Έντυπη Έκδοση

Σουηδέζα γέννησε με μεταμοσχευμένη μήτρα

Ενα υγιές «καταπληκτικό» αγοράκι γέννησε 36χρονη Σουηδέζα - η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που τα κατάφερε έχοντας υποβληθεί στο παρελθόν σε μεταμόσχευση μήτρας.

Η γυναίκα, η ταυτότητα της οποίας δεν αποκαλύπτεται, είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα, λόγω μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής και άρχισε να υλοποιεί το όνειρό της για μητρότητα το 2012 με τη βοήθεια 60χρονης φίλης της, η οποία της δώρισε τη δική της μήτρα, έχοντας περάσει μια επταετία νωρίτερα στην εμμηνόπαυση.

«Ο γιος μας είναι καταπληκτικός», είπε ο πατέρας του μωρού ευχαριστώντας όλους όσοι συμμετείχαν στο ιατρικό θαύμα, που δίνει νέες ελπίδες σε χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, που είτε έχουν γεννηθεί χωρίς μήτρα είτε τη «χάνουν» στο πλαίσιο αφαιρέσεων για λόγους υγείας. Το μωρό με βάρος ένα κιλό και 775 γραμμάρια γεννήθηκε ύστερα από 31 εβδομάδες κύησης και έπειτα από δέκα ημέρες παρακολούθησης στο μαιευτήριο του Γκέτεμποργκ πήρε εξιτήριο. Στο σπίτι τους, μητέρα και παιδί είναι «πολύ καλά στην υγεία τους», δηλώνει ο επικεφαλής της σουηδικής ιατρικής ομάδας, Ματς Μπράντσρομ.

Ο μαιευτήρας γυναικολόγος υπογραμμίζει ότι η επιτυχία έρχεται ύστερα από περισσότερα από δέκα χρόνια εντατικής έρευνας και δημιουργεί τη δυνατότητα για θεραπεία πολλών νεαρών γυναικών σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από στειρότητα της μήτρας. Μεταμοσχεύσεις μήτρας έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχώς τα τελευταία χρόνια και σε άλλες γυναίκες από ιατρικές ομάδες σε όλο τον κόσμο, η 36χρονη Σουηδέζα ήταν ανάμεσα σε άλλες έξι, οι οποίες προχώρησαν στη μεταμόσχευση με την ομάδα του Γκέτεμποργκ, όμως καμία από αυτές δεν τα έχει καταφέρει να ολοκληρώσει κύηση.

(ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ, WWW.GUARDIAN.CO.UK)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Γυναικολογία
Ιατρικές έρευνες & μελέτες