Έντυπη Έκδοση

Στο +1,2% οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο, κάμψη στις υπηρεσίες τον Σεπτέμβριο

Ανέκαμψε σε όγκο το λιανικό εμπόριο κατά 1,2% στην Ευρωζώνη (1,4% σε Ε.Ε. 28) τον Αύγουστο 2014 συγκριτικά με τον Ιούλιο 2014 όταν είχε μειωθεί κατά 0,4% και στις δύο ζώνες.

Σε ετήσια βάση (Αύγουστος 2014/Αύγουστος 2013) ο όγκος λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε 1,9% (2,5% σε Ε.Ε. 28) χάρη στην κατά 3,6% αύξηση του κλάδου τροφίμων-ποτών-καπνού, ενώ μείωση 0,2% σημειώθηκε στον κλάδο καυσίμων αυτοκινήτων.

Αν κι οι μεγαλύτερες αυξήσεις όγκου λιανικών πωλήσεων σημειώθηκαν σε Λουξεμβούργο (12,5%), Εσθονία (6,7%) και Βρετανία (5,6%), για την Ευρωζώνη καθοριστικό ρόλο έπαιξε η επέκταση των πωλήσεων στη Γερμανία (3,1%) και κατά δεύτερο λόγο στη Γαλλία (2,1%).

Φαίνεται, ωστόσο, πως η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη της ζήτησης τον Αύγουστο δεν απέτρεψε την επιβράδυνση της επέκτασης της οικονομίας υπηρεσιών της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο. Γιατί ενώ πρόκειται για τον 14ο συνεχόμενο μήνα επέκτασης του τομέα υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, οι ενδείξεις από τους δείκτες ΡΜΙ της Markit αποκαλύπτουν μια εξασθένηση τόσο του ρυθμού επιχειρηματικής δραστηριότητας (στις 52,8 μονάδες ο δείκτης τον Σεπτέμβριο από 53,1 τον Αύγουστο) όσο και της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων (η πιο αδύνατη από τον Οκτώβριο 2013) την ίδια ώρα που η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν περιορισμένη (με το ρυθμό να παραμένει σε χαμηλό 5μήνου).

Με τα μέσα κόστη να αυξάνουν με το βραδύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο και τις πληθωριστικές πιέσεις ασθενικές τον Σεπτέμβριο, οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν μόνο σε Γερμανία και Ιρλανδία, ενώ μειώθηκαν σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για την παραγωγή του τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης έπεσε στις 52 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 52,5 τον Αύγουστο, με τη Markit να δηλώνει πως η μελλοντική τάση για την απασχόληση είναι υποτονική.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπόριο
Αγορές-Πωλήσεις
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Ευρωζώνη