Έντυπη Έκδοση

Υψηλές προσδοκίες

«Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες. Βρήκαμε ένα μικρό... χάος. Η εθελοντική δουλειά μας είναι έντονη».

Ο Χριστ. Γιαλλουρίδης Ο Χριστ. Γιαλλουρίδης Τα έλεγε και τα ξανάλεγε, σχεδόν ασθμαίνοντας, αλλά δείχνοντας πραγματική όρεξη και κέφι για δουλειά, ο εδώ και οκτώ μήνες νέος πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Χριστ. Γιαλλουρίδης, πλαισιωμένος από μέλη του Δ.Σ., διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς, πανεπιστημιακούς, δασκάλους, νομικούς, οικονομολόγους.

Ηταν μια συζήτηση με δημοσιογράφους στην έδρα του Ιδρύματος, την παλιά επιβλητική κατοικία Μποδοσάκη, στο Ψυχικό. Ανακαινισμένη, με την κλασική αρχοντιά του παλιού, έλαμπε κυριολεκτικά στον φθινοπωρινό ήλιο, δίνοντας μαζί με τους τωρινούς ενοίκους του πολλές υποσχέσεις, παρά το περιπετειώδες παρελθόν...

Υποσχέσεις, λοιπόν, και σχέδια για την προβολή του Πολιτισμού, της Γλώσσας, της Ιστορίας μας παντού σ' όλον τον κόσμο. Για πολιτιστική διπλωματία. Για την Ελλάδα ως ταξιδιωτικό προορισμό που συνδυάζει τη μοναδικότητα του αρχαίου πολιτισμού με τη φυσική ομορφιά αλλά και τις σύγχρονες μορφές έκφρασης.

Ενα ποιοτικό εργαλείο, όπως με αισιοδοξία έλεγαν οι συνομιλητές μας, που μπορεί αξιοποιούμενο να συμβάλει στην άρση της ύφεσης, με την ενίσχυση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

- Είστε μια εκλεκτή ομάδα εργασίας. Δείχνει ζήλο. Πώς θα διασφαλιστεί η συνέχεια του έργου σας για να μπορέσει να αποδώσει; Αφού στην τόσο όμορφη κατά τ' άλλα χώρα μας, ως γνωστόν κάθε τρεις και λίγο που αλλάζει η εκάστοτε κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός αλλάζουν (εάν δεν έχουν παραιτηθεί!) και οι απανταχού επικεφαλής... Τι λέτε; ρώτησα.

«Είναι στο χέρι μας να γίνουμε απαραίτητοι. Να αποδείξουμε ότι μας χρειάζονται. Με το κύρος του έργου μας να αποθαρρυνθούν οι ιδέες για αλλαγές. Και πιστεύω, μάλλον είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε», είπε ο νέος πρόεδρος, κ. Γιαλλουρίδης.

«Κανείς δεν είναι αιώνιος», πρόσθεσε ο πρώην πρέσβης μας στο Βερολίνο, Δημ. Ράλλης.

«Ομως, πρέπει και μπορεί να γίνει δουλειά εδώ, τέτοια που να λειτουργεί και στο μέλλον, σαν σε αυτόματο...»

Υψηλές προσδοκίες, που γιατί όχι μπορούν να πάνε μπροστά...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαιδευτικοί/Καθηγητές
Τέχνη/Πολιτισμός
Πρόσωπα
Συνεντεύξεις