Έντυπη Έκδοση

«ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ», ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

«Το πάρτι τελείωσε. Δεν τους φοβόμαστε...»

«Ιδού η κάλπη» διεμήνυσε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας στον Αντώνη Σαμαρά με αφορμή τη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης που αρχίζει σήμερα στη Βουλή.

Από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ «Την ψήφο εμπιστοσύνης τη δίνει ο λαός» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που λίγο πριν από την αναμέτρηση στη Βουλή κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία συμμαζεύοντας εκβιαστικά τις εσωκομματικές αντιδράσεις βουλευτών.

Δίνοντας τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που θα εξελιχθεί εντός του Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε σε μια κυβέρνηση που παραπαίει, χωρίς καμία στήριξη από την κοινωνική πλειοψηφία, κάνοντας εκτενή αναφορά στο κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που τίθεται κεντρικά, οριοθετώντας παράλληλα τη βασική στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απευθυνθεί σε μεγάλα κοινωνικά σύνολα που υφίστανται διαρκώς απώλειες από τη λιτότητα και να διευρύνει τη διαφορά από τη Ν.Δ. κυνηγώντας την αυτοδυναμία.

Το είπε άλλωστε καθαρά ο Αλέξης Τσίπρας και λογικά θα το επαναλάβει και στη Βουλή. «Η κοινωνία αγκάλιασε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Γιατί οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι στο κέντρο της προσοχής μας δεν είναι οι πλούσιοι και οι ισχυροί. Νιώθουν ότι στο κέντρο της προσοχής μας είναι η φτώχεια. Τα νοικοκυριά και τα μικρά μαγαζιά. Η ανεργία που μαστίζει τον τόπο. Αυτό η κοινωνία το καταλαβαίνει. Και γι' αυτό συσπειρώνεται γύρω μας. Σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία για την ανατροπή, το ξήλωμα, την κατάργηση, του μνημονιακού καθεστώτος και την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης».

Οι επιφυλακτικοί

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε επίσης και στο τμήμα του κόσμου που διατηρεί επιφυλάξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, επηρεασμένο και από την κυβερνητική προσπάθεια να δημιουργήσει φοβικό σύνδρομο αντίστοιχο του 2012. «Οι εκλογές δεν θα είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας μεγάλης πορείας. Ξέρουμε ότι ορισμένοι θα αντιδράσουν. Από αυτούς που έχουν καλομάθει να έχουν την εξουσία τσιφλίκι τους και το κράτος πελάτη τους. Αυτοί που τρέμουν στην ιδέα να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να τους πει: "Το πάρτι τελείωσε. Από εδώ και στο εξής θα υπάρχουν κανόνες και μοναδικό μας κριτήριο το συμφέρον του λαού και του τόπου". Θα αντιδράσουν, λοιπόν, για αυτό και φοβερίζουν και απειλούν. Αλλά ο κόσμος, πλέον, δεν τρώει κουτόχορτο. Και εμείς δεν πρόκειται να φοβηθούμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στους δύο κυβερνητικούς εταίρους για τη ρητορική περί του τέλους του Μνημονίου και της εξόδου από την εποχή της κρίσης θυμίζοντας την ολική μεταστροφή του Αντώνη Σαμαρά το 2011 στο Ζάππειο και τις υποσχέσεις του 2012. «Ούτε τα δικά τους στελέχη δεν πείθουν, όχι τον ελληνικό λαό που τέσσερα χρόνια τώρα υποφέρει και δεν ξεχνάει έτσι εύκολα. Δεν ξεχνάει ότι ο κ. Σαμαράς το 2011 έταζε Ζάππεια και αργότερα έβαλε την υπογραφή του φαρδιά πλατιά στις απαιτήσεις της κ. Μέρκελ. Δεν ξεχνάει ότι στις εκλογές του 2012 έταζε 18 σημεία σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και αργότερα πήγε στο Βερολίνο για να ζητήσει άφεση αμαρτιών, δηλώνοντας: "ουδείς αναμάρτητος". Και ακόμη περισσότερο δεν ξεχνάει ότι μόλις πριν λίγους μήνες, πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, υποσχόταν ότι μέχρι τέλους καλοκαιριού θα έχει έρθει η οριστική ρύθμιση στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους», είπε ο κ. Τσίπρας.

**

«Οι αλλαγές θα είναι η αρχή μιας δύσκολης πορείας»

Περίπου 7.000 άτομα παρακολούθησαν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Με αγωνία αλλά και χαμόγελα ελπίδας, τον άκουσαν να μιλάει «για το μέλλον αυτού του τόπου, το δικαίωμα στη δουλειά, στη ζωή, στον έρωτα», ενώ όταν θύμισε το σύνθημα μιας παλιότερης εποχής, «Πολεμάμε και τραγουδάμε», καταχειροκροτήθηκε.

Η φράση «οι αλλαγές δεν θα είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας δύσκολης πορείας» έκανε τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που στέκονταν μπροστά του, να φωνάξουν «εμπρός λαέ, μην τους φοβηθείς, ήρθε η ώρα της ανατροπής» με υψωμένες γροθιές. «Δεν πρόκειται να τους φοβηθώ» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο καλός καιρός ευνόησε την προσέλευση του κόσμου. Τον ενθουσιασμό τους εξέφρασαν τα μέλη της Νεολαίας που διοργάνωσαν το τετραήμερο φεστιβάλ, που περιελάμβανε πολιτικές συζητήσεις, πολιτιστικές δραστηριότητες, θεατρικές και κινηματογραφικές προβολές και βιβλιοπωλείο με πολιτικό και λογοτεχνικό βιβλίο.

Στην κεντρική εκδήλωση, με θέμα «Συμμαχία για την Ανατροπή στην Ευρώπη», ο Αλέξης Τσίπρας, πριν από την ομιλία του, κάθισε ανάμεσα στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ρένα Δούρου.

Παρόντες ήταν αρκετοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Μίλησαν επίσης ο Ισπανός ευρωβουλευτής Pablo Iglesias και ο Ιταλός Maurizio Landini, οι οποίοι ζήτησαν κοινές πρωτοβουλίες που θα αφορούν όλες τις χώρες του Νότου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ