Έντυπη Έκδοση

Σημείο αναφοράς ο Δημοτικός Λαχανόκηπος

Σε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή έχει αναδειχτεί ο Δημοτικός Λαχανόκηπος του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης στο πλαίσιο των δράσεων ιδιωτικών και δημόσιων φορέων για την κοινωνική στήριξη και συνοχή.

Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2013. Η παραχώρηση της γεωργικής έκτασης έρχεται ως εφαρμογή του Εργου «Δίκτυο Δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους Δήμους Μεταμόρφωσης, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος, Ηρακλείου Αττικής και Λυκόβρυσης - Πεύκης» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της Επιστημονικής Εταιρείας για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη με τους Δήμους Μεταμόρφωσης, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος, Ηρακλείου Αττικής και Λυκόβρυσης - Πεύκης ως Συμπράττοντες Φορείς.

Πιο συγκεκριμένα,ως Δημοτικός Λαχανόκηπος ορίζεται μία γεωργική έκταση περίπου 6 στρεμμάτων, η οποία είναι περιφραγμένη και αρδευόμενη, μέσα στην οποία μπορούν να καλλιεργούν οπωροκηπευτικά τουλάχιστον 100 άτομα που είναι άνεργοι, άποροι ή άστεγοι, είτε και άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο κάθε ένας δικαιούχος έχει 50 τ.μ. για ένα έτος τα οποία καλλιεργεί μόνος τους και με τη βοήθεια των οικείων του, με άμεσο σκοπό τη σίτιση του ίδιου και της οικογένειάς του, ενώ το 10% της ετήσιας παραγωγής τους πρέπει να το παρέχουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Τα εργαλεία και τα φυτά παρέχονται από το πρόγραμμα.

Επίσης μέσω του Δημοτικού Λαχανόκηπου έχουν γίνει κάποιες δράσεις προς την κοινωνία. Η πρώτη εξ αυτών ήταν κατά την έναρξη του προγράμματος όπου ζητήθηκε η συνεργασία με το Οικοτροφείο της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ψυχικής Υγείας που βρίσκεται στη Λυκόβρυση, έτσι ώστε κάποιοι από τους φιλοξενούμενους εκεί να συμμετέχουν στο λαχανόκηπο καθώς πρόκειται για ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθή κοινωνικά ομάδα με χαμηλό εισόδημα και με λιγότερες ευκαιρίες στην απασχόληση. Ταυτόχρονα, η ενασχόλησή τους με το συγκεκριμένο αντικείμενο θα βοηθούσε και στην κοινωνική επανένταξή τους αφού θα είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και με άλλους ανθρώπους από την κοινότητα. Ετσι λοιπόν επιτεύχθηκε ο στόχος, και από τον λαχανόκηπο ωφελούνται τέσσερα άτομα.

Το πρόγραμμα τυπικά λήγει τον ερχόμενο Φλεβάρη, με τις προοπτικές επιβίωσης της λειτουργικής δομής του λαχανόκηπου να παραμένουν εώς τώρα άγνωστες και να παραμείνει ανοιχτή η πιθανότητα αυτή η πρωτοβουλία να σβήσει με όλες τις συνεπαγόμενες συνέπειες για τον κάθε ωφελούμενο από την ποικίλη δράση του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κοινωνικά θέματα
Κινήματα/Ομάδες/Δράσεις
Τοπική Αυτοδιοίκηση