Έντυπη Έκδοση

Αδιέξοδα πυροτεχνήματα

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή αποτελεί την αρχή μιας περιόδου κατά την οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν η πολιτική ρευστότητα και οι κυβερνητικοί ακροβατισμοί. Ακολουθεί ένα τετράμηνο, εντός του οποίου η κλεψύδρα του πολιτικού της χρόνου αδειάζει.

Enet,gr Enet,gr Ξεκάθαρα η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και προχωρεί σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επιδείξει ότι εξακολουθεί να διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αποτελεί επίδειξη δύναμης χωρίς αντίκρισμα. Δεν είναι μόνον η δημοσκοπική διαφορά, που πλέον εξασφαλίζει άνετα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ηττοπάθειας, που διακατέχει όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη.

Στον απόηχο της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, θα προσπαθήσει να συντηρήσει το αποτυχημένο αφήγημα περί success story. Θα καταθέσει έναν προϋπολογισμό που θα περιλαμβάνει τις ελάχιστες φοροελαφρύνσεις, αλλά ταυτόχρονα θα συνοδεύεται και από νέα μέτρα. Αποτελεί απλώς ένα προσχέδιο.

Στοχεύουν, μέσω του προϋπολογισμού, να δείξουν ότι προχωρούν στην υλοποίηση των εξαγγελιών περί λιγότερων φόρων. Ομως, και αυτά, που αποτελούν τα ελάχιστα έπειτα από μια αδιάκοπη φοροκαταιγίδα, δεν έχουν την έγκριση της τρόικας, παρά μόνο την ανοχή των δανειστών. Και στη συνέχεια δεν αποκλείεται να αλλάξουν.

Επόμενος σταθμός θα είναι η επιχείρηση «απεμπλοκής» από το Μνημόνιο. Μόνο που και αυτό θα αποτελέσει ένα κυβερνητικό πυροτέχνημα. Ακόμη κι αν συμβεί, η επιτήρηση και τα προαπαιτούμενα θα παραμείνουν.

Μπροστά στο προδιαγεγραμμένο κλίμα αβεβαιότητας, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν απλώς να κερδίσουν χρόνο, ελπίζοντας σε κάποιο θαύμα. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας φαντάζει ακόμα πιο δύσκολη μετά και τη στάση της ΔΗΜΑΡ.

Τόσο ο πρόεδρός της όσο και το συνέδριο του κόμματος διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν οποιονδήποτε υποψήφιο προταθεί από την κυβέρνηση. Και ο στόχος για 180 απομακρύνεται ακόμη περισσότερο, όσο κι αν τα κυβερνητικά σενάρια επιμένουν ότι είναι εφικτός.

Ο κυβερνητικός θίασος μοιάζει έτοιμος να ολοκληρώσει την παράσταση που δίνει στο όνομα της σωτηρίας της χώρας. Οι πολίτες, όμως, έχουν εξαντλήσει κάθε όριο ανοχής και αντοχής. Η κοινωνία δεν τρέφει ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον όσο συνεχίζεται η πολιτική τής σκληρής λιτότητας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Κύριο άρθρο