Έντυπη Έκδοση

Οι εξελίξεις των κουμπάρων

Δύο νέοι πρυτάνεις, ο Γιάννης Γκόλιας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο Θεόδωρος Φορτσάκης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έγκριτοι πανεπιστημιακοί, σε συνέντευξή τους στη χθεσινή «Καθημερινή» δεν μάσησαν τα λόγια τους για τη χαοτική κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Σε μια κοινωνία σαράβαλο, δεν μπορεί να έχεις ρετιρέ πολυτελείας.

Στο πανεπιστήμιο υπάρχει μια αναρχία που αντικατοπτρίζει την ελληνική κοινωνία... Το πανεπιστήμιο έχει μπαγιατέψει» παρατηρεί ο Θεόδωρος Φορτσάκης.

Πασίδηλες αλήθειες για ένα θεσμό που δεν συντίθεται μόνο από αίθουσες διδασκαλίας, φοιτητικές εστίες, ύψος προϋπολογισμού και προγράμματα σπουδών, αλλά και από ποιοτικά στοιχεία, ακαδημαϊκές αξίες, το σεβασμό του άλλου, το επίπεδο διδασκαλίας, την αξιοκρατία στις επιλογές, όπου κυριαρχεί η δημοκρατική ισορροπία, και σε καμία περίπτωση ο νεποτισμός, η ευνοιοκρατία προς συγγενείς και κουμπάρους. Ακουσον άκουσον! «Οι πολιτικοί κατηγορούν τα πανεπιστήμια για οικογενειοκρατία» σημείωνε σκωπτικά ο Γιάννης Γκόλιας.

Με άλλα λόγια, «σόι πάει το βασίλειο» εκτός από τη Βουλή και στα ΑΕΙ. Στις 29 Αυγούστου 2014, μέσα στις «διακοπές του λαού» και μόλις ξεκίνησε πάλι η λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ιστορικότερου της χώρας, συγκεντρώθηκαν έξι πανεπιστημιακοί, υπηρέτες της Ιατρικής (ο έβδομος πανεπιστημιακός απουσίαζε) για να εξελίξουν τον Ε.Δ., αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στη βαθμίδα του καθηγητή. Πρωτοφανές το γεγονός να γίνει εξέλιξη μέλους ΔΕΠ μέσα στον Αύγουστο, αλλά δεν ήταν το μόνο περίεργο στην υπόθεση. Τι κι αν η νομοθεσία περί «αμερόληπτης κρίσης» των διοικητικών οργάνων ορίζει ρητώς ότι τα μέλη των συλλογικών οργάνων οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια ή διαδικασία εφόσον έχουν ιδιαίτερο δεσμό ή ιδιάζουσα σχέση ή εχθρότητα με τους ενδιαφερομένους; Πρόεδρος της Επταμελούς Επιτροπής Εξέλιξης του Ε.Δ. ορίστηκε ομόφωνα ο κουμπάρος του Ε.Δ., καθηγητής/διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Γ.Κ.

Ο λόγος της πρεμούρας, να γίνει η εκλογή στις 29 Αυγούστου, ήταν ότι, λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είχαν παγώσει όλες οι εκλογές μελών ΔΕΠ στη διάρκεια του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους και στις 31 Αυγούστου έφευγαν με σύνταξη δύο από τα στελέχη της κλινικής - μέλη της Επταμελούς Επιτροπής Επιλογής. Διόλου ασυνήθιστα τέτοια φαινόμενα, καθώς η εν λόγω πανεπιστημιακή κλινική βρίθει κουμπάρων και γόνων καθηγητών Πανεπιστημίου.

Συναφές με την υπόθεση, και ένα γεγονός εξαιρετικά περίεργο. Πριν από λίγους μήνες, μέλος ΔΕΠ της κλινικής δέχθηκε επίθεση σε περιοχή κοντά στην πανεπιστημιακή κλινική από δύο άντρες που επέβαιναν σε μηχανή, οι οποίοι το γρονθοκόπησαν για εκφοβισμό. Στο ίδιο μέλος ΔΕΠ έγιναν και τηλεφωνικές απειλές, οι οποίες είναι στη διάθεση της εφημερίδας. Περιέργως, ενώ αρχικά ασχολήθηκε με το θέμα η ΓΑΔΑ, ξαφνικά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο χωρίς να διαλευκανθεί, παρά την εισαγγελική εντολή για διερεύνηση. Γνωρίζει, άραγε, το θέμα ο Θεόδωρος Φορτσάκης, νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και έγκριτος νομικός;

Το ήθος είναι η ταυτότητα και το κύρος το διαβατήριο των Πανεπιστημίων μας στη νέα εποχή. Ο Περικλής προειδοποιούσε: «άνδρες γαρ πόλις και ου τείχη». Η επιδίωξη του αυτονόητου θα αρκούσε για να οδηγήσει την κοινωνία μας και τη χώρα μας σε μια πιο αξιόπιστη πορεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εν-στάσεις