Έντυπη Έκδοση

ΞΑΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Εχασε τους βουλευτές, κέρδισε το συνέδριο

Ο Φ. Κουβέλης επανεξελέγη με ποσοστό 68% στο συνέδριο, ωστόσο οι διαδικασίες σημαδεύτηκαν από την αιφνιδιαστική νυχτερινή παρέμβαση την Παρασκευή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που σύσσωμη ζήτησε την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος.

Ερμος και βαρύς, στο μονοπάτι... Ερμος και βαρύς, στο μονοπάτι... «Ξεκίνησε με 17 βουλευτές, πλέον δεν έχει κανέναν», ήταν το σκωπτικό σχόλιο στελέχους. Ο Δημήτρης Λουκάς, που υποστηρίχθηκε από το Αριστερό Δίκτυο, έλαβε το 21% των ψήφων, ενώ τα λευκά μετρήθηκαν στο 10%.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει τη ΔΗΜΑΡ με την απόφαση για «αυτοτελή και αυτόνομη» πορεία, αλλά η ευθεία αμφισβήτηση των βουλευτών στο πρόσωπο του Φ. Κουβέλη κυριάρχησε. Πρώτο «κρας τεστ» για τον πρόεδρο θα αποτελέσει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Το φιτίλι άναψε το βράδυ της Παρασκευής, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, λίγο μετά τις εννέα. Οταν οι σύνεδροι αποχωρούσαν από την αίθουσα στο «Σινέ Κεραμεικός», ο βουλευτής Θ. Ψύρρας αναζητούσε τον πρόεδρο. Εκτός της Μαρίας Ρεπούση, που απουσίαζε για προσωπικούς λόγους, και της Νίκης Φούντα, που δεν εμφανίστηκε και συμφώνησε μέσω facebook, οι βουλευτές που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα γραφείο το 'χαν αποφασίσει και απλώς ανέμεναν τον πρόεδρο για ανακοινώσεις. Ο Φ. Κουβέλης έκπληκτος άκουσε την πρόταση να περιοριστεί σε ένα μεταβατικό ηγετικό ρόλο και να αποχωρήσει, εδώ και τώρα, από την προεδρία. Πρότειναν ως διάδοχο τον Ν. Τσούκαλη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα δεχόταν μόνο εάν ο Φ. Κουβέλης αποχωρούσε.

Νέα σύσκεψη

Ακολούθησε και νέα σύσκεψη το ίδιο βράδυ. Οι Χρ. Μαυροκεφαλίδης και Χρ. Μαχαίρας πρότειναν στον Φ. Κουβέλη να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να επιμείνει μέχρι τέλους, εκτιμώντας ότι η κίνηση των βουλευτών θα προκαλέσει συσπείρωση στο κόμμα. Από την άλλη, οι Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης και Μ. Σαμπατακάκης τον συμβούλεψαν να το σκεφτεί σοβαρά, εκφράζοντας φόβους για αποχωρήσεις βουλευτών, που πλέον αριθμούν μόλις 10. Εστω και ένας να φύγει, το κόμμα παύει να συγκροτεί Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο κ. Κουβέλης απάντησε «όχι» την επόμενη ημέρα. Μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν ο μόνος υποψήφιος. Είχε απέναντί του τον Δ. Λουκά, με την υποστήριξη του Αριστερού Δικτύου, και ο οποίος κατάφερε να λάβει σεβαστό ποσοστό. Αλλά η νυχτερινή πρωτοβουλία των βουλευτών προκάλεσε αναστάτωση στους συνέδρους. Ο Δ. Αναγνωστάκης ανέλαβε να εξηγήσει ότι δεν υπήρξε τελεσίγραφο και πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα σεβαστεί τις αποφάσεις του συνεδρίου. Ο Φ. Κουβέλης δέχθηκε τις εξηγήσεις.

Η ατμόσφαιρα, πάντως, παρέμεινε ηλεκτρισμένη, με συνέδρους στη θέα βουλευτών να αντιδρούν με αποδοκιμασίες και σχόλια περί πραξικοπήματος. Την πλήρωσαν, μεταξύ άλλων, οι Γ. Πανούσης και Γ. Κυρίτσης, που από το βήμα είχαν ζητήσει την αποχώρηση Κουβέλη. Και δεν ήταν οι μόνοι, που κινήθηκαν σε αυτή τη γραμμή. Η Μαρία Γιαννακάκη ζήτησε από τον πρόεδρο να διευκολύνει, ώστε να γίνει αλλαγή ηγεσίας.

Υπέρ αυτονομίας

Κατά τα λοιπά, η πλειοψηφία των ομιλητών τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης πολιτικής δράσης του κόμματος, θέση που υπερψηφίστηκε, χωρίς «κατά» και με μετρημένα 30 λευκά. Μεταξύ όσων υποστήριξαν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η Μαρία Ρεπούση, που επανέλαβε την πρόταση περί κοινής εκλογικής καθόδου. «Γιατί όχι, αν συμφωνήσουμε στο πρόγραμμα», αναρωτήθηκε. Και η Ασημίνα Ξηροτύρη τάχθηκε υπέρ μιας προοδευτικής συμμαχίας με τους Οικολόγους και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το οπλοστάσιο των θέσεων της ΔΗΜΑΡ συμπίπτει με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στη ΔΗΜΑΡ κι όχι το αντίστροφο» διαπίστωσε.

Αντιθέτως, ο Θ. Μαργαρίτης τόνισε ότι σε καμία περίπτωση το κόμμα, ως εκφραστής της Ανανεωτικής Αριστεράς, πρέπει να δώσει την εικόνα ότι επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για σοσιαλδημοκρατική απάντηση απέναντι στο τέλμα, που εκφράζει η νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και στην αβεβαιότητα και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται ρεαλισμός και επαφή με την πραγματικότητα, υποστήριξε ο Γ. Παπαθεοδώρου, διαφωνώντας με τη δέσμευση για άρνηση ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας. «Δεν ιδρύσαμε κόμμα για να παραδώσουμε συνιστώσα», είπε.

Σκληρή κριτική στον Φ. Κουβέλη επεφύλαξε το Αριστερό Δίκτυο. Στελέχη του διαπιστώνουν ότι η ΔΗΜΑΡ προχωρεί σε ουσιαστική ανασυγκρότηση, κάνει αριστερή στροφή και πλέον αποκτά άλλη πολιτική -ξένη μέχρι τώρα για το κόμμα, λένε- προετοιμαζόμενη για συμμετοχή σε μια προοδευτική διακυβέρνηση.

«Η ΔΗΜΑΡ προχωράει ενωμένη», δήλωσε ο Φ. Κουβέλης μετά την επανεκλογή του. Ωστόσο, πλέον εστάλη το μήνυμα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η ΔΗΜΑΡ ως «κόμμα του Φώτη».

Από το συνέδριο μοιάζει να εξέρχεται με αναπνευστήρα και η προσπάθεια για «ολική επαναφορά» εξακολουθεί να μοιάζει ένα δύσκολο εγχείρημα.

Από τους 17, έμειναν 10

Από τους 17 βουλευτές, που έβγαλε η ΔΗΜΑΡ στις εκλογές το 2012, πλέον μετρά 10. Εχουν αποχωρήσει από το κόμμα οι Γ. Μιχελογιαννάκης, Π. Μουτσινάς, Οδ. Βουδούρης, Κατερίνα Μάρκου, Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου και Σπ. Λυκούδης. Με την αποχώρηση του τελευταίου, που διετέλεσε πρώτος γραμματέας στο κόμμα και εξελέγη βουλευτής στο Επικρατείας, εκτός κόμματος κινήθηκε το σύνολο της μειοψηφίας, που συγκροτούσε τη «Μεταρρυθμιστική Τάση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνέδρια
ΔΗΜΑΡ