Έντυπη Έκδοση

Καταγγελίες και στο... βάθος απεργία

Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας κατά του Εθνικού Θεάτρου και του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Σωτήρη Χατζάκη, για παραβίαση της συλλογικής σύμβασης, έκανε το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού, στις 14 Ιουλίου.

Σωτήρης Χατζάκης Σωτήρης Χατζάκης Στο μεταξύ, οι επιστολές που έχουν μέχρι σήμερα ανταλλάξει το σωματείο και η διεύθυνση του Θεάτρου (στις 9/9, 29/9 και 2/10) φέρνουν στο φως επιπλέον καταγγελίες για εργατικά ατυχήματα, παρελκόμενα της παραβίασης της ΣΣΕ, «φαινόμενα εκφοβισμού και κατάχρησης εξουσίας» αλλά και άρνηση για διαφάνεια στα οικονομικά στοιχεία (εις μάτην, έχουν ζητηθεί οι προϋπολογισμοί, τα έξοδα και τα έσοδα των παραγωγών).

Οι επιστολές του Σωματείου συνθέτουν ανάγλυφα ένα πορτρέτο κακοδιαχείρισης πίσω απ' τη βιτρίνα των μεγάλων εισπρακτικών επιτυχιών. Μπορεί οι καπνοί του πολέμου να βγαίνουν τον τελευταίο καιρό απ' το Κρατικό Βορείου Ελλάδος, όπου έχει γίνει στάση πληρωμών αλλά, πίσω από τη φαινομενική ηρεμία, στο Εθνικό Θέατρο μαίνεται ο αληθινός -μολονότι υπόκωφος- «πόλεμος».

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων, Μάκης Σπετσιέρης. Το αξιοπερίεργο είναι πως, παρ' ότι δικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι από την προσφυγή τους (ήταν ρητές οι εντολές της Επιθεώρησης Εργασίας να συμμορφωθεί το Εθνικό με τη ΣΣΕ), η πρώτη κρατική σκηνή «συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα», σύμφωνα με τον κ. Σπετσιέρη. Το Σωματείο προτίθεται να προβεί σε νέες καταγγελίες, αυτή τη φορά όχι μόνο στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά και στην τριμερή επιτροπή του υπουργείου Εργασίας και, εφόσον επιμένει να κωφεύει η διεύθυνση του Θεάτρου, να ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι κρίσιμες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα θα ληφθούν στη γενική συνέλευση, στις 15 του μήνα.

«Αναλαμβάνοντας καθήκοντα πριν από ενάμιση χρόνο, ο κ. Χατζάκης μάς ζήτησε πίστωση χρόνου για να βρούμε το βηματισμό μας. Και χάσαμε κι αυτόν που είχαμε. Γιατί το Εθνικό Θέατρο, πριν έρθει, ήταν μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Σήμερα είναι ξεχαρβαλωμένη. Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Πρέπει να μπει μια τάξη», υπογραμμίζει ο Μ. Σπετσιέρης.

Στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλθηκε η παραβίαση των άρθρων 5 και 8 της ΣΣΕ, σύμφωνα με τα οποία είναι υποχρεωτική η τήρηση του οργανογράμματος των παραγωγών. «Και αντ' αυτού, η νυν διοίκηση αλλάζει το πρόγραμμα από 20 έως 30 φορές την ημέρα! Αυτό δεν προκαλεί μόνο αναστάτωση στους εργαζομένους και στον οργανισμό, προκαλεί και εργατικά ατυχήματα», τονίζει ο κ. Σπετσιέρης.

Δεν τέθηκαν, σε πρώτο στάδιο, στην Επιθεώρηση Εργασίας τα ζητήματα των εργατικών ατυχημάτων και της υγιεινής «ως δείγμα καλής θελήσεως, περιμένοντας την ανταπόκριση της διεύθυνσης. Θα είναι όμως το επόμενο βήμα», αναφέρει το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων, Κ. Κεχαγιόγλου, σύμφωνα με τον οποίο η πάγια τακτική του κ. Χατζάκη είναι η «υπεκφυγή μέσα από καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις («μην ανησυχείτε, όλα βαίνουν καλώς»)».

- Το Δ.Σ. του Εθνικού τι ρόλο παίζει;

«Το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου».

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του Εθνικού Θεάτρου, υπογραμμίζουν οι δύο συνομιλητές μας, που οι εργαζόμενοί του δεν γνωρίζουν αναλυτικά τα οικονομικά του στοιχεία. «Ζητήσαμε να μας πουν πόσο στοίχισαν ο "Ιππόλυτος", οι "Βάτραχοι", τα "Δημιουργημένα Συμφέροντα" κι ο Μακρυγιάννης, τι budget είχαν, και δεν μας δίνουν κανένα στοιχείο».

Στην επιστολή που απέστειλε στις 2 Οκτωβρίου το Σωματείο Εργαζομένων ζητεί επίσης «την εξέλιξη της εκτέλεσης του εγκεκριμένου από το Δ.Σ. προϋπολογισμού του Ε.Θ. έως σήμερα» και «την προβλεπόμενη πορεία του προϋπολογισμού έως το τέλος του έτους και τους προϋπολογισμούς των έργων της επικείμενης θεατρικής περιόδου. Η (απαντητική) επιστολή (της διεύθυνσης) με αρ. πρωτοκόλλου 1397/100/325 9/7/14 δεν απαντά στα ερωτήματά μας».

Οπως διευκρινίζει ο κ. Σπετσιέρης «δεν ζητάμε τα στοιχεία για να κάνουμε τον εισαγγελέα και να ελέγξουμε πρόσωπα. Τα ζητάμε γιατί φοβόμαστε πως θα έχουμε την κατάληξη του Κρατικού Θεάτρου, με τις παύσεις πληρωμών».

«Μπορεί να πληρωνόμαστε ώς τώρα κανονικά, αλλά ανησυχούμε γι' αυτά που συμβαίνουν και για όσα μπορεί θα έρθουν», προσθέτει ο κ. Κεχαγιόγλου, ο οποίος επίσης απορεί «γιατί ο κ. Χατζάκης έχει παγώσει την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της οποίας, με μηδενικό κόστος, θα αποφεύγαμε τα εργατικά ατυχήματα».

Είναι εντυπωσιακό το πώς στην τελευταία επιστολή τους (στις 25/9), ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού, Γ. Στεφανάκης, και ο Σωτήρης Χατζάκης παρουσιάζουν αντεστραμμένη την κατάσταση, παρ' ότι παραδέχονται ότι «υπάρχουν πράγματι διαφοροποιήσεις στον προγραμματισμό εργασίας του τεχνικού προσωπικού» και «καταβάλλεται διαρκής προσπάθεια ώστε να ελαχιστοποιηθούν». Η διεύθυνση του Θεάτρου ρίχνει γενικώς το μπαλάκι στους εργαζομένους, καταλογίζοντάς τους «έλλειψη ενδιαφέροντος για την εκπαίδευση σε θέματα υγείας και ασφάλειας».

Στην τελευταία συνάντησή τους με τον Σ. Χατζάκη, την περασμένη εβδομάδα, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων ζήτησαν να κρατούνται εφεξής πρακτικά κατά τις συναντήσεις τους ώστε «να μη γίνεται το άσπρο μαύρο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνικό Θέατρο
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Καταγγελίες/Παράπονα