Έντυπη Έκδοση

Αρπαχτές στην Κύπρο από Ελλαδίτες καλλιτέχνες

Σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής από Ελλαδίτες καλλιτέχνες, που επισκέπτονται την Κύπρο για εμφανίσεις, εντόπισε ο γενικός ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Σε συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» αποκάλυψε πως η υπηρεσία του επικεντρώθηκε σε έρευνα των αμοιβών που λαμβάνουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα που πραγματοποιούν εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα, συναυλίες και παρουσιάσεις σε τηλεοπτικά σίριαλ. Εχουν προκύψει στοιχεία ότι πολλοί εξ αυτών δεν καταβάλλουν φόρο για τις αμοιβές τους, παρά το ότι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν το εισόδημα που αποκόμισαν στην Κύπρο. Για τους μη μόνιμους κατοίκους Κύπρου, τα εισοδήματα φορολογούνται με 10%. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι καλλιτέχνες δεν δηλώνουν τα χρήματα που κερδίζουν στην Κύπρο ούτε στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Ο κ. Μιχαλίδης ενημερώνει τις κυπριακές φορολογικές αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους θα έρθουν σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα για διασταύρωση στοιχείων.

Τα ευρήματα του γενικού ελεγκτή της Κύπρου θα καταγραφούν σε έκθεση την οποία θα διαβιβάσει στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί καλλιτέχνες πραγματοποιούν εμφανίσεις για ένα ή δύο βράδια σε νυχτερινά κέντρα, ή συναυλίες, απαιτώντας ιδιαιτέρως μεγάλα ποσά ως αμοιβή. Υπάρχει περίπτωση καλλιτέχνη που πήρε 65.000 ευρώ για μια εμφάνιση σε νυχτερινό κέντρο και δεν δήλωσε απολύτως τίποτα στην Εφορία. Αλλη περίπτωση αφορά επίσης γνωστό τραγουδιστή ο οποίος πήρε 50.000 ευρώ για δύο εμφανίσεις και ακόμα 15.000 ευρώ για μέλος της οικογένειάς του που τον συνόδευε. Επίσης πήρε ποσοστά από τα λουλούδια και από τα ποτά που καταναλώθηκαν.

Τακτικές φοροδιαφυγής φαίνεται πως ακολουθούν και καλλιτέχνες που εμφανίζονται σε εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό σκοπό, αλλά και ηθοποιοί που λαμβάνουν μέρος σε κυπριακές τηλεοπτικές σειρές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Ερευνες & μελέτες
Φοροδιαφυγή