Έντυπη Έκδοση

Τέσσερις μήνες μένουν

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα έχει ως εξής: Σήμερα το πρωί θα ανακοινωθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει και το τελικό «πράσινο φως» της τρόικας. Το βράδυ, αγιασμός στη Βουλή για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Την Τρίτη η κυβέρνηση καταθέτει την πρότασή της για την ψήφο εμπιστοσύνης. Την Τετάρτη οι βουλευτές θα σκέπτονται και θα συσκέπτονται μεταξύ τους. Την Πέμπτη θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το Σάββατο το βράδυ θα ολοκληρωθεί η ψηφοφορία με το αναμενόμενο «λεκτικό κατς» ανάμεσα στους Σαμαρά-Τσίπρα.

Εν ολίγοις, από κοινοβουλευτικής πλευράς, η εναρκτήρια εβδομάδα θα είναι πληκτική και με κατάληξη γνωστή εκ των προτέρων: η κυβέρνηση θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης που θέλει για να βγάλει -κατά πάσα πιθανότητα- το επόμενο τετράμηνο, μέχρι την έναρξη των διεργασιών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που απαιτεί 180 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία.

Η κυβερνητική πλειοψηφία όμως, όλο αυτό το διάστημα, αν αυτό ολοκληρωθεί, θα παραμείνει εύθραυστη. Και τούτο γιατί είναι πολύ αμφίβολο αν οι κυβερνητικοί βουλευτές θα είναι πάλι πρόθυμοι να ψηφίσουν, όπως στο παρελθόν, en bloc κάποιο νομοσχέδιο, με «πονηρές» διατάξεις ή και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που θα υποκρύπτουν «νέο μέτρο» στην πλάτη των πολιτών.

Οπως πολύ αμφίβολο θα είναι αν η κυβέρνηση, με την παρούσα σύνθεσή της, θα είναι σε θέση «να αλλάξει το κλίμα» υπέρ αυτής.

Οσο περισσότερο εντείνεται η κακοφωνία στους κόλπους της κυβέρνησης των δύο κομμάτων, άλλο τόσο θα είναι δύσκολο γι' αυτήν να πείσει τους εταίρους-δανειστές ότι μπορεί να εγγυηθεί τις «μεταρρυθμίσεις» στις οποίες είναι κολλημένο το Βερολίνο, αλλά και οι υπόλοιποι δανειστές, ώστε αυτοί να ανάψουν το «πράσινο φως» για απεμπλοκή από το Μνημόνιο και απομάκρυνση από το ΔΝΤ.

Επιπροσθέτως, όλο και μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού θα απαιτούν -και δικαίως- την αποκατάστασή τους, την άρση των οικονομικών αδικιών εις βάρος τους, καθώς και την πολυπόθητη ρευστότητα, που την αναζητεί εναγωνίως όχι μόνον η Ελλάδα αλλά και το σύνολο, πλέον, της Ευρώπης.

Εν ολίγοις, η πολιτική σταθερότητα, την οποία θέτουν οι δανειστές ως προϋπόθεση για τη στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά, δεν προβλέπεται καθόλου μια εύκολη υπόθεση για το επόμενο τετράμηνο. Απαιτούνται προς τούτο πολύ λεπτοί και ακριβείς χειρισμοί, που δύσκολα μπορεί να φέρει εις πέρας το παρόν κυβερνητικό επιτελείο. Απαιτείται κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πολίτες και αυτό έχει διαρραγεί εδώ και καιρό. Απαιτούνται ακόμα αρραγή μέτωπα στο εσωτερικό των κομμάτων της κυβέρνησης, και ο χρόνος δεν επαρκεί για τη «συγκόλλησή» τους.

Η κυβέρνηση κινδυνεύει λοιπόν, επικαλούμενη την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, να ανταγωνιστεί στα ίσα την αντιπολίτευση στην πόλωση και στη φραστική οξύτητα.

Κάτι που είναι πιο εύκολο για την αντιπολίτευση και λιγότερο για την κυβέρνηση, που πρέπει να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της, δηλαδή να αμυνθεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εκτάκτως ερριμμένα