Ηλεκτρονική Έκδοση

Προβληματισμός μετά τις κάλπες στη Βουλγαρία

Τελευταία ενημέρωση:

Kαθαρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του διατηρεί το κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία καθώς με καταμετρημένο το 87,33% των ψήφων συγκεντρώνει ποσοστό 32,61% έναντι 15,27% του συνασπισμού Αριστερή Βουλγαρία, του οποίου ηγείται το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP).Ο επικεφαλής του GERB Μπόικο Μπορίσοφ εμφανίζεται επιφυλακτικός για το εάν θα μπορούσε να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση ενώ και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γκεόργκι Μπλιζνάσκι εκτίμησε ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, την τρίτη θέση καταλαμβάνει -μέχρι στιγμής- το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με 14,96%.Τα υπόλοιπα κόμματα που φαίνεται να περνούν το όριο του 4% και να εξαφαλίζουν το "εισιτήριο για τη νέα Βουλή είναι: το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο με 8,87%, το Πατριωτικό Μέτωπο με 7,32%, η Βουλγαρία Χωρίς Λογοκρισία με 5,58%, το Ατάκα με 4,56% και το ABV με 4,18%.
 
Στις σημερινές του δηλώσεις, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Γκεόργκι Μπλιζνάσκι τόνισε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας πως αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια ισχυρή κυβέρνηση.
 
"Με αυτή τη σύνθεση κομμάτων στη Βουλή, δεν βλέπω πώς μπορούμε να έχουμε κυβέρνηση" είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ ενώ κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο, είπε πως εξαιτίας της "φτωχής" επίδοσης του κόμματος αυτού στις εκλογές και των λίγων εδρών που φαίνεται να κερδίζει, η πλειοψηφία (σε συνδυασμό με τις έδρες του GERB) θα ήταν ασταθής. Εξαπέλυσε, παράλληλα, επίθεση στο κόμμα αυτό για τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει για μια ενδεχόμενη συνεργασία με το GERB, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης υπό την καθοδήγηση προσώπου διαφορετικού από τον ίδιο τον Μπορίσοφ.
 
Ο Μπόικο Μπορίσοφ είπε ακόμη ότι η Βουλγαρία έχει πρόβλημα με μια αδύναμη Αριστερά. Παράλληλα κάλεσε τους ηγέτες των κομμάτων ή συνασπισμών που θα έχουν εκπροσώπηση στη νέα Βουλή να επαναθεωρήσουν τις θέσεις τους και να μην βιαστούν να προβούν σε εξαγγελίες. Απηύθυνε, δε, πρόσκληση για συνομιλίες και ενδεχομένως ακόμη και με διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της χώρας προκειμένου, όπως τόνισε, "να καταστεί σαφές τι συμβιβασμούς είναι έτοιμος να κάνει ο καθένας στο όνομα της εθνικής σταθερότητας".
 
Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) θα συμμετάσχει στον διάλογο για τις εθνικές προτεραιότητες, αλλά δεν θα αναμειχθεί σε μυστικές συνομιλίες για το "μοίρασμα" της εξουσίας, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Μιχαήλ Μίκοφ. Συμπλήρωσε ότι θα περιμένει προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του δεν έχει προσκληθεί. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη διεξαγωγής συνομιλιών επί επιμέρους ζητημάτων προκειμένου, όπως είπε, το κόμμα του να στηρίξει συγκεκριμένες πολιτικές. Τέλος, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για τη χώρα. 
 
(Πηγή:ΑΜΠΕ)
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλγαρία