Έντυπη Έκδοση

Δεν ήταν αρκετή η πρώτη θέση για να πάρει την κυβέρνηση

Το κόμμα Αρμονία της Λετονίας πήρε 23%, αλλά μένει στην αντιπολίτευση

Πρώτο στις εκλογές αλλά εκτός κυβέρνησης μένει το κόμμα της ρωσόφωνης μειονότητας στη Λετονία, όπου ο κεντροδεξιός τρικομματικός συνασπισμός διατηρεί την εξουσία, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία υπό τη σκιά της ουκρανικής κρίσης.

Το φιλορωσικό κόμμα Αρμονία με επικεφαλής το δήμαρχο της Ρίγας Νιλς Ουσάκοφς συγκέντρωσε στις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου ποσοστό 23,13% και 24 έδρες (επί συνόλου 100), ενώ το κόμμα Ενότητα -η μεγαλύτερη δύναμη του κυβερνητικού συνασπισμού- ήρθε δεύτερο με 21,76% και 23 έδρες.

Ωστόσο οι δύο εταίροι του, Ενωση Πρασίνων και Αγροτών και Εθνική Συμμαχία, εξασφαλίζουν 21 και 17 έδρες αντιστοίχως δίνοντας στον απερχόμενο συνασπισμό μια συνολική δύναμη 61 εδρών. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα ο Λετονός πρόεδρος Αντρις Μπέρζινς δήλωσε ότι δεν του προκαλεί έκπληξη και ότι κατά τη γνώμη του η Ενότητα δεν έχασε παρά τη δεύτερη θέση.

Εδωσε έτσι ένα μάλλον σαφές στίγμα των προθέσεών του όσον αφορά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Αν και ένα από τα ηγετικά στελέχη της Αρμονίας κάλεσε τον Μπέρζινς να δώσει στο πρώτο κόμμα την εντολή, το Σύνταγμα της Λετονίας δίνει πλήρη ελευθερία στον πρόεδρο της χώρας να επιλέξει τον εντολοδόχο πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση δεν διαφαίνεται δυνατότητα της Αρμονίας να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη κι αν ελάμβανε την εντολή.

Η ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας και ο ρωσικός ρόλος στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία σημάδεψαν αυτή την προεκλογική εκστρατεία καθώς η Αρμονία τάσσεται υπέρ των στενότερων δεσμών με τη Μόσχα και ο Ουσάκοφς δηλώνει θαυμαστής του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Πριν από την ουκρανική κρίση, η Αρμονία -που πολιτικά τοποθετείται αριστερότερα του κυβερνητικού συνασπισμού- είχε αρχίσει να κερδίζει μερίδα των αριστερών Λετονών ψηφοφόρων.

Ομως με την απαθή στάση της έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και με τους επαίνους του Ουσάκοφς για τον Πούτιν σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, συσπείρωσε το βασικό πυρήνα των ρωσόφωνων υποστηρικτών της αλλά έχασε πολλούς εν δυνάμει ψηφοφόρους που περίμεναν μια πιο σθεναρή αντίδραση στο ουκρανικό. Ιδίως από τη στιγμή που η ρωσόφωνη μειονότητα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του λετονικού πληθυσμού.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ-www.guardian.co.uk)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Ουκρανία
Λετονία