Έντυπη Έκδοση

ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ.

Ακάλυπτες υποσχέσεις μιας σαραντάχρονης

Με πολλές υποσχέσεις στους πολίτες και κινδυνολογία για τον ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε η επιχείρηση συσπείρωσης της γαλάζιας βάσης με αφορμή τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας. Επόμενα βήματα η ψήφος εμπιστοσύνης την Παρασκευή, για την εξαγορά πολιτικού χρόνου μέχρι τον Φεβρουάριο, και η επιμονή στο σχέδιο εξόδου από τα Μνημόνια, παρά τα αυστηρά μηνύματα από την Ευρώπη.

Propantos ypeythinotita Propantos ypeythinotita «Εχει ανοίξει ο δρόμος να βγούμε από το Μνημόνιο πολύ νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν! Από τα τέλη αυτής της χρονιάς, το 2014. Αντί από τις αρχές του 2016», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το Σάββατο. Επέμεινε δε, εν όψει και της κατάθεσης του προϋπολογισμού σήμερα, να παρουσιάσει τις ελάχιστες διευκολύνσεις όπως οι 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και η μείωση στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που παραμένει και του χρόνου, ως φοροελαφρύνσεις. Αλλωστε ακόμη και να φύγει η τρόικα, οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις παραμένουν, όπως αναγνωρίζουν και κυβερνητικά στελέχη.

Αυτό βεβαίως δεν εμπόδισε τον κ. Σαμαρά να παρουσιάσει μία εικόνα «φυγής προς τα εμπρός» και να μιλήσει για έναν «εθνικό συναγερμό ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά της Δημοκρατίας μας». Επιχείρησε ακόμη μία φορά να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και σε πιο συντηρητικά ακροατήρια, καταγγέλλοντας εκείνους «που υποκρίνονται, που ξαφνικά φόρεσαν χαμόγελο ηθοποιού, σταυρό χριστιανού και ρούχα Ευρωπαίου».

Δύο σημεία από την ομιλία του πρωθυπουργού προκάλεσαν όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

- Η εκτενής αναφορά του στη συνταγματική αναθεώρηση, την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της οποίας η δικομματική θέλει να χρησιμοποιήσει ως ένα από τα διακυβεύματα της προεδρικής εκλογής.

- Οι προειδοποιήσεις προς βουλευτές και υπουργούς που «αντί να στηρίζουν την εθνική προσπάθεια, παίζουν και προσωπικά παιχνίδια» και «διαφημίζουν την προσωπική τους διαφωνία».

Η τελευταία φράση σε συνδυασμό με την αναφορά του κ. Σαμαρά στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων («Είναι δυνατό να μη θέλουν ορισμένοι να απομακρύνουμε όσους μπήκαν στο Δημόσιο στο παρελθόν με πλαστά πιστοποιητικά;» διερωτήθηκε), και στον απόηχο της κόντρας Κυριάκου Μητσοτάκη-Αργύρη Ντινόπουλου, ερμηνεύθηκε από πολλούς και ως προάγγελος διορθωτικών κινήσεων στην κυβέρνηση, για τις οποίες υπάρχουν εισηγήσεις με αφορμή την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από το Αμυνας για την Κομισιόν, όπως είχε γράψει η «Κ.Ε.».

Καθέλκυση

Ο κ. Σαμαράς μετά τον αγιασμό σήμερα στη Βουλή θα παραστεί μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο στην καθέλκυση του υποβρυχίου «Πιπίνος». Το αίτημα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα κατατεθεί σήμερα και η συζήτηση θα ξεκινήσει την Τετάρτη παρόλο που ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει λόγω της Συνόδου Κορυφής για την ανεργία, με την έναρξή της να ανατίθεται σε κορυφαίο υπουργό.

Μετάθεση της έναρξης της συζήτησης και άρα της ψηφοφορίας κατά μία ή δύο ημέρες δεν ήταν δυνατή, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα απουσιάζει το Σάββατο και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον την Κυριακή.

Το Μαξίμου δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να παραπεμφθεί η διαδικασία για την άλλη εβδομάδα, καθώς θέλει να χρησιμοποιήσει τη συζήτηση για να σταματήσουν τα διαλυτικά φαινόμενα που προκαλεί η εκλογολογία, έτσι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία, αφού προηγηθεί η αντιπαράθεση Σαμαρά-Τσίπρα, η πρώτη κορυφαία κοινοβουλευτική αναμέτρησή τους από τον Νοέμβριο του 2013 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

** Χειροκρότημα επιτίμου στον Σαμαρά, παρουσία Ρουσόπουλου

Ηεικόνα του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να χειροκροτεί όρθιος το σημερινό πρωθυπουργό και υπεύθυνο για την πτώση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 1993, Αντώνη Σαμαρά, ήταν το γεγονός που συζητήθηκε περισσότερο κατά την εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος το βράδυ του Σαββάτου. «Ζήσαμε να το δούμε κι αυτό», σχολίαζε μέλος της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ.

Οι δύο παλιοί εχθροί αντάλλαξαν και χειραψία, όπως και ο κ. Σαμαράς με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στον οποίο αναφέρθηκε στην ομιλία του δύο φορές χωρίς αυτή τη φορά να αφήσει αιχμές περί κούρασης. Το μόνο άλλο στέλεχος της Ν.Δ. στο οποίο αναφέρθηκε ονομαστικά ο πρωθυπουργός ήταν ο νέος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος το Σάββατο ήταν παρών όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, που επίσης έλειπε από τη Χαλκιδική λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό.

Ο κ. Καραμανλής αποχώρησε αμέσως μόλις ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του, δεχόμενος θερμό χειροκρότημα κατά την έξοδό του όπως και νωρίτερα κατά την είσοδο, αλλά και όταν προβλήθηκε βίντεο με τους πρώην προέδρους της Ν.Δ. Οι παριστάμενοι πάντως σχολίαζαν πως έλαβε ισοδύναμα χειροκροτήματα με τον κ. Σαμαρά. Το παρών έδωσε και ο Κωστής Καραμανλής του Αχιλλέα.

Η παρουσία που σχολιάστηκε περισσότερο και όχι κατ' ανάγκην θετικά ήταν αυτή του Θόδωρου Ρουσόπουλου, τον οποίο κυνηγούσαν οι τηλεοπτικές κάμερες. Η απόφαση για την επιστροφή του πρώην υπουργού είχε συμφωνηθεί εδώ και καιρό σε ανώτατο γαλάζιο επίπεδο και η πρόσκληση από το γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο ήταν απλά τυπική. Ο κ. Ρουσόπουλος άλλωστε είχε στηρίξει τον κ. Σαμαρά στην εσωκομματική μάχη του 2009, αν και στη συνέχεια ο Μεσσήνιος τον έστελνε εκτός Ν.Δ. με δηλώσεις του. Οταν πάντως διαπίστωσαν στο Μαξίμου τον αρνητικό θόρυβο, που προκάλεσε η είδηση της επανεμφάνισης του άλλοτε πανίσχυρου κ. Ρουσόπουλου, ορισμένοι προσπάθησαν να αποποιηθούν την ευθύνη και να υποβαθμίσουν την επανασύνδεση, η οποία όμως φέρεται να βασίζεται σε ισχυρά θεμέλια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία