Έντυπη Έκδοση

* ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ:

«Τέλος στο πάρτι με τα σκουπίδια»

Με επιστολή προς τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια της χώρας, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου έδωσε το σύνθημα για την ανατροπή της ισχύουσας μέχρι χθες, απαρχαιωμένης αλλά εξαιρετικά προσοδοφόρας για τους μεγαλοεργολάβους σκουπιδιών, πρακτικής στη διαχείριση απορριμμάτων.

Βάση του νέου συστήματος θα αποτελέσει, σύμφωνα με την επιστολή, μια διαφορετική φιλοσοφία που θα εναρμονίζεται με το νόμο 4042/2012, στον οποίο ενσωματώθηκε η Κοινοτική Οδηγία 2008/98, σχετικά με τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης (π.χ. 50% ώς το 2020) κ.ά.

«Ηλθε η ώρα της νομιμότητας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων! Ηλθε η ώρα της συνδυασμένης δράσης Περιφέρειας Αττικής και δήμων στη βάση της σταθερής μας θέσης, πως στην κλίμακα της ιεράρχησης της διαχείρισης, δηλαδή της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της άλλου είδους ανάκτησης, της διάθεσης, την απόλυτη προτεραιότητα έχουν τα πρώτα στάδια» τονίζει η κ. Δούρου.

Τρεις προτεραιότητες

Στο πλαίσιο αυτό τρεις είναι οι προτεραιότητες που θα προωθηθούν:

* Σταδιακά θα εφαρμοστεί ένα νέο αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης που θα βάλει τέλος στα σύμμικτα απορρίμματα και δεν θα στηρίζεται στη μία και μοναδική εγκατάσταση της Φυλής. Χρειάζεται, όπως υποστηρίζεται, η σταδιακή μεταφορά δραστηριοτήτων της ΟΕΔΑ Φυλής ή και των εγκαταστάσεών της, καθώς και το οριστικό κλείσιμό της, στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου, αυστηρού χρονοδιαγράμματος.

* Κρίνεται απαραίτητη η ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που προωθούνταν από την προηγούμενη διοίκηση για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμικτων με ΣΔΙΤ, με φαραωνικά έργα, εγγυημένες μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Οπως υπογραμμίζεται «πρόκειται για επιζήμιους σχεδιασμούς που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες -μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών- και θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, την περιοχή του Θριασίου».

* Επιβάλλεται άμεσα η ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ μέσα από δημόσια, ευρεία διαβούλευση με το σύνολο των δήμων της Αττικής, τους κοινωνικούς φορείς, την επιστημονική κοινότητα, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ αναδεικνύεται έτσι σε μία κρίσιμης σημασίας διαδικασία, καθώς θα αποτυπώσει τα νέα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου διαχείρισης. Ενα μοντέλο όπου καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των τοπικών σχεδιασμών, σε επίπεδο δήμων.

Οι δήμοι από την πλευρά τους επιφορτίζονται με την εκπόνηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων και την ανάπτυξη των τοπικών δράσεων στην κατεύθυνση της πρόληψης, διαλογής στην πηγή και επανάχρησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιφέρεια Αττικής
Διαχείριση απορριμμάτων
Τοπική Αυτοδιοίκηση