Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΩ ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ

Εντοπισμό των ομήρων υπόσχεται ο Κάμερον

Την ώρα που μαίνονται σφοδρές μάχες ανάμεσα σε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και Κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται τη συριακή πόλη Κομπάνι, ένας όλμος τραυμάτισε πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο παιδιά, στη συροτουρκική μεθόριο, εντός τουρκικού εδάφους.

Ο τουρκικός στρατός ζήτησε προληπτική εκκένωση της μεθορίου. Μετά την εκτέλεση του τέταρτου δυτικού ομήρου από το Ι.Κ. στη Συρία, του Βρετανού Αλαν Χένινγκ, οι γονείς του Αμερικανού Πίτερ Κάσινγκ απευθύνουν έκκληση στους απαγωγείς του να τον απελευθερώσουν. Υποσχέσεις ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για τον εντοπισμό των ανθρώπων που κρατούνται όμηροι από το Ι.Κ., δίνει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σε μήνυμά του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα χρησιμοιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για τον εντοπισμό των ομήρων του Ι.Κ. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση ενός βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Βρετανού ομήρου Αλαν Χένινγκ και ο Ντέιβιντ Κάμερον αφού τόνισε ότι ολόκληρη η χώρα πενθεί, επισήμανε ότι θα γίνει μια μεγάλη, συντονισμένη προσπάθεια να παρασχεθεί βοήθεια στους ομήρους και να αντιμετωπιστεί αυτή η οργάνωση, «που είναι αδίστακτη, αναίσθητη και βάρβαρη».

«Aιd4Syria»

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, ο Αλαν Χένινγκ, συγκλονισμένος από τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Συρία, είχε εθελοντικά αποφασίσει να ενταχθεί σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που ίδρυσαν μουσουλμάνοι φίλοι του, με την επωνυμία «Aid4Syria». Ο 47χρονος, πατέρας δύο εφήβων από το Μάντσεστερ, είχε πέσει θύμα απαγωγής από τους τζιχαντιστές τον περασμένο Δεκέμβριο, ση Συρία.

Στο τέλος του βίντεο της τζιχαντικής οργάνωσης που δείχνει τον αποκεφαλισμό του Χένινγκ, εμφανίζεται ο Αμερικανός Πίτερ Κάσιγκ, πρώην βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, ο οποίος φέρεται ως ο επόμενος προς εκτέλεση όμηρος.

«Ικετεύουμε αυτούς που τον κρατούν να δείξουν συμπόνια και να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να απελευθερωθεί ο γιος μας», παρακαλεί ο πατέρας του ομήρου, που εργάζεται ως δάσκαλος, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Youtube, εξηγώντας πως η αμερικανική πολιτική είναι πέρα από τον έλεγχο του γιου του. Μήνυμα έστειλε και η μητέρα του, που εμφανίστηκε με μαντίλι στο κεφάλι εξαίροντας το ανθρωπιστικό έργο που πρόσφερε το παιδί της. Στο Ιράκ είχε υπηρετήσει κάποιους μήνες το 2007, είχε ασπαστεί το μουσουλμανισμό και πρόσφερε ανθρωπιστικό έργο μέσω της οργάνωσης αρωγής SERA που ίδρυσε το 2012 για τα θύματα της συριακής σύγκρουσης και τους Σύρους πρόσφυγες.

Χθες, όλμος, που δεν είχε ξεκαθαριστεί από ποια πλευρά εβλήθη, έπληξε ένα σπίτι στα προάστια της πόλης Σουρούτς, περίπου 2 χιλιόμετρα εντός του εδάφους της Τουρκίας. Σε όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, πολλοί όλμοι έπληξαν την τουρκική επικράτεια με πολλούς τραυματίες. Το πρωί της Κυριακής όλμος έπληξε λόφο που δεσπόζει της πόλης Κομπάνι, από τον οποίο πολλοί δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν τις μάχες που ήταν σε εξέλιξη.

Ο τουρκικός στρατός, που έχει αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων στην περιοχή, ζήτησε και προληπτική εκκένωση της μεθορίου.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς το Σαββατοκύριακο εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ, καταστρέφοντας άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα και όλμους.

(Πηγές: AFP-Reuters-BBC-Guardian-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
Συρία
Διεθνής τρομοκρατία
Ισλαμικό Κράτος
Βρετανία
Βία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος