Έντυπη Έκδοση

Μακριά από την αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα στη Βουλγαρία

Πρώτο στις βουλευτικές εκλογές της Βουλγαρίας έρχεται το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ σύμφωνα με τα αποτελέσματα των έξιτ πολ, που προμηνύουν μια κατακερματισμένη Βουλή με κίνδυνο συνέχειας της πολιτικής αστάθειας.

Το GERB φέρεται να συγκεντρώνει 33% των ψήφων και 83-91 έδρες, πολύ μακριά από την αυτοδυναμία των 121 εδρών, κι ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 15,7%-16,5% και 38-48 έδρες και το κόμμα της τουρκικής μειονότητας (MRF) με 34-38 έδρες. Ο 55χρονος Μπορίσοφ κυβέρνησε τη Βουλγαρία από το 2009 ώς τον Φεβρουάριο του 2013 οπότε υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την εξουσία υπό την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων κατά της φτώχειας και της διαφθοράς. Οι εκλογές που διεξήχθησαν μετά την αποχώρησή του κατέληξαν σε μια κυβέρνηση υποστηριζόμενη από τους Σοσιαλιστές και το MRF η οποία παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο μετά τις κακές επιδόσεις στις ευρωεκλογές και την εσωτερική ρήξη μεταξύ των δύο εταίρων. Η χθεσινή νέα αναμέτρηση δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Ο Μπορίσοφ είναι υποχρεωμένος να επιδιώξει δύσκολες συμμαχίες για να σχηματίσει κυβέρνηση ενώ προεκλογικώς είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προσπαθήσει καν, εάν έπαιρνε λιγότερες από 110 έδρες. «Το GERB δεν θα συμμετάσχει παρά μόνο σε μια σταθερή κυβέρνηση», επανέλαβε χθες μόλις άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ενώ οι επίσημες δηλώσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένονται σήμερα.

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν προκύψει, θα έχει περιορισμένο ορίζοντα που θα φτάνει το πολύ μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2016. Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, θα έχει μπροστά της τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις στην υγεία, την παιδεία και το συνταξιοδοτικό. Εφ' όσον βεβαίως επιβιώσει του φετινού χειμώνα με την ουκρανική κρίση ν' απειλεί την παροχή φυσικού αερίου και την Ε.Ε. να έχει μπλοκάρει χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων λόγω ατασθαλιών στη χρηματοοικονομική αγορά.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλγαρία