Έντυπη Έκδοση

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Η μόνη σίγουρη δημοσκόπηση

Πραγματοποιήθηκε χθες ο πρώτος γύρος των προεδρικών (παράλληλα και βουλευτικών) εκλογών στη Βραζιλία. Εκατόν σαράντα δύο εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στην πρόεδρο της Κεντροαριστεράς, Ντίλμα Ρούσεφ (Κόμμα Εργατών), τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, Εέσιου Νέβες, και τη Μαρίνα Σίλβα, η οποία ορίστηκε εκτάκτως ως υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος όταν ο Εδουάρδο Κάμπος, που διεκδικούσε μέχρι τότε την προεδρία, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα τον Αύγουστο.

Οποιος κερδίσει, ας καθαρίσει Οποιος κερδίσει, ας καθαρίσει «Δεν εκτιμώ ότι θα κερδίσω στον πρώτο γύρο», δήλωσε στην εφημερίδα «Ο Globo» η νυν πρόεδρος, Ντίλμα Ρούσεφ, από το Πόρτο Αλέγκρε όπου άσκησε τα εκλογικά της καθήκοντα, προφανώς σίγουρη για την εκλογική της επιτυχία στο δεύτερο γύρο.

Την ίδια γνώμη δεν είχαν οι δημοσκοπήσεις, άφθονες και συχνά αποκλίνουσες, των τελευταίων ημερών οι οποίες μία έδιναν καθαρή νίκη στο δεύτερο γύρο στη νυν πρόεδρο, την άλλη στη Μαρίνα Σίλβα, ενώ κάποιες τελευταίες ανέτρεψαν τελείως τα δεδομένα προβλέποντας τον «τερματισμό» τού μέχρι πρότινος «αουτσάιντερ» της Δεξιάς, Εέσιου Νέβες, στη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο, και άρα αναμέτρηση του ιδίου τελικά με τη νυν πρόεδρο στον δεύτερο και όχι της Σίλβα, που έμοιαζε το «φαβορί».

«Ρεύμα»

Η Μαρίνα Σίλβα έφερε έναν αέρα αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό της Βραζιλίας με την υποψηφιότητά της. Ο πολιτικός της λόγος (με τις συνεχείς αναφορές στη Χάνα Αρεντ), οι οικολογικές της ανησυχίες και η θητεία της στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ένα κράμα θρησκείας (μέλος η ίδια της πανίσχυρης Εκκλησίας των Ευαγγελικών), ονείρων και πολιτικής το οποίο φάνηκε με έναν μάλλον συγκεχυμένο τρόπο να υποστηρίζει, είχαν μια δυναμική στην αρχή, την οποία κατέγραφαν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Μαρίνα Σίλβα «είχε ρεύμα» εξαιτίας της παράξενης τραγωδίας που έπληξε το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Συνέπεσε επίσης η αναγγελία της υποψηφιότητάς της με τις καταγγελίες για διαφθορά σε υψηλόβαθμα στελέχη της Petrobras που έπληξαν κυρίως το κόμμα της Ρούσεφ.

Τα αποτελέσματα όμως μόνο θα δείξουν αν οι πολίτες της πελώριας χώρας-οικονομίας θα αποφασίσουν την «αλλαγή» που υπόσχεται η Μαρίνα Σίλβα ή τον κλασικό δικομματισμό που εκπροσωπούν η Ντίλμα Ρούσεφ και ο Εέσιου Νέβες.

Οι εκλογείς, πέρα από πρόεδρο, καλούνται να αναδείξουν επίσης και τα 513 μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής, 1.069 τοπικούς βουλευτές, 27 κυβερνήτες, αλλά και να ανανεώσουν τη Γερουσία κατά το ένα τρίτο (27 έδρες), επιλέγοντας ανάμεσα σε 26.000 και πλέον υποψηφίους.

(Πηγές: Ο Globo, El Pais, EuropaPress, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βραζιλία