Ηλεκτρονική Έκδοση

Εκλογές για νέο κοινοβούλιο στη Βουλγαρία

Πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη Βουλγαρία σε μια προσπάθεια να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται το κεντροδεξιό GERB του Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά όχι με τόσες έδρες ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Είναι οι τρίτες κάλπες που στήνονται σε διάστημα 17 μηνών στη Βουλγαρία η οποία βίωσε μαζικές και επίμονες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οικονομική αδυναμία, κρίση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και πίεση στις ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία.

Ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι το μέλλον της Corpbank, της μέχρι πρότινος τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Βουλγαρία που έχει μείνει μετέωρη από τον Ιούνιο οπότε και λύγισε από τη μαζική έξοδο καταθέσεων.

Τις 240 έδρες στη Βουλγαρική Βουλή διεκδικούν 6.063 υποψήφιοι, από 56 πολιτικά κόμματα, 38 από τα οποία συγκροτούν επτά συνασπισμούς ενώ υπάρχουν και τέσσερις ανεξάρτητοι υποψήφιοι.  Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Μελετών και Μάρκετινγκ, επτά πολιτικά κόμματα πιθανώς θα πάρουν το εισιτήριο για τη Βουλή, το GERB-«Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας», το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF), το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο, η Βουλγαρία χωρίς Λογοκρισία, το Πατριωτικό Μέτωπο και το Ataka.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλγαρία