Έντυπη Έκδοση

Ρομποτικά περιπολικά για επικίνδυνα νερά

Περιπολικά drones αναπτύσσει, βασισμένο σε τεχνολογία της NASA, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό για να προστατεύει τα πλοία του όταν εκτελούν επιχειρήσεις σε επικίνδυνα ύδατα.

Από τον Αρη στα χωρικά ύδατα... Από τον Αρη στα χωρικά ύδατα... Τα μη επανδρωμένα ρομποτικά περιπολικά σκάφη επιφάνειας «σχεδιάζονται» εν μέρει όπως τα ρομπότ που χρησιμοποιεί η αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος στον Αρη και, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ανοίγουν καινότομο κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση του αμερικανικού Γραφείου Ναυτικών Ερευνών και η επίδειξη που πραγματοποιήθηκε στον ποταμό Τζέιμς, στη Βιρτζίνια, πυροδοτεί και πάλι τον προβληματισμό για τον αυξανόμενο ρόλο δράσης των drones και των ρομπότ σε εμπόλεμες ζώνες και καταστάσεις κρίσης.

Βάσει του σεναρίου της άσκησης, πέντε περιπολικά-ρομπότ εξασφάλισαν την προστασία ενός μεγαλύτερου πλοίου, ενώ οκτώ ακόμη ανέλαβαν να παρακολουθούν ένα ύποπτο σκάφος. Τα περιπολικά ρομπότ κατόπιν περικύκλωσαν το «στόχο», επιτρέποντας στο σκάφος του αμερικανικού Π.Ν. να πλοηγηθεί ανεμπόδιστα στην περιοχή.

Η άσκηση αυτή, που διεξήχθη μέσα σε περίοδο δύο εβδομάδων, είχε σκοπό να αποτελέσει προσομοίωση «της διέλευσης από στενά», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας έρευνας του Πολεμικού Ναυτικού, ο αντιναύαρχος Μάθιου Κλάντερ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε. «Αυτά θα μπορούσαν να είναι τα Στενά της Μαλάκας, ή ίσως τα Στενά του Χορμούζ», εξήγησε ο ίδιος.

Τα περιπολικά, φουσκωτά σκάφη με σταθερό σκελετό, μήκους 11 μέτρων, συνήθως επανδρώνονται από τριμελές πλήρωμα, όμως στη ρομποτική εκδοχή τους ένας ναύτης μπορεί να χειρίζεται έως και είκοσι ταυτόχρονα. «Υπάρχει πάντοτε εμπλοκή ανθρώπου στη στοχοθέτηση και την καταστροφή» του σκάφους-στόχου, πρόσθεσε ο αντιναύαρχος Κλάντερ, εξηγώντας ότι η τεχνολογία δεν βελτιώνει μόνο τις επιδόσεις του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά πρωτίστως επιτρέπει «να διασώζονται ζωές των ανδρών του Π.Ν.».

(ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ, WWW.FOXNEWS.COM)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Ρομποτική & τεχνητή νοημοσύνη
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
NASA