Έντυπη Έκδοση

Μακριά από τα σπίτια τους ένα εκατομμύριο παιδιά στο Ιράκ

Σχεδόν 1 εκατομμύριο παιδιά έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Ιράκ, λόγω της προέλασης του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τη UNICEF.

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι πολλά από τα παιδιά ανήκουν στη μειονότητα των Γεζίντι και έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, άλλα έχουν απαχθεί κι άλλα έχουν χάσει τη ζωή τους. Οσα καταφέρνουν να επιβιώσουν φτάνουν στα γραφεία διεθνών οργανώσεων με εμφανή τα σημάδια της αφυδάτωσης και σε κατάσταση σοκ.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους θεωρούν τους Γεζίντι «άπιστους» και «σατανιστές». Η μυστικοπαθής μειονότητα των Γεζίντι έχει πολλές φορές, και στο παρελθόν, γίνει το «στόχαστρο» των τζιχαντιστών.

Στο μεταξύ, από τα 5,2 εκατομμύρια άτομα που χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ, περισσότερα από 1,8 εκατ. είναι άτομα που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν βρει καταφύγιο σε μισοτελειωμένες οικοδομές, σχολεία, θρησκευτικά κέντρα και στρατιωτικά στρατόπεδα προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν, από τον Ιανουάριο που πραγματοποιεί διαρκώς επιθέσεις το Ι.Κ., οι οποίες έγιναν ακόμη πιο έντονες τον Ιούνιο, με την κατάληψη της Μοσούλης.

Οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις κατάφεραν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε 1,5 εκατ. άτομα, αλλά η έξαρση της βίας που καταγράφεται στην περιοχή από τον Αύγουστο έχει εντείνει τις ανησυχίες για την εξέλιξη της κατάστασης.

(Πηγές: 20minutos.es, Europa Press)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισλαμικό Κράτος
UNICEF
Συρία
Διεθνής τρομοκρατία
Ιράκ
Παιδί
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος