στις καταστροφικές πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης.»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ
Για το ίδιο θέμα
Σε ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης
Economist: Ο Τσίπρας θα μπορούσε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές