Έντυπη Έκδοση

ΟΙΚΟΔΟΜΗ: ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΖΗΤΕΙ ΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΕΩΣ 15.000 ΕΥΡΩ

Μέτρα 800 εκατ. ευρώ μήπως σταματήσει ο κατήφορος

Στη δίνη της προεκλογικής παροχολογίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος ρίχνει πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικοδομής, συνολικού ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο στηρίζεται αφενός σε αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων, και αφετέρου σε φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών για δαπάνες εργασιών έως 15.000 ευρώ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, αφού εδώ και μία εβδομάδα πρότεινε, με επιστολή του που έδωσε στη δημοσιότητα, προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη τη φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών ακινήτων, για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών προϋπολογισμού έως 15.000 ευρώ, χωρίς να πάρει απάντηση, έθεσε το θέμα κατευθείαν στους εκπροσώπους της τρόικας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθεί να πείσει τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και την τρόικα ότι η πρόταση για τη φοροαπαλλαγή είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, καθώς η απώλεια εσόδων που προκύπτει από την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα της δαπάνης για εργασίες έως 15.000 ευρώ αντισταθμίζεται από τη φορολογία του εισοδήματος των επαγγελματιών, τον ΦΠΑ σε υλικά και εργασία, καθώς και τη δημιουργία απασχόλησης, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου ανέρχονται σε 12.000 θέσεις εργασίας.

Αποφάσεις

Δεν υπάρχουν προς το παρόν τελικές αποφάσεις. Οι πρωτοβουλίες αυτές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντάσσονται σε δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της οικοδομής, που πρόκειται να παρουσιαστεί το επόμενο δίμηνο.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για δέσμευση 400 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) για τη χρηματοδότηση νέου προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, ενώ άλλα 400 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τον ίδιο σκοπό σε κτήρια του Δημοσίου και επαγγελματικής χρήσης.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων (κατ' εναρμονισμό της εθνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2012/27/ΕΕ). Προβλέπεται υποχρέωση του Δημοσίου από τον ερχόμενο Ιούλιο να ξεκινήσει πρόγραμμα ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, τουλάχιστον σε ποσοστό 3% επί του συνολικού εμβαδού των ιδιόκτητων κτηρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του.

Επίσης προβλέπεται ότι το Δημόσιο θα μπορεί να αγοράζει, όχι όμως και να ενοικιάζει, κτήρια μόνον υψηλής κατάταξης ενεργειακής απόδοσης. Μάλιστα, για να προσδιοριστεί η έκταση αυτών των προγραμμάτων θεσπίζεται εθνικός ενδεικτικός στόχος ενεργειακής απόδοσης, ενώ καθορίζονται μέτρα για την επίτευξη του στόχου, τα οποία συγκροτούν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΣΔΕΑ).

Παράλληλα, με το σχέδιο νόμου προτείνονται περαιτέρω δράσεις που αφορούν:

α) Στη θέσπιση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας.

β) Στην υιοθέτηση συστήματος ενεργειακών ελέγχων σε επιχειρήσεις.

γ) Στον προσδιορισμό μέτρων βελτίωσης των υποδομών μετατροπής, μεταφοράς και διανομής της ενέργειας.

δ) Στην υποχρέωση των διανομέων ενέργειας και των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης ενέργειας να παρέχουν αναλυτικούς και εναρμονισμένους με την πραγματική κατανάλωση πληροφοριών και τιμολογίων προς τους τελικούς καταναλωτές σε συνδυασμό με την εγκατάσταση μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, τηλεθέρμανσης, τηλεψύξης και ζεστού νερού, σε ανταγωνιστικές τιμές.

ε) Στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς των επιχειρήσεων ενεργειακών υπηρεσιών.

Νομοσχέδιο

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται και μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης των ιδιωτικών κατοικιών, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα δώσουν «πράσινο φως» υπουργείο Οικονομικών και τρόικα, και θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

Πάντως, από το υπουργείο Περιβάλλοντος τονίζεται ότι: «Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' Οίκον" δείχνει το σημαντικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τη συγκεκριμένη δράση.

»Στην ίδια κατεύθυνση συνεχίζουμε, διεκδικώντας στη νέα προγραμματική περίοδο ΣΕΣ 2014-2020, άλλα επιπλέον 400 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση του προγράμματος».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Εφορία και φορολογική πολιτική
ΕΣΠΑ
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Κλάδος κατασκευών & οικοδομή