Έντυπη Έκδοση

* 7ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Από τη Μικρασιατική Εκστρατεία, στα Δεκεμβριανά

«Το να προσπαθείς να σχεδιάσεις το μέλλον δίχως να γνωρίζεις το παρελθόν, είναι σαν να προσπαθείς να φυτέψεις κομμένα λουλούδια» -David McCullough, ιστορικός, κάτοχος δύο βραβείων Πούλιτζερ

Την τελευταία δεκαετία γίναμε μάρτυρες μιας μεγάλης αντιπαράθεσης για ζητήματα της σύγχρονης Ιστορίας. Ετσι, κατά παράδοξο τρόπο, ένα μάθημα που οι περισσότεροι στους χρόνους της εκπαίδευσής μας θεωρούσαμε δευτερεύον, έφτασε να μας απασχολεί όλους και να μετατρέπεται σε κεντρικό ζήτημα της κοινωνίας μας. Γιατί όμως έγινε αυτή η αλλαγή; Η απάντηση είναι απλή: σε κάθε περίοδο αλλαγής και μετεξέλιξης των κοινωνιών, η καλή γνώση του παρελθόντος επιτρέπει την κατανόηση τόσο των αντιθέσεων όσο και των δομών που πιθανόν θα λάβουν οι μελλοντικές εξελίξεις. Ζήσαμε με δυο λόγια την εκτίμηση του Τζορτζ Οργουελ: «Οποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον. Οποιος ελέγχει το παρόν, ελέγχει το παρελθόν».

Ολα αυτά οδήγησαν στην αύξηση του ενδιαφέροντος σ' ένα υποψιασμένο κοινό στην Ελλάδα. Ετσι, δημιουργήθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας Ομιλοι Συζήτησης, Σεμινάρια Ιστορίας, Κύκλοι Επιμόρφωσης. Ο θεσμός των Ανοικτών Πανεπιστημίων ευνόησε τη διάδοση αυτής της προσπάθειας.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες τέτοιες προσπάθειες οργανώθηκε από τον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη στο πλαίσιο του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» του Δήμου Κηφισιάς. Με κύριους άξονες τη μελέτη θεμάτων που σχετίζονται με το μεγάλο μετασχηματισμό της Εγγύς Ανατολής (1908-1923), με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα (Διχασμός, δικτατορία Μεταξά, Κατοχή, Εμφύλιος), με ζητήματα Νεοελληνικού Διαφωτισμού, αλλά και με θέματα παλαιότερων εποχών, όπως ο Μεσαίωνας, το Βυζάντιο, η Οθωμανοκρατία, το Ισλάμ, οι ταυτότητες και η μετεξέλιξη των ταυτοτήτων.

Το φετινό Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας, έβδομο κατά σειρά, ξεκινά στις 10 Οκτωβρίου. Λαμβάνει χώρα στην «Επαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη Δήμου Κηφισιάς, στην Οδό Αγ. Θεοδώρων και Κυριακού (κάθε δεύτερη Παρασκευή 6-8 μ.μ.).

Το α' μέρος του προγράμματος (έως το τέλος του 2014) είναι το εξής:

10 Οκτωβρίου 2014: Βλάσης Αγτζίδης, «Περιγράφοντας τους άξονες του Σεμιναρίου».

Αννα Φαλτάιτς, «Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή μέσα από τις σημειώσεις και τα άρθρα του δημοσιογράφου Κ. Φαλτάιτς».

24 Οκτωβρίου: Μάριος Ευρυβιάδης, «Η γεωστρατηγική σημασία της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μεταπολεμικά».

7 Νοεμβρίου, Νίκος Ουζούνογλου, «Η μεθοδολογία ενός ακραίου εθνικισμού», με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Φουάτ Ντουντάρ για την οργάνωση των εθνικών εκκαθαρίσεων από τους Νεότουρκους.

21 Νοεμβρίου, Λία Βαλάτα-Τσιάμα, «Η Κηφισιά ως τόπος εγκατάστασης των προσφύγων του πρώτου διωγμού στη Μικρά Ασία (1914-1918)».

5 Δεκεμβρίου: Χρύσα Κουσελά, «Η παρουσίαση της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσα από τον κινηματογράφο. Κάποιες πρώτες σκέψεις...».

19 Δεκεμβρίου: Νάσος Παπαϊωάννου, «Η Εθνική Πολιτιφυλακή και η δράση της στις συνοικίες της Αθήνας». Αφιέρωμα στα Δεκεμβριανά του 1944.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σεμινάρια & Εργαστήρια
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα