Έντυπη Έκδοση

Τελεσίγραφο στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ μετά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης να διαλυθούν έως σήμερα Δευτέρα, ώστε να επιστρέψει η πόλη στους καθημερινούς της ρυθμούς και την «κανονικότητα».

Καθηγητές του πανεπιστημίου και εκπαιδευτικοί κάλεσαν τους φοιτητές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μετά την ανακοίνωση του κυβερνήτη ότι οι Αρχές είναι αποφασισμένες «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκαταστήσουν τη δημόσια τάξη», φοβούμενοι ότι οι φοιτητές θα βρεθούν εκτεθειμένοι στη βία αν η αστυνομία επιχειρήσει να αδειάσει τους δρόμους, όπως στην περίπτωση της πλατείας Τιεν Αν Μεν πριν από 25 χρόνια.

Στο μεταξύ, οι διαδηλωτές κατηγορούν τις αστυνομικές αρχές ότι παραμένουν αμέτοχες στις επιθέσεις και τη βία που δέχονται από μέλη της κινεζικής μαφίας, τις τριάδες, η οποία πλήττεται οικονομικά από τις διαδηλώσεις και έχει ταχθεί εναντίον των φοιτητών.

Οι Αρχές διέψευσαν οποιαδήποτε συνεργασία με τις μαφιόζικες ομάδες που ελέγχουν εδώ και χρόνια στην Κίνα το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, την πορνεία, τον τζόγο και τους εκβιασμούς. Στο Χονγκ Κονγκ, ωστόσο, δραστηριοποιούνται σε νόμιμες επιχειρήσεις επενδύοντας σε ακίνητα και το Χρηματιστήριο.

Στο μεταξύ, τα Πεκίνο συνεχίζει την προπαγάνδα εναντίον των διαδηλωτών χαρακτηρίζοντας «παράνομο» το κίνημα Occupy Central («καταλάβετε την Σέντραλ», από το όνομα της μεγάλης επιχειρηματικής συνοικίας του Χονγκ Κονγκ), υποστηρίζοντας ότι το κίνημα «υποδαυλίζει τις κοινωνικές αντιθέσεις, καταστρέφει τα πεδία συνεννόησης ανάμεσα στις διάφορες ομάδες της κοινωνίας, πράγμα που οδηγεί σε ένα επικίνδυνο εχθρικό κλίμα».

Οι ανακοινώσεις από το Πεκίνο δημοσιεύονται στην ελεγχόμενη, από την κρατική εξουσία, εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία».

Το πρωί της Κυριακής, λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης, ο αριθμός των διαδηλωτών στους δρόμους ήταν πρώτη φορά μειωμένος. Πολλοί φοβούνται τη σκληρή απάντηση της κυβέρνησης εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων που έχουν προκαλέσει οι διαδηλώσεις από τις 28 Σεπτεμβρίου, καθώς περισσότεροι από 3 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι αδυνατούν να πάνε στις δουλειές τους.

(ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-AFP-Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χονγκ Κονγκ